Ανακαλύψτε για ποιο λόγο τα μωρά κοιτάζουν επίμονα κάπου

Τα μωρά κοιτάζουν επίμονα κάτι για να το καταλάβουν. Η μνήμη τους εργάζεται για να εσωτερικεύσει αργότερα πληροφορίες στον εγκέφαλό τους. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο
Ανακαλύψτε για ποιο λόγο τα μωρά κοιτάζουν επίμονα κάπου

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο κόσμος είναι εντελώς νέος για τα νεογέννητα και τον ανακαλύπτουν μέσα από τις αισθήσεις τους. Τα μωρά κοιτάζουν επίμονα ένα άτομο ή ένα αντικείμενο επειδή κινείται, επειδή χορεύει, επειδή είναι φωτεινό ή επειδή αλλάζει μπροστά στα μάτια τους. Το ακολουθούν με τα μάτια τους μέχρι να εμφανιστεί ένα νέο εκθαμβωτικό αντικείμενο μπροστά τους. Αντικείμενα που είναι συνηθισμένα για ενήλικες είναι συναρπαστικά για τα μωρά.

Όταν μια σκιά ή ένα φως διασχίζει το βλέμμα τους, το κοιτάζουν απλώς. Οι ενήλικες έχουν ήδη ενσωματώσει τις εν λόγω αισθήσεις στο ρεπερτόριό τους, πράγμα που σημαίνει ότι λίγα πράγματα φαίνεται να μας εκπλήσσουν πλέον. Όλα είναι γνωστά και κοινά σε εμάς. Για τα μωρά, για παράδειγμα, το πολύχρωμο κινητό πάνω από την κούνια τους είναι ένα ολόκληρο σύμπαν.

Τα μωρά είναι σαν σφουγγάρια. «Απορροφούν» την πραγματικότητα και κάνουν συνδέσεις. Οι αναρίθμητες αισθήσεις διαμορφώνουν τις συναισθηματικές, σωματικές και κινητικές αποκρίσεις που χρησιμοποιούν για να αλληλεπιδρούν με άλλους από τη γέννηση.

Πώς αναπτύσσεται η όραση ενός μωρού

Τα μυαλά των μωρών είναι πολύ πλαστικά. Οι ειδικοί κατάλαβαν πρόσφατα την ικανότητα των νευρικών κυττάρων να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Με τη σύνδεση με άλλους νευρώνες, το αναγνωρίζουν μέσω των αισθήσεών τους χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση λέξεων.

Τα μωρά γεννιούνται με μια εξαιρετική ικανότητα μάθησης. Η όρασή τους συμβαδίζει με την κινητική και νευρολογική ανάπτυξη. Τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής, τα μωρά αναζητούν, κοιτάζουν επίμονα, και ακολουθούν φώτα ή αντικείμενα που μπαίνουν στο οπτικό τους πεδίο.

Από τον τρίτο έως τον πέμπτο μήνα, βλέπουν τα χέρια τους, παίζουν μαζί τους και επίσης παίζουν με τα παιχνίδια γύρω τους. Από τον ένατο έως τον 12ο μήνα, αγγίζουν αντικείμενα που αναγνωρίζουν και παίζουν μαζί τους. Ο αμφιβληστροειδής ωριμάζει μεταξύ έξι και 11 μηνών. Από την ηλικία των τριών έως έξι ετών, η οπτική ικανότητα των παιδιών ωριμάζει.

μωρό που κοιτάζει
Τα μωρά ανακαλύπτουν έναν κόσμο που είναι εντελώς καινούργιος για αυτά, οπότε η διέγερση είναι συνεχής.

Οι λόγοι για τους οποίους τα μωρά κοιτάζουν επίμονα κάτι ή κάποιον

Τα μωρά κοιτάζουν επίμονα κάτι γιατί η κίνηση τραβάει την προσοχή τους. Η νευρωνική δυναμικότητα των μωρών είναι συγκρίσιμη μόνο με την πλαστικότητα του κόσμου που παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια τους.

Λόγοι που κοιτάζουν επίμονα: Μετακίνηση αντικειμένων

Τα κινούμενα αντικείμενα είναι αρκετά ενδιαφέροντα για τα μωρά. Τα κινητά τηλέφωνα είναι από τα κύρια αξεσουάρ που προτείνουν οι ειδικοί για να τονώσουν την όραση στα μωρά.

Βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα που τοποθετείτε μπροστά και κοντά στο μωρό σας γλιστρούν στον αέρα σε ένα ημικύκλιο, αλλά όχι γρήγορα. Η ιδέα είναι να προσελκύσουν την όρασή τους συμβάλλοντας στην οφθαλμική κινητικότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της όρασης.

Λαμπερά αντικείμενα ή εκείνα που φωτίζουν

Οι προβολείς και οι σκιές είναι επίσης εντυπωσιακές για τα μωρά. Επικεντρώνουν το βλέμμα τους σε περιγράμματα, σε σχήματα και σε σιλουέτες, καθώς δεν προκαλούν οπτική ενόχληση ή ερεθισμό.

Τα μωρά αγαπούν τις λεπτομέρειες, τις οποίες εξετάζουν με ενδιαφέρον και αισθάνονται επίσης με τα χέρια και τα δάχτυλά τους. Για παράδειγμα, η γενειάδα και το μουστάκι ενός μπαμπά μπορεί να κάνει ένα μωρό πολύ περίεργο.

