Η λιπώδης διήθηση ήπατος: 6 προειδοποιητικά σημάδια

Η λιπώδης διήθηση ήπατος συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και διαγιγνώσκεται δύσκολα, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως σημάδια παρουσίας της νόσου.
Η λιπώδης διήθηση ήπατος: 6 προειδοποιητικά σημάδια

Τελευταία ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου, 2018

H λιπώδης διήθηση ήπατος . Η νόσος αυτή, που φέρει την επιστημονική ονομασία ηπατική στεάτωση, είναι ευρέως γνωστή ως λιπώδης διήθηση ήπατος. Μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ή σε κάποιο μεταβολικό σύνδρομο όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα κύρια σημάδια αυτής της νόσου.

Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος;

Όταν συσσωρεύεται λίπος στα κύτταρα του συκωτιού, μπορεί να παρουσιαστεί λιπώδης διήθηση ήπατος. Η πάθηση αυτή συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα λιποκύτταρα γεμίζουν λίπος και “περνούν” το περίσσευμα στα γειτονικά όργανα.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτήν τη νόσο:

  • Μεσήλικες γυναίκες.
  • Υπέρβαροι άνθρωποι.
  • Ασθενείς με διαβήτη ή υψηλή χοληστερίνη.
  • Άνθρωποι με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.
  • Άνθρωποι με εξάρτηση από το οινόπνευμα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Έλαιο καρύδας για τη λιπώδη διήθηση ήπατος.

 

Σημάδια που φανερώνουν λιπώδη διήθηση ήπατος

H λιπώδης διήθηση ήπατος

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η λιπώδης διήθηση ήπατος, ή ηπατική στεάτωση, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Με άλλα λόγια, μέχρι να γίνει η κατάλληλη εξέταση, η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη. Υπάρχουν τρία είδη εξετάσεων που βοηθούν στη διάγνωση της λιπώδους διήθησης ήπατος:

  • Εξετάσεις αίματος (ελέγχονται τα επίπεδα των τρανσαμινασών).
  • Υπέρηχος ήπατος (όσο πιο φωτεινό και πιο μεγάλο εμφανίζεται το συκώτι, τόσο πιο πιθανή είναι η παρουσία της νόσου).
  • Βιοψία (εξετάζεται η έκταση της νόσου).

Μερικοί ασθενείς στην πραγματικότητα παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα ή υποφέρουν από ορισμένα προβλήματα υγείας που μπορούν να αποδοθούν στη λιπώδη διήθηση ήπατος:

1. Πόνος στην κοιλιά

Το άτομο αισθάνεται ενοχλήσεις ή “σουβλιές” στη μέση ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Οι πόνοι αυτοί δεν εμφανίζονται μετά από κάποια δραστηριότητα ή ενέργεια. Μπορεί να εμφανιστούν μετά το φαγητό, καθώς το στομάχι φουσκώνει και πιέζει το διογκωμένο συκώτι.

2. Πρησμένη κοιλιά

γυναίκα και πόνος στην κοιλιά- H λιπώδης διήθηση ήπατος

Ο ασκίτης οφείλεται σε νόσους του ήπατος και περιλαμβάνει την παρουσία υγρού ανάμεσα στο σπλαχνικό και το βρεγματικό περιτόναιο. Τα συμπτώματα του ασκίτη είναι η κοιλιακή διάταση, η δυσπεψία, ο πόνος στη μέση και οι αναπνευστικές δυσκολίες. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί οίδημα στους αστραγάλους.

3. Δυσπεψία

Αν οτιδήποτε τρώτε (ανεξαρτήτως από το αν είναι υγιεινό ή σε μικρή ποσότητα) προκαλεί στομαχική ενόχληση ή οδηγεί σε ναυτία και αέρια, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σας. Οι άνθρωποι με λιπώδη διήθηση ήπατος συχνά πηγαίνουν στον γιατρό πιστεύοντας ότι υποφέρουν από δυσπεψία, όμως συνειδητοποιούν ότι η αιτία στην πραγματικότητα είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος.

