Φθόριο των δοντιών: Πώς βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας;

Το φθόριο των δοντιών είναι χρήσιμο για την πρόληψη της τερηδόνας. Επιπλέον, συμβάλλει στην επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου των δοντιών. Πώς λειτουργεί; Πότε γίνεται επιβλαβές; Σε αυτό το άρθρο, θα σας τα πούμε όλα!
Φθόριο των δοντιών: Πώς βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το φθόριο των δοντιών βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών σας και τον έλεγχο της διατροφής σας, η χρήση αυτού του στοιχείου αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατέψετε τα δόντια σας από τερηδόνα.

Ωστόσο, πώς και πότε πρέπει να το χρησιμοποιείτε; Μπορεί η χρήση του να είναι επιβλαβής σε ορισμένες περιπτώσεις;

Ο καθορισμός των απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις είναι σημαντικός.

Τι είναι το φθόριο των δοντιών;

Το φθόριο είναι ένα φυσικό ορυκτό που υπάρχει στην επιφάνεια της γης, σε πηγές νερού και σε ορισμένα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε ζωικά προϊόντα, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το συκώτι. Ή σε φυτικά προϊόντα όπως το τσάι, οι ντομάτες, οι πατάτες και το σπανάκι.

Εκτός από την ενσωμάτωσή του στη διατροφή σας μέσω φυσικών πηγών, μπορείτε επίσης να προσθέσετε αυτό το ορυκτό σε πολλά προϊόντα όπως τα συμπληρώματα. Επειδή οι ειδικοί έχουν δείξει ότι το φθόριο των δοντιών συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας. Ορισμένες κοινότητες το χρησιμοποιούν στο δίκτυο ύδρευσης για να μειώσουν τον αντίκτυπο αυτού του ζητήματος. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό έρχεται με φθόριο, καθώς και με άλατα και ασβέστιο.

Μεταξύ άλλων, μπορείτε να το βρείτε σε προϊόντα οδοντικής φροντίδας, όπως οδοντόκρεμα, στοματικά διαλύματα και οδοντικό νήμα. Ομοίως, είναι σε υλικά που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για την πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων.

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μεταβολικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν και ελέγχουν την απορρόφηση, τη χρήση και την απέκκριση αυτού του στοιχείου. Διατηρούμε το μεγαλύτερο μέρος του φθορίου στα οστά και τα δόντια μας και ένα μικρό μέρος στους λευκούς ιστούς. Αποβάλλουμε την περίσσεια ποσότητα με τα ούρα και ακόμη μικρότερες ποσότητες με τον ιδρώτα και τα κόπρανα.

κοντινό πλάνο κοιλοτήτων στα δόντια του ασθενούς
Το φθόριο είναι ένα χρήσιμο ορυκτό όταν πρόκειται για την πρόληψη και τη θεραπεία της τερηδόνας. Βρίσκεται στην οδοντόκρεμα, σε συμπληρώματα, σε πηγές νερού και στα τρόφιμα.

Τι είναι οι κοιλότητες;

Οι κοιλότητες επηρεάζουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Συγκεκριμένα, είναι ένα μολυσματικό θέμα που επηρεάζει τα μέταλλα στις επιφάνειες των δοντιών. Οι μικροοργανισμοί στο στόμα μεταβολίζουν τα σάκχαρα στη διατροφή μας και παράγουν οξέα που είναι ικανά να επιτεθούν στο ανόργανο συστατικό των δοντιών.

Οι σκληροί ιστοί απιονίζουν. Μέσω αυτού, τα δόντια χάνουν τη δομή τους. Όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, μπορεί να παρατηρήσετε μια αδιαφανή λευκή κηλίδα που γίνεται πιο σκούρα καθώς η βλάβη εξελίσσεται.

