Μαγικό πλαστικό: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Το μαγικό πλαστικό είναι ένα από τα πιο μοντέρνα υλικά στον κόσμο της χειροτεχνίας. Μάθετε γιατί είναι τόσο δημοφιλές και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Μαγικό πλαστικό: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Απριλίου, 2023

Αν και απολαμβάνει αυξανόμενη δημοτικότητα, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σχετικά με το μαγικό πλαστικό καθώς χ ρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970 για σχολικές κατασκευές και κοσμήματα. Είναι επίσης γνωστό ως αναδιπλούμενο πλαστικό και διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.

Ονομάζεται “μαγικό” επειδή μπορεί να συρρικνωθεί σε μέγεθος και να αυξηθεί σε πάχος έως και επτά φορές όταν υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μπρελόκ, μαγνητών, λευκωμάτων και πολλά άλλα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Εμείς θα σας τα πούμε όλα.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το μαγικό πλαστικό;

Το μαγικό πλαστικό είναι ένα από τα αγαπημένα προϊόντα όταν πρόκειται για την κατασκευή χειροτεχνίας, τη δημιουργία κοσμημάτων και την εκτύπωση φωτογραφιών. Υπάρχει ακόμη και μια ειδική ποικιλία για τον τελευταίο σκοπό, αν και τείνει να είναι πιο ακριβή από το κανονικό πλαστικό.

Οι άνθρωποι συχνά φτιάχνουν μπρελόκ, σκουλαρίκια, βάσεις σκουλαρικιών, μενταγιόν, μαγνήτες και διακοσμητικά για τα δαχτυλίδια, καρφίτσες μαλλιών και λευκώματα. Ωστόσο, είναι τόσο ευέλικτο, που το μόνο όριο είναι η φαντασία σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μαγικό πλαστικό;

Αυτό το πλαστικό είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Ας δούμε αναλυτικά τι υλικά χρειάζεστε και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να το χρησιμοποιήσετε σε κατασκευές.

Υλικά

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

 • Φύλλα μαγικού πλαστικού στο μέγεθος και το χρώμα της επιλογής σας. Αν θέλετε να εκτυπώσετε πάνω τους, φροντίστε να ζητήσετε αυτόν τον τύπο στο κατάστημα από όπου τα αγοράζετε.
 • Μόνιμους μαρκαδόρους, μελάνια με βάση την αλκοόλη, κραγιόνια, σφραγίδες ή κιμωλία. Λάβετε υπόψη ότι δεν θα τα χρειαστείτε όλα αυτά- γενικά, αυτό εξαρτάται από το πλαστικό φύλλο που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.
 • Μικρό ψαλίδι και ένα τρυπητήρι. Το τελευταίο αν σκοπεύετε να φτιάξετε ένα μενταγιόν, ένα μπρελόκ ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια.
 • Σχέδια. Είτε θέλετε να εκτυπώσετε είτε να χαράξετε πάνω στο μαγικό πλαστικό σας, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε τα σχέδια που θα χρησιμοποιήσετε.
 • Γυαλόχαρτο, κατά προτίμηση λεπτό. Πιθανόν να το χρειαστείτε αν το σχέδιο έχει πολλές καμπύλες ή αν σχηματίζονται μικρές ατέλειες κατά την κοπή.
 • Φούρνος, πιστόλι θερμότητας ή πιστολάκι μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα τρία. Αν φτιάχνετε κατασκευές με παιδιά, αυτό το κομμάτι πρέπει πάντα να γίνεται από έναν ενήλικα.

Συστάσεις

Η διαδικασία δημιουργίας κατασκευών με μαγικό πλαστικό μπορεί να χωριστεί στη σχεδίαση του σχεδίου και στο ψήσιμο. Για το πρώτο βήμα, το σχέδιο πρέπει να σχεδιαστεί, να ιχνογραφηθεί ή να εκτυπωθεί στο φύλλο. Στη συνέχεια, πρέπει να κόψετε, να τρίψετε και να κάνετε μια τρύπα (μόνο αν είναι απαραίτητο- για παράδειγμα, για μπρελόκ, σκουλαρίκια, μενταγιόν, μεταξύ άλλων).

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου, όπως οι ακόλουθες:

 • Όλες οι μορφές, εκτός από τη διαφανή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με χρωματιστά μολύβια.
 • Για να σχεδιάσετε στα διαφανή φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρκαδόρους, μελάνια με βάση την αλκοόλη και σφραγίδες με μόνιμο χρώμα.
 • Να σχεδιάζετε πάντα στην τραχιά επιφάνεια των φύλλων.
 • Χρωματίστε χωρίς να χρησιμοποιείτε υπερβολική πίεση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς ομοιόμορφο- άλλωστε, το πλαστικό συρρικνώνεται έως και επτά φορές το μέγεθός του, οπότε τα χρώματα γίνονται πιο έντονα.
 • Κόψτε αφήνοντας ένα περιθώριο δύο έως τριών χιλιοστών. Επίσης, προσπαθήστε να μην κάνετε τα σχήματα πολύ περίπλοκα, καθώς η φιγούρα θα μπορούσε να καταστραφεί κατά το ψήσιμο.

Ψήσιμο

Πριν βάλετε τις φιγούρες στο φούρνο, ο φούρνος πρέπει να προθερμανθεί τουλάχιστον στους 140 °C και το πολύ στους 170 °C. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετήστε το αντικείμενο στο φούρνο. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να είναι πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.

Κρατήστε το στο φούρνο για τρία λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε το, αφήστε το να κρυώσει και αυτό είναι όλο! Έχετε φτιάξει την πρώτη σας μαγική πλαστική κατασκευή. Αν το κομμάτι δεν είναι εύκαμπτο, πρέπει ακόμα να ψηθεί.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αν έχει φυσαλίδες- αυτό είναι ένδειξη ότι η θερμοκρασία δεν ήταν αρκετά υψηλή και έτσι θα πρέπει να το ξαναβάλετε στο φούρνο. Αυτή τη φορά μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Μαγικό πλαστικό, ένα υλικό με άπειρες δυνατότητες

Το μαγικό πλαστικό έχει γίνει απαραίτητο στον κόσμο των κατασκευών. Είναι ένα από τα αγαπημένα υλικά για την κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στην κατασκευή αναμνηστικών για ειδικές περιστάσεις, όπως οι γάμοι.

Οι άνθρωποι το επιλέγουν επειδή είναι εύκολο στη χρήση και οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Ωστόσο, καθώς για την επεξεργασία του απαιτείται η χρήση φούρνου, οι κατασκευές με παιδιά θα πρέπει να επιβλέπονται και να υποστηρίζονται από κάποιον ενήλικα.

Σε περίπτωση που το υλικό κολλήσει, θα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως από το φούρνο. Μόλις κρυώσει λίγο, μπορεί να διαχωριστεί με τη βοήθεια ενός σκεύους. Μόλις γίνει αυτό, το μόνο που απομένει είναι να το ζεστάνετε ξανά, ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η διαδικασία συρρίκνωσης. Θα θέλατε να το δοκιμάσετε; Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.