4. Κόπωση

γυναίκα με πονοκέφαλο- H λιπώδης διήθηση ήπατος

Όταν η λειτουργία του συκωτιού δεν είναι συγχρονισμένη με τον μεταβολισμό, επιβραδύνεται. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιο σημαντικό όργανο αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το σώμα προσπαθεί να προστατευτεί από την κατάσταση αντλώντας λιγότερο αίμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητη εξάντληση, προβλήματα συγκέντρωσης, σύγχυση, κόπωση ή έλλειψη ενέργειας. Το άτομο μπορεί επίσης να χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες στις οποίες κάποτε συμμετείχε και αντί αυτού να κοιμάται για ώρες.

5. Σκουρόχρωμα ούρα

Μπορούμε να ανιχνεύσουμε προβλήματα ή ασθένειες μέσω των ούρων. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το υγρό μεταφέρει τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Στη περίπτωση της λιπώδους διήθησης ήπατος, τα ούρα έχουν πιο σκούρο χρώμα από το φυσιολογικό και δεν γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα κατά τη διάρκεια της μέρας (τα ούρα είναι κανονικά πιο σκουρόχρωμα το πρωί και συνήθως γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα καθώς περνούν οι ώρες).

Επίσης παρουσιάζονται αλλαγές στα κόπρανα: μπορεί να είναι λευκωπά ή να έχουν το χρώμα του πηλού και να μυρίζουν πιο έντονα από ό,τι κανονικά.

6. Αλλαγές στο δέρμα

γυναίκα με σφουγγάρι- H λιπώδης διήθηση ήπατος

Ο ίκτερος αποτελεί σημάδι λιπώδους διήθησης ήπατος. Χαρακτηρίζεται από κιτρινωπό δέρμα και βλέννα λόγω των αυξημένων επιπέδων μπιλιρουμπίνης, που συσσωρεύεται στους ιστούς. Μπορεί να οφείλεται στην καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή σε κάποια επιπλοκή στη χοληδόχο κύστη.

Η λιπώδης διήθηση ήπατος οδηγεί και σε άλλες αλλαγές στο δέρμα, όπως οι δυσχρωμίες στον λαιμό και στις μασχάλες, η ρήξη αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο, οι κόκκινες παλάμες, ή οι ευρυαγγείες στην πλάτη, στο στήθος ή στους ώμους. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν λευκές κηλίδες κάτω από τα νύχια. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα των Δρ. Assy et. al. εδώ.

Διατροφή και λιπώδης διήθηση ήπατος

Μόλις διαγνωσθεί η λιπώδης διήθηση ήπατος, το επόμενο βήμα είναι η έναρξη μιας σωστής θεραπευτικής αγωγής. Πέρα από τα φάρμακα που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, είναι θεμελιώδες να ακολουθείτε μια διατροφή με λίγα λιπαρά και να ασκείστε. Συνιστούμε τα εξής:

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 12 τροφές που θα δυναμώσουν το συκώτι σας.

 

1. Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών

διαφορετικά είδη αρτοσκευασμάτων- H λιπώδης διήθηση ήπατος

Σε αυτήν την ομάδα τροφών περιλαμβάνονται το λευκό αλεύρι και η λευκή ζάχαρη. Αντί αυτών επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης και πλήρεις τροφές.

2. Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις πιο υγιεινές που υπάρχουν, επειδή βασίζεται σε τροφές με λίγα λιπαρά ή σε τροφές με υγιεινά λιπαρά. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο αποτελεί κλειδί σε αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο διατροφής.

3. Αποφύγετε το οινόπνευμα

ποτήρι με αλκοόλ- H λιπώδης διήθηση ήπατος

Το οινόπνευμα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του συκωτιού. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε λιπώδη διήθηση ήπατος αλλά και σε κίρρωση ήπατος.

4. Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε ποια φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Ο γιατρός σας πιθανώς θα σας συμβουλέψει να σταματήσετε τη λήψη παυσίπονων, οιστρογόνων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

5. Ασκηθείτε

γυναίκα που δένει τα κορδόνια- H λιπώδης διήθηση ήπατος

Η άσκηση αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να αισθανθείτε καλύτερα και να βοηθήσετε το συκώτι σας να λειτουργεί σωστά. Μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο στο πάρκο, να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας, να κάνετε ποδήλατο ή να κολυμπήσετε. Επιλέξτε την αγαπημένη σας μέθοδο άσκησης και επιδοθείτε σε αυτή τρεις φορές την εβδομάδα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.