Πώς να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα

Μάθετε πώς να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα για να την κάνετε να δείχνει τέλεια. Θα εξοικονομήσετε χρήματα αν το κάνετε μόνοι σας..
Πώς να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα είναι μια απλή εργασία, αρκεί να έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές και βήματα. Αυτές οι πόρτες είναι ιδιαίτερα περιζήτητες για εξωτερικούς χώρους λόγω της μεγάλης αντοχής τους στις διάφορες καιρικές συνθήκες και επειδή δεν προσελκύουν τα έντομα.

Επιπλέον, προσφέρουν ασφάλεια και αποθαρρύνουν τους εισβολείς. Ωστόσο, με τον χρόνο και τις αλλαγές της θερμοκρασίας, η εμφάνισή τους αρχίζει να αλλοιώνεται.

Πριν βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα

Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στην πόρτα, πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να την αφήσετε στη θέση της ή να την αφαιρέσετε για να την βάψετε.

Η πρώτη μας συμβουλή είναι να την αφαιρέσετε από τη θέση της. Αυτό θα μειώσει τις σταγόνες που εμφανίζονται όταν βάφετε κάθετα.

Εάν βάφετε με την πόρτα σε οριζόντια θέση, οι σταγόνες δεν θα είναι πρόβλημα. Εάν δεν είναι δυνατόν να αφαιρέσετε την πόρτα, τότε απλώς πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί.

Για να αφαιρέσετε μια πόρτα, πρέπει απλώς να αφαιρέσετε τους πείρους των μεντεσέδων. Ανοίξτε την πόρτα όσο πιο πολύ γίνεται και τοποθετήστε ένα καρφί πάνω από τη βάση του πείρου του μεντεσέ. Χρησιμοποιώντας ένα σφυρί, σπρώξτε το καρφί από κάτω προς τα πάνω για να το χαλαρώσετε.

Μόλις αφαιρέσετε όλα τα μπουλόνια, προχωρήστε στην αφαίρεση της πόρτας και τοποθετήστε την σε μια καθαρή, επίπεδη επιφάνεια για να ξεκινήσετε να δουλεύετε. Τέλος, καλύψτε τις επιφάνειες που δεν θέλετε να βάψετε, όπως τα τζάμια, με κολλητική ταινία και χαρτί.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι είναι πιθανό να μην τελειώσετε μέσα σε μία μέρα. Επομένως, είναι σημαντικό να αναλύσετε καλά τις συνθήκες πριν αφαιρέσετε την πόρτα.

Πώς να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα
Οι μεταλλικές πόρτες θεωρούνται ασφαλέστερες και γι’ αυτό είναι πολύ δημοφιλείς σε αστικά περιβάλλοντα.

Υλικά που θα χρειαστείτε για να βάψετε μια μεταλλική πόρτα

Αυτά είναι τα υλικά που θα χρειαστείτε για να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα και να την ανακαινίσετε πλήρως:

 • Μια συρμάτινη βούρτσα
 • Δίσκος βαφής για ρολό
 • Μεταλλικό γυαλόχαρτο 150-180 κόκκων
 • Αστάρι βάσης και εξωτερικό χρώμα για μέταλλο
 • Ένα ειδικό απολιπαντικό, όπως το νέφτι, και πανιά για την εφαρμογή του
 • Στοιχεία ασφαλείας και προστασίας: γάντια, μάσκα, γυαλιά κ.λπ.
 • Ένα ρολό αφρού και ένα πινέλο για τις γωνίες.
 • Ένα διαβρωτικό βαφής (σε περίπτωση που έχετε πολλές στρώσεις βαφής, θα πρέπει να εφαρμόσετε αυτό το προϊόν για να τις αφαιρέσετε προηγουμένως)
 • Ένα υλικό κατά της σκουριάς (Αυτό χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η πόρτα έχει σκουριασμένα μέρη. Το νέο χρώμα δεν προσκολλάται σωστά στους λεκέδες σκουριάς).

Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα

Τώρα που έχετε έτοιμη την πόρτα, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε με αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα για να την κάνετε να μοιάζει σαν καινούργια. Πρώτα, όμως, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ασφάλεια και θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε να κρατάτε όλα αυτά τα προϊόντα μακριά από τα παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βήμα 1

Σε περίπτωση που έχετε αρκετές προηγούμενες στρώσεις χρώματος, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα διαβρωτικό χρώματος για να τις αφαιρέσετε και να επιτύχετε καλύτερο φινίρισμα κατά την εφαρμογή του νέου χρώματος. Αρχικά, καθαρίστε την επιφάνεια και απομακρύνετε τη σκόνη και άλλα υπολείμματα. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας, εφαρμόστε το εν λόγω προϊόν.

