Μασάγκο: Τα θρεπτικά συστατικά και οι χρήσεις του Capelin

Αν σας αρέσει η ιαπωνική κουζίνα, δεν πρέπει να παραλείψετε να μάθετε τι είναι το μασάγκο, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό με πολλά θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική γεύση.
Μασάγκο: Τα θρεπτικά συστατικά και οι χρήσεις του Capelin
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα αυγά του ψαριού καπελίνα ή capelin είναι γνωστά ως μασάγκο. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιαπωνική γαστρονομία για τη διακόσμηση διαφόρων τύπων σούσι και έχουν διαφοροποιημένη διατροφική αξία. Είναι δυνατή η εισαγωγή τους στη διατροφή για τη βελτίωση της ποιότητάς της και την πρόληψη ελλείψεων βασικών ανόργανων συστατικών που θα μπορούσαν να μεταβάλουν την κατάσταση της υγείας. Θα σας διδάξουμε πώς να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο, καθώς και τα μυστικά τους.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι είναι σκόπιμο να αυξήσουμε την παρουσία των θαλασσινών στη διατροφή. Αυτά συνήθως συγκεντρώνουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά αποτελούν πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών υψηλής ποιότητας. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία, αποτρέπονται οι ανεπάρκειες στη λειτουργία των φυσιολογικών συστημάτων του οργανισμού, γεγονός που θα μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων και σύνθετων ασθενειών.

Μασάγκο: Τα θρεπτικά συστατικά και οι χρήσεις του Capelin
Το μασάγκο χρησιμοποιείται συχνά στο σούσι.

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο μασάγκο

Το μασάγκο ξεχωρίζει ως πηγή βιταμίνης D. Το στοιχείο αυτό βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Στην πραγματικότητα, η έλλειψή του σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακές αλλοιώσεις, καθώς και ορισμένους τύπους καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences το επιβεβαιώνει. Για να αποφύγετε αυτού του είδους τα προβλήματα, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε μια τακτική πρόσληψη.

Μασάγκο: Τα θρεπτικά συστατικά και οι χρήσεις του Capelin
Το μασάγκο είναι πηγή ωμέγα 3 και βιταμίνης D.

Το τρόφιμο αυτό περιέχει στο εσωτερικό του πολλά λιπαρά οξέα της σειράς ωμέγα 3. Αυτά συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των φλεγμονωδών διεργασιών στον οργανισμό, βοηθώντας έτσι στην εδραίωση μιας κατάστασης ομοιόστασης. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition . Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την πρόσληψη ωμέγα 3 και ωμέγα 6 προκειμένου να βιώσετε αυτό το όφελος.

Σε αντίθεση με άλλα θαλασσινά, το μασάγκο περιέχει ελάχιστο υδράργυρο. Αυτό το βαρύ μέταλλο υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες σε ορισμένα μεγάλα ψάρια και είναι ένα στοιχείο που μπορεί να συσσωρευτεί στον λιπώδη ιστό. Όταν συμβαίνει αυτό, παρατηρούνται μεταβολές στη φυσιολογία του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Αντενδείξεις του μασάγκο

Παρά τα θρεπτικά συστατικά και τα πιθανά οφέλη του, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση του μασάγκο. Το σημαντικότερο από αυτά είναι ότι πρόκειται για ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πληθυσμοί με υψηλότερο κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης από την υψηλή κατανάλωση αυτού του ανόργανου συστατικού.

Επίσης, συνδυάζεται με ανθυγιεινά προϊόντα σε παρασκευές όπως το σούσι. Συχνά, συνοδεύεται από ορισμένες σάλτσες που μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα. Αυτά αυξάνουν τη φλεγμονή στο εσωτερικό περιβάλλον και μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη πολλών χρόνιων και σύνθετων παθολογιών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Διατροφικές πληροφορίες

Μιλώντας για τα θρεπτικά συστατικά και την ενεργειακή του αξία, πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε 16 γραμμάρια μασάγκο παρέχουν περίπου 40 θερμίδες. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλή, καθώς δεν φτάνει το ένα γραμμάριο σε αυτή την ποσότητα. Ωστόσο, περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, καθώς και λίπος. 3,9 γραμμάρια από το πρώτο θρεπτικό συστατικό και 2,9 γραμμάρια από το δεύτερο.

Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της βιταμίνης Β12 και του σεληνίου. Αποτελεί επίσης πηγή μαγνησίου και νατρίου, εκτός του ότι περιέχει βιταμίνη D. Η κατανάλωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, καθώς το στοιχείο αυτό είναι καθοριστικό για την εξασφάλιση της υγείας των οστών.

Πώς χρησιμοποιείται το μασάγκο στην κουζίνα;

Masago: nutrientes y usos de las huevas del pez capelán
Το μασάγκο μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορες παρασκευές, αν και το σούσι είναι η πιο συνηθισμένη του μορφή.

Το πιο συνηθισμένο είναι η ενσωμάτωση μασάγκο σε κομμάτια σούσι ως διακόσμηση. Έχει τραγανή υφή και γεύση θάλασσας που θα ενισχύσει σημαντικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτού του παραδοσιακού ιαπωνικού πιάτου.

Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να εισαχθεί και σε άλλες παρασκευές, όπως σαλάτες, poke bowls ή πιάτα ρυζιού. Θα ήταν ακόμη δυνατό να ετοιμάσετε μια νόστιμη σάλτσα με μαγιονέζα και μασάγκο για να βουτήξετε διάφορα τρόφιμα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτό το τρόφιμο. Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι πιο συχνές εκδηλώσεις είναι το πρήξιμο, ο κνησμός ή η κνίδωση μετά την κατάποση του προϊόντος.

Το μασάγκο είναι μια υγιεινή τροφή

Όπως είδατε, το μασάγκο είναι μια τροφή που διαθέτει αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας. Είναι δυνατόν να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σε τακτική βάση σε διάφορους τύπους παρασκευασμάτων. Ωστόσο, η πρόσληψή του θα πρέπει να παρακολουθείται στην περίπτωση ατόμων που έχουν υπερευαισθησία στο νάτριο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις θα προκαλέσει περισσότερα οφέλη παρά βλάβη.

Τέλος, να θυμάστε ότι όταν πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας σας, δεν αρκεί μόνο να φροντίζετε τη διατροφή σας. Θα πρέπει να εφαρμόσετε μια σειρά από συνήθειες στο σύνολό τους. Μεταξύ αυτών, μπορούμε να επισημάνουμε την ανάγκη να κάνετε σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μυϊκή ενδυνάμωση. Χάρη σε αυτό, οι φλεγμονώδεις καταστάσεις στο εσωτερικό περιβάλλον εξισορροπούνται, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.