5 πιθανοί λόγοι για τους οποίους είστε ακόμα single

Τα λάθη που σας κρατούν ελεύθερους μπορεί να οφείλονται σε φόβο ή ακόμα και σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μάθετε πώς μπορείτε να τα διορθώσετε εάν είστε ακόμα ελεύθεροι σε αυτό το άρθρο.
5 πιθανοί λόγοι για τους οποίους είστε ακόμα single
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Νιώθεις έτοιμος για σχέση εδώ και καιρό. Ωστόσο, μήνες ή χρόνια έχουν περάσει και δεν συμβαίνει. Τι κάνεις λάθος; Γιατί έχεις κακή τύχη; Αν κάνετε συχνά αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας, εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είστε ακόμα single.

Το να είσαι ακόμα single είναι εξίσου έγκυρη επιλογή με το να είσαι σε σχέση. Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο καθένας ανάλογα με τις προσωπικές του συνθήκες.

Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει σημαντική κοινωνική πίεση από αυτή την άποψη και ότι όταν αυτή η μοναχικότητα είναι επιβεβλημένη και ανεπιθύμητη, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Έτσι, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι το μέλλον σας εξαρτάται από την τύχη ή τη μοίρα, θα δείτε ότι πολλοί παράγοντες βασίζονται πράγματι σε εσάς.

Ακόμα single: Είναι επιθυμητό ή επιβεβλημένο;

Πρώτον, είναι σημαντικό να βγάλετε από το μυαλό σας την ιδέα ότι το να έχετε έναν σύντροφο είναι υποχρεωτικό. Συχνά μας πιέζουν τα κοντινά μας πρόσωπα, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία, γενικότερα, να δεθούμε, και αν δεν το κάνουμε, μας χαρακτηρίζουν ως περίεργους, ελαττωματικούς ή αποτυχημένους.

Αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αποφασίσουν να κάνουν σχέση από φόβο ή για εγωιστικούς λόγους, όπως το να έχουν κάποιον να πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μια σχέση που βασίζεται σε αυτό το θεμέλιο δεν θα είναι υγιής ή ικανοποιητική. Επομένως, πρώτα απ ‘όλα, αναρωτηθείτε αν θέλετε πραγματικά να έχετε έναν σύντροφο.

Ένας συναισθηματικός δεσμός συνεπάγεται μια καθημερινή απόφαση να μοιραστείτε τη ζωή σας με ένα άλλο άτομο αναζητώντας την ευημερία και την κοινή ανάπτυξή του.

Είναι αυτός ο στόχος σας;

Εάν όχι, μπορεί να θέλετε να δουλέψετε για τους φόβους σας και την ανάγκη για έγκριση πριν βγείτε έξω για να συναντήσετε άλλους ανθρώπους. Το να μείνετε ελεύθεροι είναι μια έγκυρη επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε πραγματικά να βρείτε μια σχέση αγάπης, υποστήριξης και συντροφιάς, είναι πιθανό η άκαρπη αναζήτησή σας να σας κάνει να υποφέρετε. Σε αυτήν την περίπτωση, διαβάστε για να καταλάβετε τι μπορεί να συμβαίνει.

Οι κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους είστε ακόμα single

Συχνά, η αδυναμία εύρεσης συντρόφου οφείλεται σε μια σειρά εσωτερικών εμποδίων ή σε έλλειψη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων που μπορούν να ξεπεραστούν. Ωστόσο, το πρώτο βήμα είναι η ανίχνευσή τους.

1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές την περίφημη φράση «Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, κανείς δεν θα σε αγαπήσει».

Αν και δεν μπορεί να εκληφθεί κυριολεκτικά, η αυτοεκτίμηση έχει πράγματι μεγάλη επιρροή στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλά λάθη όταν συνδεόμαστε με άλλους.

Πρώτα απ ‘όλα, μπορεί να μην τολμήσουμε καν να κάνουμε το βήμα να γνωρίσουμε κάποιον από φόβο μήπως μας απορρίψουν ή για την πεποίθηση ότι δεν αξίζουμε θετικά αποτελέσματα.

Αλλά η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να μας κάνει να δείξουμε υπερβολικό ενδιαφέρον για συμπάθεια, ευχαρίστηση και σύνδεση όχι με γνήσιο τρόπο, αλλά γιατί είμαστε σε απόγνωση. Η επιβολή καταστάσεων οδηγεί σε αποτυχία.

Baja autoestima es causa de soltería.
Η κακή εκτίμηση του εαυτού μας επηρεάζει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους.

2. Περιοριστικές πεποιθήσεις

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο εξωτερικός σας κόσμος είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια αντανάκλαση των πιο βαθιά ριζωμένων πεποιθήσεών σας. Επομένως, είναι ενδιαφέρον να αναλύσουμε τι πιστεύετε για τους άνδρες ή τις γυναίκες, τις σχέσεις, την αγάπη και τις δυνατότητές σας από αυτή την άποψη.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θέλουν σύντροφο, ενώ πιστεύουν ότι όλοι οι άνδρες είναι εγωιστές ή όλες οι γυναίκες είναι άπιστες. Ψάχνουν για μια σχέση αλλά επικρίνουν όσους έχουν ή επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι ήταν πάντα άτυχοι στην αγάπη. Αυτός ο τύπος αντίφασης είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο σας.