Βήμα 2

Αφού αρχίσει να χαλαρώνει η προηγούμενη βαφή, τρίψτε και βουρτσίστε με συρματόβουρτσα, όπου χρειάζεται. Μόλις φύγει η βαφή, εφαρμόστε ένα προϊόν αφαίρεσης σκουριάς, αν παρατηρήσετε σκουριασμένα μέρη της πόρτας.

Βήμα 3

Τώρα καθαρίστε ολόκληρη την πόρτα με νέφτι ή ασετόν για να απομακρύνετε τυχόν ρύπους που μπορεί να έχουν μείνει πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι τα προϊόντα που ακολουθούν θα σταθεροποιηθούν.

Βήμα 4

Τώρα είναι ώρα για το αστάρι ή τη βάση για να εξομαλύνετε την επιφάνεια της πόρτας και να προστατεύσετε το μέταλλο.

Κυκλοφορούν σε διάφορες αποχρώσεις, οπότε επιλέξτε αυτό που μοιάζει περισσότερο με το τελικό χρώμα που θα βάψετε την πόρτα. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως μπορέσετε επίσης να εφαρμόσετε λιγότερες στρώσεις χρώματος, καθώς το αστάρι συμβάλλει στη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος.

Βήμα 5

Μόλις στεγνώσει το αστάρι, αρχίστε να εφαρμόζετε την πρώτη στρώση χρώματος.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα πριν βάψετε. Μπορεί να σας συστήνουν να το αραιώσετε με λίγο νέφτι και οι αναλογίες ποικίλλουν ανάλογα με τη μάρκα.

Τοποθετήστε λίγο στο δίσκο και χρησιμοποιήστε το ρολό για να δώσετε μια πρώτη ελαφριά στρώση. Η βούρτσα ή το πινέλο είναι για τις γωνίες.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να αφήσετε τον απαραίτητο χρόνο στεγνώματος. Μην σας κυριεύσει το άγχος και μη βιαστείτε, ώστε το έργο να είναι τέλειο. Σε γενικές γραμμές, μιλάμε για περίπου τρεις ώρες χρόνο στεγνώματος, αν και κάθε μάρκα έχει τους δικούς της χρόνους.

Ο αριθμός των στρώσεων του χρώματος εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έχει καλυφθεί η επιφάνεια.

Πώς να βάψετε μια εξωτερική μεταλλική πόρτα
Ορισμένα χρώματα μετάλλων εφαρμόζονται με ψεκαστήρες, αλλά το πιο πιθανό είναι να το κάνετε με πινέλο, αν αγοράσετε το χρώμα από ένα τοπικό κατάστημα σιδηρικών.

Βήμα 6

Τώρα που όλες οι στρώσεις έχουν στεγνώσει, η πόρτα είναι έτοιμη να αναποδογυριστεί. Ιδανικά, θα πρέπει να δουλεύετε μία πλευρά κάθε φορά, γιατί μπορεί να καταστρέψετε όλη τη δουλειά που έχετε ήδη κάνει, αν δεν έχει στεγνώσει πλήρως ακόμα.

Αν η πόρτα έχει υποστεί ζημιές και έχει εσοχές, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σιδερά. Το βάψιμο πάνω στις ατέλειες δεν ενδείκνυται.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου

Το βάψιμο μιας εξωτερικής μεταλλικής πόρτας είναι μια δυνατή αποστολή

Πριν πάτε για ψώνια για τα υλικά, κάντε μια λεπτομερή λίστα με όλα όσα θα χρειαστείτε.

Όταν πάτε στο κατάστημα, φροντίστε επίσης να επιλέξετε προϊόντα που μπορούν να συνδυαστούν. Για παράδειγμα, το αστάρι πρέπει να είναι για μέταλλο και όχι για ξύλο.

Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες πριν ξεκινήσετε και ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες και τα χρονοδιαγράμματα του κατασκευαστή. Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jové Sandoval, F. (2017). Materiales pinturas, conducciones y tuberías. C3T11.
 • Gomez, F. J. R. (1994). CORROSIÓN INDUCIDA POR CONTAMINANTES HIDBOSOUBLES EN LA INTERCARA METAL/PINTURA(Doctoral dissertation, Universidad Politécnica de Madrid).
 • Muñoz Aquino, W. (2013). Mejora de la protección de los metales mediante una adecuada aplicación del sistema de pintura.
 • Muñoz Sierra, N. (2019). Cepillo Pinel.
 • Brime Domínguez, A. (2013). Evaluación de riesgos y medidas preventivas de una planta de aguarrás.
 • Deyá, M. C., Del Amo, D. B., & Romagnoli, R. (2010). Ensayos de intemperie de pinturas acuosas. In VII Congreso de Corrosión NACE INTERNATIONAL (LATINCORR 2010)(Quito, Ecuador, 31 de agosto al 3 de septiembre de 2010).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.