Έλαιο καρύδας για τη λιπώδη διήθηση ήπατος

Γνωρίζατε ότι το έλαιο καρύδας είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία του συκωτιού σας; Προάγει επίσης την απώλεια βάρους και καταπολεμά πολλά πεπτικά προβλήματα.
Έλαιο καρύδας για τη λιπώδη διήθηση ήπατος
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Έλαιο καρύδας για τη λιπώδη διήθηση ήπατος. Το έλαιο καρύδας μερικές φορές ονομάζεται “λάδι της ζωής”. Συμβάλλει στη φροντίδα της υγείας σας μέσα και έξω και, ενώ κάποτε θεωρούνταν επικίνδυνο για την υγεία, σήμερα χάρη σε πολυάριθμες μελέτες γνωρίζουμε ότι τα πολλά απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχει συνεισφέρουν στη συνολική σας ευεξία.

Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας δείξουμε γιατί το έλαιο καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών προβλημάτων που συνδέονται με το συκώτι, ειδικά της λιπώδους διήθησης ήπατος.

Έλαιο καρύδας για την ηπατική υγεία

Πρώτα απ’όλα έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να βρείτε έλαιο καρύδας σε κάποιο κατάστημα φυσικών τροφών ή διατροφής, όπου μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχει παραχθεί με φυσικό και βιολογικό τρόπο.

Το έλαιο καρύδας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας ασθενειών και στην ενίσχυση της ομορφιάς του δέρματος και των μαλλιών.

Σήμερα χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, επειδή είναι πλέον γνωστό ότι δεν αποτελεί απειλή για την υγεία της καρδιάς. Τώρα που η αντίληψη αυτή ανήκει στο παρελθόν, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το έλαιο καρύδας για πολλά πράγματα, εφόσον η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο.

  • Το έλαιο καρύδας είναι ένα είδος κορεσμένου λιπαρού που είναι καλό για πολλές από τις σωματικές σας λειτουργίες. Το γεγονός ότι πρόκειται για “λιπαρό” δεν πρέπει να σας ανησυχεί επειδή, όπως γνωρίζετε, το σώμα χρειάζεται τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
  • Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας έχουν μεσαίο μήκος αλυσίδας. Τα περισσότερα λιπαρά έχουν μακρά αλυσίδα, έτσι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Το έλαιο καρύδας, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του συκωτιού σας.
  • Το συγκεκριμένο έλαιο περιέχει λαυρικό οξύ, μια χημική ουσία που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης σας και εξισορροπεί την πίεση του αίματος.
  • Το έλαιο καρύδας έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν το συκώτι σας από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, ενώ προάγει την αποβολή των τοξινών.

Το έλαιο καρύδας για τα προβλήματα λόγω διήθησης ήπατος

Έλαιο καρύδας για τη λιπώδη διήθηση ήπατος

Το έλαιο καρύδας συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος που συνήθως συνδέονται με τη λιπώδη διήθηση ήπατος. Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι μπορεί να μειώσει το φόρτο εργασίας που αναλαμβάνει το συκώτι σας ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τη συσσώρευση λίπους. Είναι απίστευτα αποτελεσματικό. Περισσότερες πληροφορίες στην έρευνα του Δρ. Tiniakos et. al. εδώ.

Χάρη στις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητές του, το έλαιο καρύδας αντιμετωπίζει πολλά ηπατικά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού σας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ελαίου καρύδας (μία κουταλιά της σούπας την ημέρα) βοηθάει στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης λόγω οινοπνεύματος. Θεραπεύει και θρέφει αυτό το σημαντικό όργανο, εξασφαλίζοντάς σας περισσότερη ενέργεια.

Το έλαιο καρύδας εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια

Το έλαιο καρύδας μπορεί να σας εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια όταν αισθάνεστε νωθροί. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχετε προβλήματα με το συκώτι ή όταν είστε πολύ καταπονημένοι.

Όταν το συκώτι σας αποθηκεύει υπερβολική ποσότητα λίπους, αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό. Όταν όμως αρχίσετε να καταναλώνετε μία κουταλιά έλαιο καρύδας σε τακτική βάση, αρχίζει να διασπάται ένα μέρος αυτού του αποθηκευμένου λίπους και να μετατρέπεται σε υδατάνθρακες -δηλαδή να μεταμορφώνεται σε ενέργεια.

  • Οι αθλητές συνήθως προσθέτουν έλαιο καρύδας στη διατροφή τους ως φυσικό συμπλήρωμα σε αθλητικά ποτά και smoothies.
  • Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, όταν το έλαιο καρύδας περιλαμβάνεται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.
  • Όσο περισσότερη ενέργεια διαθέτει το σώμα σας, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργεί ο μεταβολισμός σας, εξασφαλίζοντάς σας περισσότερη ενέργεια στην αρχή της ημέρας. Αυτό σας κινητοποιεί να ασκείστε περισσότερο και σας δίνει τη σταθερή αποφασιστικότητα να χάσετε βάρος ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.

Το έλαιο καρύδας βελτιώνει την πέψη σας

Έλαιο καρύδας για τη λιπώδη διήθηση ήπατος

Το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, γεγονός που με τη σειρά του προάγει την καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των διαλυτών ινών.

Τα μέταλλα και τα αμινοξέα στο έλαιο καρύδας συμβάλλουν στην καταπολέμηση πολυάριθμων πεπτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ελκών ή ακόμα και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Διαβάστε την έρευνα των Δρ. Newton et. al. εδώ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα κορεσμένα λίπη στο έλαιο καρύδας έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας σας να εξαλείψετε τα βακτήρια, τους μύκητες και τα παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και άλλες διαταραχές.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ελαίου καρύδας και πιθανές παρενέργειες

  • Συνιστάται περίπου μία κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας με άδειο στομάχι (15 γραμμάρια την ημέρα). Μπορείτε να το προσθέσετε στους συνηθισμένους χυμούς και στα smoothies σας.
  • Η κύρια παρενέργεια που μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση ελαίου καρύδας είναι ναυτία και ενόχληση στο στομάχι. Δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, επομένως πρέπει να προσέξετε πώς αισθάνεστε.
  • Αν προτιμάτε, μπορείτε να χωρίσετε την κουταλιά της σούπας σε τρεις μερίδες ενός κουταλιού του γλυκού (5 γραμμάρια) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλα εξαρτώνται από το τι ανέχεστε καλύτερα. Όμως το κλειδί είναι η συνέπεια και η κατανάλωση με μέτρο.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.