Βακτηριακή κολπίτιδα: τρόποι για την αντιμετώπισή της

Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες θα πρέπει να τρώτε σκόρδο ή να το εφαρμόζετε στην πληγείσα περιοχή. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε τη βακτηριακή κολπίτιδα αλλάζοντας με φυσικό τρόπο τα επίπεδα του pH σας.
Βακτηριακή κολπίτιδα: τρόποι για την αντιμετώπισή της
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που οφείλεται σε κάποια αλλαγή των υγιεινών βακτηρίων που προστατεύουν την ευαίσθητη περιοχή των γυναικών.

Αυτό επιτρέπει στα βλαβερά βακτήρια να πολλαπλασιάζονται σε υπερβολικό βαθμό. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν γκρι ή κίτρινες εκκρίσεις και έντονη μυρωδιά ψαρίλας.

Σίγουρα είναι δυσάρεστο για όλες όσες πάσχουν από κολπικές λοιμώξεις. Αν και δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό, μπορεί να προκαλέσει μερικά ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, κολπικό κνησμό και διάφορα άλλα συμπτώματα. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ανασφάλεια.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φυσικών θεραπειών. Όχι μόνο μπορείτε να τις φτιάξετε εύκολα αλλά είναι και 100% αποτελεσματικές.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

1. Φυσικό γιαούρτι για τη βακτηριακή κολπίτιδα

βακτηριακή κολπίτιδα και γιαουρτι

Το φυσικό γιαούρτι, πλούσιο σε προβιοτικά, είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες. Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της βακτηριακής κολπίτιδας.

Αυτή η τροφή προσφέρει υγιεινά βακτήρια στον κόλπο σας. Επιπλέον, αυξάνει την άμυνα του σώματός σας σε μικρόβια που προκαλούν τη λοίμωξη. 

Είναι πολύ σημαντικό το φυσικό γιαούρτι να περιλαμβάνει λακτοβάκιλλους. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τους ζυμομύκητες και τα βακτήρια που επηρεάζουν αυτό το μέρος του σώματός σας.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Έχει αποδειχθεί ότι τόσο η κατανάλωση όσο και η εφαρμογή του τοπικά καταπολεμά τη λοίμωξη. Αυτή η θεραπεία έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη κλινδαμυκίνη.

2. Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου για την βακτηριακή κολπίτιδα

Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό προϊόν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για πολλά είδη λοιμώξεων.

Το αιθέριο έλαιο τεϊόνδεντρου αλλάζει το περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζεται. Αυτό δυσκολεύει τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. Αυτό το έλαιο μειώνει τις επιπλοκές των διαφόρων λοιμώξεων.

Επίσης, είναι καλό για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών στην ευαίσθητη περιοχή ενώ μειώνει την ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στα κολπικά υγρά.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Αναμειγνύετε μερικές σταγόνες σε λίγο απεσταγμένο νερό. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά απεσταγμένο και χρησιμοποιήστε το για να κάνετε καθημερινά κολπικές πλύσεις.

3. Μηλόξυδο για την βακτηριακή κολπίτιδα

βακτηριακή κολπίτιδα και μηλοξυδο

Το φυσικό μηλόξυδο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει το pH της κολπικής περιοχής σας. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση της φαγούρας και των φλεγμονών που προκαλεί η λοίμωξη.

Διαθέτει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες που μειώνουν τη βακτηριακή ανάπτυξη και βοηθούν στον έλεγχο της λοίμωξης.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Αναμειγνύετε δυο κούπες μηλόξυδο σε χλιαρό λουτρό. Μπορείτε να μείνετε στο νερό για 20 λεπτά περίπου.

4. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι πολύ υγιεινό. Διαθέτει ιδιότητες που είναι χρήσιμες τόσο για τη φυσική ιατρική όσο και για τη βιομηχανία καλλυντικών.

Περιέχει ισχυρούς αντιβακτηριακούς και αντιμυκητιακούς παράγοντες. Χάρη σε αυτούς μπορεί να απομακρύνει πολλά είδη μικροοργανισμών. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές είναι ακόμη καλύτερο και από την παραδοσιακή ιατρική.

Οι αντιβακτηριακές δράσεις του ελαίου καρύδας προέρχονται από το λαυρικό οξύ που περιέχει. Αυτή η δράση ρυθμίζει το επίπεδο του pH και την κολπική χλωρίδα. Μειώνει επίσης το επίπεδο της λοίμωξης.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Μουλιάζετε ένα ταμπόν σε λίγο λάδι καρύδας. Βάζετε το ταμπόν στον κόλπο σας και το αφήνετε να δράσει για 30 λεπτά.

Διαβάστε περισσότερα για το κύπελο εμμηνορρυσίας.

5. Σκόρδο

βακτηριακή κολπίτιδα και σκόρδο

Οι θειώδεις ενώσεις του σκόρδου διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό το καθιστά χρήσιμο για την αντιμετώπιση κολπικών λοιμώξεων.

Η λήψη σκόρδου σε δισκία έχει παρόμοια δράση με τη λήψη μετρονιδαζόλης. Η μετρονιδαζόλη είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία βακτηριακών κολπικών λοιμώξεων.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί αλλά και να εφαρμοστεί τοπικά. Και οι δυο τρόποι θα καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τους μύκητες που αλλάζουν τα επίπεδα pH του κόλπου.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη αυτής της θεραπείας είναι ότι δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες. Το σκόρδο ενδυναμώνει τις βιολογικές άμυνες και αυξάνει την απόκρισή μας ενάντια στα βακτήρια και τα μικρόβια.

6. Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) για τη βακτηριακή κολπίτιδα

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% είναι εξαιρετικό εργαλείο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της βακτηριακής κολπίτιδας.

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητές του καταπολεμούν την περιττή ανάπτυξη μικροοργανισμών και ρυθμίζει το pH της πληγείσας περιοχής.

Συνιστάται για τη μείωση της ποσότητας των κολπικών εκκρίσεων, του κνησμού, των δυσάρεστων οσμών και του αισθήματος καύσου.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Σας προτείνουμε να αναμείξετε ίσα μέρη υπεροξείδιο του υδρογόνου με ίσα μέρη απεσταγμένο νερό για κολπική πλύση. Η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου από μόνο του μπορεί να είναι σκληρό για το δέρμα σας.

7. Λάδι ρίγανης για τη βακτηριακή κολπίτιδα

βακτηριακή κολπίτιδα και λάδι ριγανης

Το λάδι ρίγανης είναι άλλη μια θεραπεία που προσφέρει συνήθως καλά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει κυρίως όταν αναφερόμαστε σε κολπικές λοιμώξεις.

Διαθέτει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες μειώνουν το επίπεδο των λοιμώξεων και επιταχύνουν το διάστημα ανάρρωσης.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Για αυτή τη συγκεκριμένη ανάγκη, σας προτείνουμε να αναμείξετε δυο ή τρεις σταγόνες από αυτό το λάδι σε λάδι καρύδας. Στη συνέχεια το τρίβετε στην πληγείσα περιοχή με ένα βαμβάκι.

Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε την ίδια δόση δυο ή τρεις φορές την ημέρα.

Πιστεύετε ότι πάσχετε από βακτηριακή κολπίτιδα; Φροντίστε να ακολουθήσετε μια από αυτές τις θεραπείες και να μιλήσετε με το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Goje, O. Vaginosis bacteriana. Manual MSD- Versión para profesionales. [Disponible en línea].
  • Mayo Clinic. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].
  • Women Health en Español. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.