Ξύλο βελανιδιάς: Χαρακτηριστικά και κύριες χρήσεις

Το ξύλο βελανιδιάς απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των πλεονεκτημάτων του. Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα γι' αυτό, απλά διαβάστε παρακάτω!.
Ξύλο βελανιδιάς: Χαρακτηριστικά και κύριες χρήσεις

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρτίου, 2022

Το ξύλο βελανιδιάς έχει ιδιότητες που είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στη βιομηχανία ξυλείας. Είναι ένα από τα πιο γνωστά δέντρα από την αρχαιότητα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βελανιδιά είναι συνώνυμο της δύναμης, της σοφίας, της αντοχής και της εσωτερικής δύναμης.

Οι βελανιδιές έχουν παχύ κορμό και μεγάλο ύψος, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 μέτρα. Διακρίνονται για την ομορφιά τους και τη σκληρότητα του ξύλου τους. Χάρη στην ικανότητά τους να αναβλαστάνουν από το πρέμνο, οι βελανιδιές τείνουν να δημιουργούν δάση που είναι πολύ ωφέλιμα για τη διατήρηση του οικοσυστήματος.

Είναι επίσης προσαρμοσμένες να επιβιώνουν σε πολλούς τύπους εδάφους και κλίματος. Μπορείτε να τις βρείτε στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας, κάθε περιοχή με τη δική της ιδιαίτερη ποικιλία.

Το ξύλο βελανιδιάς και τα χαρακτηριστικά του

Το ξύλο βελανιδιάς είναι, μαζί με το ξύλο του πεύκου, ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά, λόγω της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας και αντοχής στην τιμή. Χάρη στο πόσο μεγάλες γίνονται οι βελανιδιές και στη σκληρότητα του ξύλου της, χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για έπιπλα και διακόσμηση.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ξύλο βελανιδιάς, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα χαρακτηριστικά του.

1. Μεγάλη αντοχή στην υγρασία

Μία από τις κύριες ιδιαιτερότητες του ξύλου βελανιδιάς είναι η μεγάλη αντοχή του στην υγρασία. Η δημοτικότητά του από αυτή την άποψη είναι τέτοια που το ισπανικό ναυτικό το χρησιμοποίησε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα για την κατασκευή πλοίων, σκαφών και φρεγατών. Ωστόσο, το ξύλο βελανιδιάς δεν χρησιμοποιείται μόνο στη ναυτική βιομηχανία.

Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ξύλα στην ξυλουργική και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, είτε για έπιπλα, είτε για ράφια, είτε για δομικά στοιχεία των σπιτιών, όπως δοκάρια και παρκέ δάπεδα. Η αντοχή του στην υγρασία του προσδίδει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Oak parquet floor.
Το παρκέ από βελανιδιά μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, αν τοποθετηθεί σωστά στο σπίτι.

2. Αντοχή και πυκνότητα

Ως μεγάλο δέντρο, η βελανιδιά έχει αργό ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το δέντρο να γίνει 200 ετών. Αν και μπορεί εύκολα να ζήσει μέχρι και 600 χρόνια.

Το ξύλο βελανιδιάς έχει πυκνότητα περίπου 710 kg/m3 και έχει ευθύγραμμο κόκκο. Αν ψάχνετε για ένα είδος ξύλου για τα θεμέλια του νέου σας σπιτιού ή στην κατασκευή ποιοτικών επίπλων, το ξύλο βελανιδιάς δεν θα σας απογοητεύσει.

3. Σχέση ποιότητας-τιμής

Το κόστος του ξύλου βελανιδιάς μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά του. Δεν είναι φθηνό ξύλο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οφέλη που παρέχει, δεν είναι και υπερβολικά ακριβό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλα ξύλα με τα ίδια χαρακτηριστικά πωλούνται σε υψηλότερη τιμή, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή στις κατασκευές δαπέδων και για την κατασκευή ανθεκτικών επίπλων. Επιπλέον, διαθέτει μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, ανάλογα με την κατηγορία του.

4. Συμβολισμός και πνευματικότητα

Εδώ και χιλιετίες, η βελανιδιά έχει κρυφούς συμβολισμούς. Σύμφωνα με τις αρχαίες κινεζικές δυναστείες, η βελανιδιά συμβολίζει την αρσενική δύναμη και το σθένος, ενώ η θηλυκή ενέργεια αντιπροσωπεύεται στην ευλυγισία της ιτιάς.

Η βελανιδιά είχε μεγάλη σημασία για τους Δρυίδες και τους Κέλτες, καθώς ενσάρκωνε την αρσενική ουσία της δύναμης, σε αντίθεση με τη θηλυκή αρχή της αντοχής, που αποδίδεται στο γκι. Ο μεγάλος κορμός της, με τα πλατιά κλαδιά της και το άφθονο φύλλωμά της, αντιπροσώπευε τη γενναιοδωρία, τη σοφία και τη φιλοξενία.

Ξύλο βελανιδιάς: Είδη

Οι βελανιδιές κατάγονται από το βόρειο ημισφαίριο και απαντώνται σε όλο τον κόσμο. Με την ικανότητα να αναβλαστάνουν από τον κορμό, έχουν προκύψει πολλοί τύποι:

  • Λευκή βελανιδιά (Quercus alba): Το ανοιχτό καφέ και το λαδί χρώμα του πυρήνα της ξεχωρίζουν, ενώ το χρώμα του ξύλου της μετατρέπεται σε κρεμ. Βρίσκεται σε όλες τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ευθύγραμμο, μεσαίο κόκκο.
  • Βόρεια κόκκινη βελανιδιά (Quercus rubra): Αυτή έχει επίσης ανοιχτό καφέ χρώμα στο πυρηνόξυλο, αλλά με λεπτές κοκκινωπές γραμμές και ένα υπόλευκο χρώμα στο σομφόξυλο. Είναι παρόμοια με τη λευκή βελανιδιά, αλλά τείνει να είναι φθηνότερη.
  • Ευρωπαϊκή βελανιδιά (Quercus robur): Το πυρηνόξυλό της είναι καστανό, ενώ το σομφόξυλό της έχει κιτρινωπό χρώμα. Είναι πολύ κοινή στη γηραιά ήπειρο. Έχει ευθύγραμμο κόκκο και μέσο κόκκο.
Oak furniture.
Τα έπιπλα από βελανιδιά δίνουν μια πινελιά κομψότητα στους χώρους.

Ποιες είναι οι εφαρμογές για το ξύλο βελανιδιάς;

Το ξύλο βελανιδιάς είναι ένα από τα πιο ευέλικτα υλικά της ξυλουργικής και χρησιμεύει για την κατασκευή πολλών αντικειμένων.

Επιπλέον, διαθέτει σπουδαίες ιδιότητες και πλεονεκτήματα που του προσδίδουν αντοχή και ανθεκτικότητα.

Αυτά είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπορούν να κατασκευαστούν με αυτό το ξύλο:

  • Διακοσμητικά έπιπλα, τόσο για εξωτερικό όσο και εσωτερικό χώρο.
  • Αντικείμενα ξυλουργικής: Πόρτες, παράθυρα, σοβατεπί.
  • Βαρέλια κρασιού (η γαλλική δρυς ξεχωρίζει).
  • Ξύλινα δοκάρια ή κίονες.
  • Σκάφη ή πλοία.

Τώρα που γνωρίζετε όλα τα κύρια χαρακτηριστικά και τα οφέλη που έχει το ξύλο βελανιδιάς, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης σε αυτό. Να θυμάστε ότι είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά ξύλα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.