Κυματιστά νύχια: Γιατί συμβαίνει και πώς να τα διορθώσετε

Τα κυματιστά νύχια μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας. Αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι παραμέλησης και απλά πρέπει να τα φροντίζετε σωστά.
Κυματιστά νύχια: Γιατί συμβαίνει και πώς να τα διορθώσετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 20 Φεβρουαρίου, 2023

Τα κυματιστά νύχια μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σημάδι παραμέλησης και πρέπει απλώς να τα φροντίζετε σωστά. Τα περισσότερα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και επιδιορθώνονται.

Τις περισσότερες φορές, τα κυματιστά νύχια είναι απλώς ένα ακόμη αποτέλεσμα της γήρανσης. Ωστόσο, εάν αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες ή αμφιβολίες, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για μια πιο ακριβή αξιολόγηση.

Κυματιστά νύχια

Dry and flaky fingernails.
Προβλήματα με τα νύχια, όπως τα κυματιστά νύχια, μπορεί να υποδηλώνουν κακή φροντίδα των νυχιών ή την παρουσία κάποιας ασθένειας.

Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσετε τα κυματιστά νύχια: απλά κοιτάξτε τα προσεκτικά και ελέγξτε για κύματα. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητάτε αλλαγές στο χρώμα, πάχυνση ή άλλα εξογκώματα στην επιφάνεια.

Τα κύματα των νυχιών μπορεί να είναι δύο τύπων: κάθετα ή οριζόντια. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα κάθετα, τα οποία είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα της ηλικίας. Συνήθως δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο, εκτός από το ότι μερικές φορές αποδυναμώνουν την περιοχή και οδηγούν σε εύθραυστα νύχια.

Οι οριζόντιες γραμμές στα νύχια είναι λιγότερο συχνές και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος υγείας. Είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα της ψωρίασης των νυχιών, αλλά και άλλων ασθενειών. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην προηγούμενη, περισσότερο από το σχήμα του κύματος, αυτό που έχει σημασία είναι η σοβαρότητα και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Οι αιτίες των κυματιστών νυχιών

Όπως έχουμε ήδη υποδείξει, οι αιτίες των κυματιστών νυχιών μπορεί να είναι πολλές. Ορισμένες από αυτές δεν είναι σοβαρές και απαιτούν μόνο μερικά μέτρα φροντίδας. Άλλες έχουν να κάνουν με πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Χτυπήματα

Τα χτυπήματα στα νύχια συχνά περνούν απαρατήρητα, αλλά αφήνουν ίχνη. Συνηθέστερα, τα νύχια συνθλίβονται όταν κλείνετε ένα βιβλίο ή μια πόρτα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι μια μελανιά και μερικές φορές κυματιστά νύχια. Συνήθως υποχωρεί από μόνο της, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυστροφία των νυχιών, η οποία απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Επιθετικά μανικιούρ

Ορισμένες διαδικασίες μανικιούρ μπορεί να επηρεάσουν τη δομή του νυχιού. Συγκεκριμένα, τα ψεύτικα εμφυτεύματα. Δεν είναι ασυνήθιστο να προκαλούν εσοχή και να δημιουργούν κύμα. Ομοίως, η χρήση προϊόντων χαμηλής ποιότητας ή η αφαίρεση του βερνικιού με το χέρι οδηγεί συχνά στην εμφάνιση αυτών των οριζόντιων ή κάθετων αυλακώσεων.

Ανεπάρκεια κερατίνης

Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο επιφανειακό τμήμα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Η ρύπανση, ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες, η ανεπαρκής διατροφή ή ακόμη και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειμμα αυτής και άλλων πρωτεϊνών. Αν συμβεί αυτό, τα νύχια αποδυναμώνονται και, σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται αυλακώσεις στην επιφάνειά τους.

Γήρανση

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία των κυματιστών νυχιών. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία φθοράς που δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, αν οι γραμμές δεν είναι απλές αυλακώσεις, αλλά εμφανίζουν κάποιο χρωματισμό, ή αν η επιφάνεια αλλάζει τόνο ή παχαίνει, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Μια διατροφική ανεπάρκεια

Η έλλειψη βιταμινών Α και Β, καθώς και ασβεστίου ή ψευδαργύρου, προκαλούν κυματιστά νύχια. Η εμφάνιση είναι τραχιά και συνήθως παρατηρούνται λευκές κουκίδες ή κηλίδες. Επιπλέον, τα πετσάκια πυκνώνουν και το νύχι γίνεται εύθραυστο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή ενός γιατρού.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές στα νύχια των ποδιών, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και στα νύχια των χεριών. Οι ασθένειες αυτές αλλοιώνουν το σχήμα, το χρώμα και τον όγκο του νυχιού. Η εμφάνιση είναι πιο παχιά και σκληρή, με κιτρινωπή απόχρωση. Είναι επίσης σύνηθες να εμφανίζονται κύματα ή τραχύτητα.