3. Φόβος για τις κακές εμπειρίες του παρελθόντος

Το μυαλό τείνει να βασίζεται στο παρελθόν, στο γνωστό και σε ό,τι είναι οικείο για να δημιουργήσει προσδοκίες για το μέλλον. Όταν διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι προσδοκίες είναι αυτό που τελικά υλοποιούμε στην πραγματικότητά μας ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Έτσι, εάν είχατε προηγούμενες αποτυχημένες, επώδυνες ή τραυματικές εμπειρίες που δεν έχετε θεραπεύσει και ενσωματώσει, είναι πιθανό να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε μοτίβα. Είναι επίσης πιθανό για να αποφύγετε να επιστρέψετε σε αυτό το βάσανο, να αυτο-σαμποτάρετε ασυναίσθητα, αποτρέποντας την έναρξη ή την ευημερία νέων σχέσεων.

Εξάλλου, η αποστολή του εγκεφάλου σας είναι να σας κρατά ασφαλείς, όχι να σας κάνει ευτυχισμένους. Εάν αντιληφθεί ότι η συναισθηματική προσκόλληση αποτελεί κίνδυνο, θα εξασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί ή θα διαρκέσει.

4. Δεν ξέρετε τι πραγματικά ψάχνετε

Για να βρείτε το κατάλληλο άτομο για να επισημοποιήσετε μια σχέση, πρέπει να είστε ξεκάθαροι για το είδος του δεσμού που αναζητάτε.

Εάν δεν έχετε κάνει μια άσκηση ενδοσκόπησης και δεν έχετε προσδιορίσει αυτό το σημείο, μπορεί να ψάχνετε άσκοπα. Πιθανότατα δεν ξέρετε πώς να αναγνωρίσετε αυτό που χρειάζεστε όταν έρχεται ή νιώθετε ότι πρέπει να συμβιβαστείτε με οποιονδήποτε.

5. Έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Τέλος, ένα από τα λάθη που σας κρατούν ελεύθερους μπορεί να είναι η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση του πώς να σχετίζεστε κατάλληλα, με τον κατάλληλο ρυθμό και πώς να κάνετε τις αλληλεπιδράσεις ικανοποιητικές.

Ίσως έχετε την τάση να ανοίγεστε πολύ στις πρώτες συναντήσεις, να προσπαθείτε να κινηθείτε πολύ γρήγορα ή να αποτυγχάνετε να αναγνωρίσετε από νωρίς τα σημάδια ότι το άλλο άτομο δεν έχει τους ίδιους στόχους ή ενδιαφέροντα με εσάς.

Ανακοίνωση για την απομόνωση.

Πώς να ξεπεράσετε τα λάθη που σας κρατούν ελεύθερους

Εάν έχετε αναγνωρίσει τον εαυτό σας σε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω σημεία, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να τα δουλεύετε. Για να αποφύγετε να επαναλαμβάνετε τα λάθη που σας κρατούν ελεύθερους, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα ακόλουθα βήματα:

  • Προσδιορίστε τον λόγο για τον οποίο θέλετε να έχετε έναν σύντροφο.
  • Εργαστείτε με τον εαυτό σας. Γίνετε το άτομο με το οποίο θέλετε να είστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας και να βελτιώσετε τον τρόπο που σχετίζεστε με τους άλλους. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι πολύ πιο ελκυστικοί.
  • Ξεκινήστε να χτίζετε μια θετική νοοτροπία για την αγάπη. Αντί να αισθάνεστε ζηλιάρηδες ή αγανακτισμένοι με άλλους συντρόφους, αισθανθείτε έμπνευση.
  • Θεραπεύστε τις προηγούμενες πληγές σας και ξεχάστε τις ιστορίες με προδοσία, εγκατάλειψη ή απόρριψη που μπορεί να προέρχονται ακόμη και από την παιδική σας ηλικία. Κάνοντας αυτό θα εξαλείψετε την ιδέα ότι είστε άτυχοι στην αγάπη και ότι είστε καταδικασμένοι να επαναλάβετε λάθη.
  • Κρατήστε μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλετε για τον εαυτό σας: Τι είδους άτομο θέλετε να έχετε δίπλα σας; Ποιες πτυχές και αξίες είναι θεμελιώδεις σε μια σχέση;
  • Εργαστείτε στις κοινωνικές σας δεξιότητες. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα, μπορείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με τους άλλους.

Οι λόγοι για τους οποίους είσαι ακόμα single είναι προσωρινοί

Πρώτα και κύρια, αποφύγετε να δώσετε στον εαυτό σας στο ρόλο του θύματος. Μην καταδικάζετε τον εαυτό σας με τις πεποιθήσεις σας. Να θυμάστε ότι όλα τα παραπάνω λάθη μπορούν να διορθωθούν με προσωπική εργασία και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι.

Αν αλλάξεις, αλλάζεις την πραγματικότητά σου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wood, J. V., Heimpel, S. A., Manwell, L. A., & Whittington, E. J. (2009). This mood is familiar and I don’t deserve to feel better anyway: Mechanisms underlying self-esteem differences in motivation to repair sad moods. Journal of Personality and Social Psychology, 96(2), 363–380. https://doi.org/10.1037/a0012881
  • Peel, R., McBain, K., Caltabiano, N., & Buckby, B. (2019). The romantic self-saboteur: how do people sabotage love?. Recuperado junio de 2021, de https://core.ac.uk/download/pdf/240460171.pdf
  • Sánchez, M. (2011). Apego en la infancia y Apego adulto: influencia en las relaciones amorosas y sexuales [Tesis de Maestría]. Salamanca: Universidad de Salamanca

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.