Προστατέψτε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο

Προστατέψτε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κρατάει τις πισίνες απαλλαγμένες από βακτήρια, δείτε πώς θα το κάνετε!
Προστατέψτε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιουλίου, 2023

Προστατέψτε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας από το χλώριο αν κολυμπάτε. Να θυμάστε ότι καμία πισίνα δεν είναι απαλλαγμένη από αυτό το χημικό, οπότε καλό θα ήταν να ξέρετε πώς να το αποτρέψετε από το να επηρεάσει αυτές τις πολύτιμες περιοχές του σώματός σας.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο DCSI Dermatology, η παρατεταμένη έκθεση σε χλωριωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, κνησμό, ξεσπάσματα εκζέματος, αποχρωματισμό και σημάδια πρόωρης γήρανσης. Πώς μπορείτε να αποτρέψετε αυτές τις επιπτώσεις; Στο παρακάτω άρθρο, θα σας δώσουμε ορισμένες συστάσεις.

Προστατέψτε τα μαλλιά σας από το χλώριο με αυτές τις συμβουλές

Το χλώριο που υπάρχει στις πισίνες ως απολυμαντικός παράγοντας έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά. Σύμφωνα με δημοσίευση του Hair Professionals Career College, η χημική αυτή ουσία απορροφά τα φυσικά έλαια των μαλλιών, με αποτέλεσμα την ξηρότητα και τη φθορά τους.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, ξηραίνει τις τούφες και τις κάνει αρκετά εύθραυστες. Επιπλέον, στην περίπτωση των βαμμένων ή ξανθών μαλλιών, τους δίνει μια πρασινωπή απόχρωση και τα κάνει να χάνουν πιο γρήγορα το χρώμα τους.

Τι μπορεί να γίνει όμως για να αποφύγετε αυτές τις αρνητικές συνέπειες; Η απάντηση είναι απλή: φροντίστε τα μαλλιά σας, διατηρήστε τα ενυδατωμένα και μην απελπίζεστε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να έχετε όμορφα μαλλιά χωρίς να θυσιάσετε το πάθος σας για το κολύμπι.

 • Ενυδατώστε τα μαλλιά σας: κάντε το πριν και μετά το άθλημα. Μπορείτε να το κάνετε εφαρμόζοντας το ενυδατικό προϊόν της επιλογής σας.
 • Φορέστε σκουφάκι κολύμβησης: αυτό θα αποτρέψει το χλώριο από το να έχει άμεσο αντίκτυπο στα μαλλιά σας.
 • Ξεπλύνετε καλά: μετά την εξάσκηση του αγαπημένου σας αθλήματος, είναι απαραίτητο να πλυθείτε με άφθονο νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε το χλώριο από τα μαλλιά σας.
 • Εφαρμόστε αντηλιακό: αυτό είναι σωστό, υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την προστασία των μαλλιών σας από τις υπεριώδεις ακτίνες UV! Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο ήλιος τείνει να ενισχύει τις επιδράσεις του χλωρίου.
 • Χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν για ξηρά μαλλιά: Ακόμα και αν εφαρμόσετε τις συμβουλές που σας δίνουμε, το χλώριο πάλι θα επηρεάσει τα μαλλιά σας. Ως εκ τούτου, είναι ιδανικό να χρησιμοποιείτε προληπτικά αυτού του είδους τα σαμπουάν και να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.
 • Εφαρμόστε μαλακτικό κάθε μέρα: το προϊόν αυτό έχει τη λειτουργία της ενυδάτωσης των μαλλιών μετά το κανονικό λούσιμο. Επομένως, μην το παραλείπετε κάθε φορά που κάνετε μπάνιο τα μαλλιά σας, ειδικά όταν πηγαίνετε στην πισίνα.
 • Κόβετε τακτικά τις άκρες: Αυτό γίνεται για να αποτρέψετε τις φθορές στις άκρες, όπως η ψαλίδα, από το να συνεχίσουν να καταστρέφουν τις τούφες. Κάντε το κάθε δύο με τρεις μήνες.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τις επιπτώσεις του χλωρίου