Εάν δεν την αντιμετωπίσετε και συνεχιστεί η αφαλάτωση, αρχίζουν να εμφανίζονται κοιλότητες ή τρύπες στα δόντια, οι οποίες γίνονται όλο και μεγαλύτερες και βαθύτερες. Αργότερα, η επιφάνεια των δοντιών μαλακώνει και η βλάβη μπορεί να επηρεάσει την περιοχή του πολφού. Αυτό στη συνέχεια δίνει τη θέση του σε επώδυνα συμπτώματα ή μια μολυσματική διαδικασία.

Πώς μπορεί το φθόριο των δοντιών να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας;

Το φθόριο των δοντιών βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας μέσω δύο βασικών μηχανισμών δράσης:

 • Από τη μια πλευρά, το στοιχείο συνδυάζεται χημικά με τους κρυστάλλους στο σμάλτο, το οποίο μετατρέπει τον υδροξυαπατίτη σε φθοραπατίτη. Μια ουσία που είναι πιο ανθεκτική στην απασβέστωση. Αυτή η αντίδραση δεν είναι ούτε οριστική ούτε σταθερή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκτίθεστε συχνά σε αυτό το ορυκτό.
 • Από την άλλη, η παρουσία αυτού του στοιχείου στο στόμα μειώνει τον μεταβολισμό της βακτηριακής πλάκας. Αυτό μειώνει την παραγωγή των οξέων που είναι υπεύθυνα για την απομετάλλωση των δοντιών, Επίσης, αναστέλλει τους μικροοργανισμούς που προσκολλώνται στον εαυτό τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύνδεση και τη συσσώρευση αυτού του επιβλαβούς φιλμ.

Μπορείτε να ενσωματώσετε φθόριο στο σώμα με δύο κύριους τρόπους. Ο ένας είναι συστημικός, μέσω του οποίου θα προσλάβατε το μεταλλικό στοιχείο πίνοντας φθοριούχο νερό, τρώγοντας τροφές ή συμπληρώματα που το περιέχουν. Το σώμα στη συνέχεια το διανέμει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και το εναποθέτει στις οδοντικές δομές όπου σχηματίζεται.

Η επίδραση από το φθόριο των δοντιών

Η επίδραση του φθορίου στον οργανισμό μέσω αυτών των μέσων είναι σημαντική όταν σχηματίζονται δόντια σε μωρά και μικρά παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή συνδυάζεται με κρυστάλλους σμάλτου και ως αποτέλεσμα, ο ιστός είναι πολύ πιο ανθεκτικός στις κοιλότητες.

Ο άλλος τρόπος είναι τοπικός. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζουμε το ορυκτό στις επιφάνειες των δοντιών μας. Το φθόριο φτάνει στα δόντια με αυτόν τον τρόπο μέσω οδοντόκρεμας, στοματικών πλύσεων ή οδοντικού νήματος που το περιέχει. Επίσης, μπορούμε να το πάρουμε από βερνίκια ή τζελ που θα εφαρμόσει ο οδοντίατρος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το φθόριο έχει επίσης θεραπευτική δράση σε περιπτώσεις ασθένειας, καθώς είναι σε θέση να αναμεταλλώσει το σμάλτο όταν ένα άτομο έχει χάσει πολλά μέταλλα.

Κίνδυνοι από υπερβολική χρήση φθορίου για τα δόντια

Η υπερβολική χρήση οδοντικού φθορίου μπορεί να είναι επιβλαβής. Η επίδρασή του στα δόντια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκέντρωσή του. Έτσι, αν βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες, η δράση του είναι ευεργετική. Εναλλακτικά, εάν είναι υπερβολικό, μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως βλάβη στα δόντια.

Η φθόριο είναι ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται όταν εκθέτουμε ένα δόντι σε υπερβολικό φθόριο ενώ σχηματίζεται. Τα δόντια φαίνονται λεκιασμένα με λευκές ή καφέ γραμμές. Το σμάλτο είναι κατεστραμμένο και το δόντι μπορεί να έχει λακκάκια ή παραμορφώσεις σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι δήμοι και οι κοινότητες ενσωματώνουν φθόριο στις πηγές νερού τους για να μειώσουν τον επιπολασμό των κοιλοτήτων στον πληθυσμό, μέσω ασφαλών συγκεντρώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συστηματική ενσωμάτωση φθορίου μέσω συμπληρωμάτων δεν είναι απαραίτητη.