Ψωρίαση των νυχιών

Υπολογίζεται ότι το 80-90% των ατόμων με ψωρίαση έχουν επίσης ψωρίαση των νυχιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κυματιστά νύχια, καθώς και αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος και τον όγκο. Επίσης, είναι σύνηθες να σχηματίζονται τρύπες και συχνά υπάρχει αποχρωματισμός που αργότερα γίνεται κιτρινωπός ή καστανός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: 7 τρόποι για να απαλλαγείτε από τον μύκητα των νυχιών

Τα κυματιστά νύχια μπορεί να είναι σημάδι τραχυονυχίας

Η τραχυονυχία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τραχιά νύχια. Τα νύχια μοιάζουν σαν να έχουν υποστεί ζημιά με γυαλόχαρτο και συχνά είναι κυματιστά. Μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα ή να αποτελεί μέρος μιας πιο σύνθετης εικόνας που περιλαμβάνει ψωρίαση, λειχήνα ή γυροειδή αλωπεκία.

Πεπτικά προβλήματα

Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο στην αρχή, τα πεπτικά προβλήματα προκαλούν επίσης κυματιστά νύχια. Αυτές οι καταστάσεις παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αλλάζουν την εμφάνιση της συγκεκριμένης περιοχής. Η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η κοιλιοκάκη είναι μεταξύ των καταστάσεων που προκαλούν αυτή τη συνέπεια.

Η αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε κυματιστά νύχια

Η αναιμία συνεπάγεται ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων και μία από τις συνέπειές της μπορεί να είναι τα κυματιστά νύχια. Η επιφάνεια των νυχιών φαίνεται ακανόνιστη, αδιαφανής και με σημάδια αδυναμίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για θεραπεία.

Διαβήτης

Τα κυματιστά νύχια μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη διαβήτη. Αυτή η ασθένεια έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη διαδικασία ανάπτυξης των νυχιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κάθετων, ελικοειδών ραβδώσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως η υπερβολική δίψα, η αυξημένη παραγωγή ούρων και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Καρκίνος και κυματιστά νύχια

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου των νυχιών είναι το λεγόμενο “σημάδι του Χάτσινσον”. Πρόκειται για έναν μαύρο, γκρι ή καφέ χρωματισμό που εκτείνεται γύρω από το νύχι. Ωστόσο, δεν είναι παρόν σε όλες τις περιπτώσεις. Τούτου λεχθέντος, αυτό που είναι παρόν είναι αλλαγές στην υφή και την εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένων των κυματισμών, των αυλακώσεων, των λακκουβών κ.λπ. Επίσης, υπάρχει συνήθως ανύψωση της πλάκας του νυχιού.

Άλλες καταστάσεις

Ο κυματισμός των νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι παθολογίες των νεφρών, η περιφερική αγγειακή νόσος, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η παρωτίτιδα και η σύφιλη. Ως εκ τούτου, είναι πάντα σημαντικό να δίνετε προσοχή στην παρουσία κυματισμών στα νύχια σας.

Λύσεις για τα κυματιστά νύχια

Uñas rotas.
Η γήρανση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων σημαδιών στα νύχια.

Η θεραπεία των κυματιστών νυχιών θα εξαρτηθεί από την αιτία των κυματισμών. Σε περίπτωση που πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συστηματικής ή άλλης νόσου, η θεραπεία θα συνίσταται στη θεραπεία της υποκείμενης νόσου.

Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αντιστρέψετε τη διαδικασία της γήρανσης. Συνήθως, λαμβάνονται μόνο μέτρα για την απόκρυψη των κυματισμών, με σμάλτο ή μαλακό τρίψιμο. Εάν το πρόβλημα προέρχεται από μόλυνση, πιθανότατα θα συνταγογραφηθούν αντιμυκητιασικά χάπια, κρέμες ή βερνίκια.

Υπάρχουν ενισχυτικά βερνίκια που είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των κυματιστών νυχιών. Καλό είναι επίσης να εφαρμόσετε ένα σκληρυντικό, είτε του εμπορίου είτε σπιτικό. Καλό είναι να κόβετε τακτικά τα νύχια σας και να μη χρησιμοποιείτε μεταλλικές λίμες.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε κυματιστά νύχια

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στα νύχια σας μερικές εβδομάδες να ξεκουραστούν από την εφαρμογή καλλυντικών προϊόντων πάνω τους. Τα εμφυτεύματα νυχιών δεν ενδείκνυνται, όπως και η χρήση αφαιρετικών που περιέχουν ασετόν.

Είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα νύχια σας και να τα στεγνώνετε πολύ καλά, καθώς η υγρασία δεν βοηθάει. Σε περίπτωση που υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές, όπως πολύ εμφανή κυματιστά νύχια ή αλλαγές στο χρώμα ή την εμφάνιση, καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Armesto, S., Esteve, A., Coto-Segura, P., Drake, M., Galache, C., Martínez-Borra, J., & Santos-Juanes, J. (2011). Psoriasis ungueal: estudio en 661 pacientes con psoriasis vulgar. Actas Dermo-Sifiliográficas, 102(5), 365-372.
  • Dávila, M. E., Zorrilla, A., Memije, M. E. V., & Guzmán, R. A. (2019). Traquioniquia: una visión práctica. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(4), 306-309.
  • Suárez, B. P. (2011). El lenguaje de las uñas. Más dermatología, (15), 4-12.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.