Λόγοι που κοιτάζουν επίμονα: Τα μωρά έλκονται από τα χρώματα

Τα έντονα χρώματα και οι ασπρόμαυρες αντιθέσεις είναι εντυπωσιακά για τα μωρά. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβάλλετε, καθώς αυτό μπορεί να τα εξαντλήσει.

Ένα σημάδι ότι τα μάτια του μωρού σας είναι κουρασμένα είναι εάν αλλάξουν απότομα το βλέμμα τους. Η αναπαραγωγή απαλής μουσικής στο δωμάτιο μπορεί να συνοδεύει τη συναισθησία χρωμάτων, υφών και σχημάτων.

Όταν αντικείμενα και πρόσωπα έχουν αρμονικά χαρακτηριστικά

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μωρά κοιτάζουν τα «όμορφα» πρόσωπα. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν γνωρίζουν τα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα ομορφιάς. Έτσι, πιστεύουμε ότι προσελκύονται από απαλά, αρμονικά, στρογγυλεμένα και γεμάτα σχήματα πρόσωπα.

Τα γνωστά πρόσωπα, τα οποία αναγνωρίζουν, τα κάνουν να νιώθουν ήρεμα, προστατευμένα και άνετα.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ όταν τα μωρά κοιτάζουν κάτι, αλλά όταν έχουν ένα κενό βλέμμα και δεν αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους. Παρόλο που κάθε μωρό αναπτύσσεται με διαφορετική ταχύτητα, πρέπει να προσέχετε τα ακόλουθα σημεία:

  • Εάν το μωρό σας δύο μηνών δεν κοιτάζει το άτομο που το κοιτάζει. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι του αυτισμού.
  • Εάν το μωρό σας τριών έως τεσσάρων μηνών δεν παρακολουθεί οπτικά αντικείμενα που κινούνται δίπλα του και δεν χαμογελά σε άτομα που αναζητούν την επαφή με τα μάτια του.
  • Τέλος, εάν το μωρό σας έξι μηνών δεν προσπαθεί να αρπάξει αντικείμενα που του δίνετε ή δεν επιδεικνύει στοργή για τους γονείς του.

Αυτά τα σημεία σίγουρα θα εκδηλωθούν μαζί με άλλα, όπως ψυχοκινητικά προβλήματα ανάπτυξης, γλωσσικά προβλήματα ή νευρολογικές διαταραχές.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την οπτική ανάπτυξη του μωρού σας

μωρό με μητέρα
Ο δεσμός ενός μωρού με τους γονείς του είναι το κλειδί για την κατανόηση εάν έχουν πρόβλημα όρασης ή όχι. Τα περισσότερα μωρά κοιτάζουν τους γονείς τους.

Η οπτική διέγερση περιλαμβάνει την ανάδειξη του τι θέλετε να βλέπει, να αισθάνεται και να απομνημονεύει το μωρό σας. Τα χρώματα, οι κινήσεις και τα σχήματα βοηθούν την αντιληπτική ανάπτυξη των μωρών, καθώς και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον.

Τα μωρά ανακαλύπτουν ενεργά. Οι συναφείς μηχανισμοί τους επιτρέπουν να συνδέουν αντικείμενα, αισθήσεις ή ανθρώπους σε διαφορετικές έννοιες. Για παράδειγμα, φροντίδα, φαγητό, προστασία, χάδια, ξεκούραση, άνεση και ικανοποίηση.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι νευρώνες είναι ένας θεμελιώδης νευροφυσιολογικός μηχανισμός στην οπτική ανάπτυξη των μωρών. Είναι απαραίτητοι για δράση, κατανόηση και μίμηση. Στην πραγματικότητα, περίπου επτά ώρες μετά τη γέννησή τους, τα μωρά δείχνουν ενδιαφέρον για το πρόσωπο της μητέρας τους και σύντομα θα αρχίσουν να μιμούνται τις εκφράσεις του προσώπου των γονιών τους.

Για αυτόν τον λόγο, όταν τα μωρά κοιτάζουν τι κάνει κάποιος μπροστά τους, πιστεύουν ότι αυτοί κάνουν τη δράση.

Μια άλλη διαδικασία που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι η ανάπτυξη της σιωπηρής μνήμης, η οποία συμβαίνει όταν τα μωρά είναι περίπου ενάμισι χρονών. Αυτό τους επιτρέπει να καταγράφουν και να αποθηκεύουν ασυνείδητα πληροφορίες. Αποθηκεύουν την εμπειρία της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων που εκφράζουν ή προκαλούν οι γονείς τους σε μια παιχνιδιάρικη στιγμή ή σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Είναι πολύ συναρπαστικό όταν το μωρό σας σάς κοιτάζει επίμονα!

Όταν το μωρό σας σάς κοιτάζει, πιθανότατα αισθάνεστε καταπληκτικά. Σε αυτήν τη θαυματουργή στιγμή, τα βλέμματά σας συναντιούνται και η πρόθεση και οι πληροφορίες μεταδίδονται. Επικοινωνείτε.

Από εκείνη τη στιγμή, οι γονείς καταλαβαίνουν ότι μπορούν να δείξουν στο μωρό τους πολλά πράγματα. Αυτό βοηθά τα μωρά να αρχίσουν να δημιουργούν τις προσωπικότητές τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.