Η βέλτιστη συγκέντρωση αυτού του ορυκτού στο πόσιμο νερό είναι 0,7 έως 1,2 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mg/L). Αυτές οι τιμές, εκτός από τη συνήθη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο, είναι αρκετές για να προστατεύσουν το στόμα από τα προβλήματα χωρίς κανέναν κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, η οδοντόκρεμα τείνει να περιέχει επίπεδα του ορυκτού που είναι μεταξύ 1000 και 1200 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

Εάν το πόσιμο νερό δεν περιέχει φθόριο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να παίρνετε συμπληρώματα φθορίου, ειδικά κατά τη βρεφική ηλικία όταν σχηματίζονται τα δόντια. Ο οδοντίατρος θα καθορίσει την ποσότητα και τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε, που θα είναι ανάλογα με την ηλικία σας (ή την ηλικία του παιδιού) και τον τρέχοντα κίνδυνο τερηδόνας.

Επιπλέον, εάν ο οδοντίατρός σας το κρίνει απαραίτητο, μπορεί επίσης να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα με υψηλότερο ποσοστό φθορίου ή στοματικά διαλύματα που περιέχουν αυτό το ορυκτό.

Άλλες συμβουλές για την πρόληψη της τερηδόνας

Αν και το φθόριο των δοντιών βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας, δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται για τη φροντίδα της στοματικής σας υγείας. Παρακάτω, θα παραθέσουμε άλλες πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ανάπτυξη αυτού του ζητήματος.

 • Βούρτσισμα δοντιών: Ο καθαρισμός όλων των πλευρών όλων των δοντιών σας είναι απαραίτητος για την εξάλειψη της βακτηριακής πλάκας που προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει να τα καθαρίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια βούρτσα που έχει μαλακές τρίχες και μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.
 • Οδοντικό νήμα: Αυτό είναι απαραίτητο για να συμπληρώσει την οδοντική σας υγιεινή. Θα μπορέσετε να φτάσετε εκείνες τις περιοχές των δοντιών που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε αυτές τις δύσκολες περιοχές με μεσοδόντιες οδοντόβουρτσες.
 • Ισορροπημένη διατροφή: Η σωστή διατροφή και ο περιορισμός της ποσότητας απλής ζάχαρης, των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών και των αναψυκτικών που καταναλώνετε μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας.
 • Μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη: Αυτή η πρακτική βοηθά τα δόντια να καθαριστούν μέσω του σάλιου που παράγει το στόμα μέσω της μάσησης. Επίσης, συνήθως περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη, η οποία βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας.

Μερικές ακόμα συμβουλές

 • Συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο: Ο περιοδικός οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος εκ των προτέρων. Οι επαγγελματικοί καθαρισμοί και οι τοπικές εφαρμογές φθορίου είναι μια επιπλέον προσπάθεια που προστατεύει τα δόντια σας.
 • Σφραγιστικά οπών και σχισμών: Ο οδοντίατρος θα το κάνει τοποθετώντας ένα ειδικό υλικό στις συγκρατητικές επιφάνειες των δοντιών. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσετε και αποφεύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων σε περιοχές που είναι δύσκολο να καθαριστούν.
 • Πίνετε αρκετά υγρά: Οι ασθενείς που υποφέρουν από ξηροστομία θα πρέπει συχνά να ενυδατώνονται και να χρησιμοποιούν υποκατάστατα σάλιου για να καταπολεμήσουν αυτή την επίδραση που βοηθά στη δημιουργία κοιλοτήτων.
 • Αντιμετωπίστε προβλήματα που μειώνουν το επίπεδο pH του στόματος: Πρέπει να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε ασθένειες όπως η βουλιμία, η νευρική ανορεξία και η παλινδρόμηση οξέος, καθώς οι ειδικοί τα συνδέουν όλα αυτά με την τερηδόνα.
άνδρας μπροστά από τον καθρέφτη που χαμογελά και βουρτσίζει τα δόντια του
Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε την τερηδόνα εφαρμόζοντας επαρκή οδοντική υγιεινή και με περιοδικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Ακολουθήστε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας

Το φθόριο των δοντιών βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Θα πρέπει να επωφεληθείτε από αυτό όταν πρόκειται για τη φροντίδα της στοματικής σας υγείας! Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, η υπερβολική κατανάλωση αυτού του ορυκτού μπορεί να είναι επιβλαβής , ειδικά όταν τα δόντια σχηματίζονται ακόμη.

Για αυτόν τον λόγο, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα για τη φροντίδα του στόματός σας και την πρόληψη της τερηδόνας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Αυτός ο επαγγελματίας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες του στόματός σας, τις συνήθειές σας και την παρουσία ή έλλειψη φθορίου στο νερό. Αυτό θα τους βοηθήσει να προτείνουν τα καλύτερα προϊόντα. Θα εξηγήσουν επίσης πώς να τα χρησιμοποιήσετε και για πόσο καιρό.

Έχοντας αυτό υπόψη, η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το στόμα σας. Μιλήστε με έναν επαγγελματία για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη χρήση φθορίου και εμπιστευτείτε τις συμβουλές που σας δίνουν για ένα χαμόγελο που δείχνει και είναι υγιές!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Guerrero-Concepción, Alexander, and Roger Domínguez-Guerrero. “Fluorosis dental y su prevención en la atención primaria de salud.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
 • JUDITH, ARJONA SERRANO. “PREVENCION DE FLUOROSIS DENTAL.” (2019).
 • Brandt, Lorenna Mendes Temóteo, et al. “Relationship between risk behavior for eating disorders and dental caries and dental erosion.” The Scientific World Journal 2017 (2017).
 • Lovón, Whashington E., and Rildo P. Tapia. “Tratamiento manifestaciones Clínicas Bucales de la Anorexia y Bulimia.” (2019).
 • Palma-Portaro, Camila, et al. “Recomendaciones basadas en la evidencia para la prevención de caries en infantes.” Revista Odontología Pediátrica 16.2 (2017): 51-64.
 • González Sanz, Ángel Miguel, Blanca Aurora González Nieto, and Esther González Nieto. “Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos.” Nutrición hospitalaria 28 (2013): 64-71.
 • Duque de Estrada Riverón, Johany, José Alberto Pérez Quiñonez, and Iliana Hidalgo-Gato Fuentes. “Caries dental y ecología bucal, aspectos importantes a considerar.” Revista cubana de estomatología 43.1 (2006): 0-0.
 • Villacís Lascano, Estela Cleofé, Catalina Del Rosario Boada Zurita, and Carlos Iván Aguirre Pinos. “El flúor en la reducción del índice de caries en niños de etapa escolar.” Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores 7 (2020).
 • Bustamante, Omayra Cova, et al. “ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN.” Salud & Vida Sipanense 7.1 (2020): 4-16.
 • Miñana, Vitoria. “El flúor oral para la prevención de caries,¿ cómo, cuándo ya quién?.” Form Act Pediatr Aten Prim 5.2 (2012): 108-13.
 • Nieto Maya, Gregory Jesús. Efectividad del barniz de flúor en lesiones iniciales de caries en el periodo 2018-2020. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Cabello Marquez, Juan José. “EFICACIA DEL USO TOPICO DE FLUOR PARA LA PREVENCIÓN DE CARIES DENTAL EN NIÑOS DE 6 AÑOS DEL CENTRO POBLADO SANTA ROSA DE SIRABAMBA, HUANUCO 2018.” (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.