Όπως αναφέρεται σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sport and Health Research, ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που αναφέρουν οι επαγγελματίες κολυμβητές είναι το ξηρό δέρμα. Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να προστατεύετε το δέρμα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση κολύμβησης.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα αποτρέψουν το δέρμα σας από το να επηρεαστεί από αυτή τη χημική ουσία:

 • Κάντε ένα ντους πριν από την προπόνηση: με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά -όπως κρέμες, λοσιόν και αποσμητικά- από το να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όταν έρχονται σε επαφή με το χλώριο, ερεθίζοντας το δέρμα σας.
 • Μη φοράτε κοσμήματα ή μέταλλα: όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, τείνουν να αντιδρούν με το χλώριο του νερού και μπορεί να απελευθερώσουν τοξικές και ερεθιστικές ουσίες.
 • Ενυδατώστε το δέρμα σας: για να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις του χλωρίου μετά την παραμονή σας στην πισίνα. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε μια υπερ-ενυδατική κρέμα που βοηθά στον έλεγχο του φυσικού pH του δέρματος και είναι ειδικά για ξηρό δέρμα.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό: όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το προϊόν αυτό συμβάλλει στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο. Συνιστούν επίσης, αν κολυμπάτε συχνά, να χρησιμοποιείτε ένα υποαλλεργικό αντηλιακό.
 • Να κάνετε σχολαστικό ντους μετά το κολύμπι: αυτό γίνεται για να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη χλωρίου από το σώμα. Το κλειδί είναι να το κάνετε με άφθονο νερό.

Θυμηθείτε να προστατεύετε και τα νύχια σας από το χλώριο

Προστατεύστε τα νύχια σας από το χλώριο, όπως ακριβώς κάνετε και με τα μαλλιά και το δέρμα σας. Παρόλο που φαίνονται τόσο σταθερά και σκληρά, τα νύχια είναι αρκετά ευαίσθητα. Μια δημοσίευση στο Offarm εξηγεί ότι τα νύχια, εκτός από την κερατίνη, συγκρατούν μεταξύ 7% και 16% νερό.

Όταν εκτίθενται σε περισσότερο από 30%, τα νύχια γίνονται μαλακά και μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα. Από την άλλη πλευρά, όταν η έκθεση στο νερό είναι μικρότερη από 7%, γίνονται εύθραυστα και ξηρά.

Έτσι, όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πισίνες, γίνονται στην αρχή μαλακά, αλλά λόγω της επίδρασης του χλωρίου, γίνονται ξηρά. Μερικές από τις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα προστατέψετε είναι οι εξής:

 • Μην παραμελείτε την ενυδάτωση: Μην νομίζετε ότι η βύθιση στο νερό είναι αρκετή για την ενυδάτωση των νυχιών, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε κρέμες που έχουν έλαια, όπως το αργκάν, για να εξουδετερώσετε την ξηρότητα.
 • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά βερνίκια νυχιών: τα προϊόντα αυτά δημιουργούν ένα είδος φιλμ που εμποδίζει το χλώριο να εισχωρήσει απευθείας στα νύχια.
 • Να τρώτε υγιεινά: από μέσα προς τα έξω, μπορείτε να ενισχύσετε τα νύχια σας για να τα κάνετε ανθεκτικά στις επιπτώσεις του χλωρίου. Τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, γενικότερα προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C και D.

Τόσο εύκολο είναι να φροντίσετε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας ενάντια στο χλώριο

Προστατέψτε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας ενάντια στο χλώριο σε χρόνο μηδέν! Όπως βλέπετε, αυτή η φροντίδα είναι απλή και μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη ρουτίνα σας, ειδικά αν περνάτε πολλές ώρες κάτω από το νερό.

Ακόμα και αν είστε πολυάσχολοι, αφιερώστε χρόνο για να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές στο μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.