Μάθετε να φτιάχνετε χειροποίητες τορτίγιες με αλεύρι

Οι τορτίγιες με αλεύρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε πολλά πιάτα στη Λατινική Αμερική και τις Η.Π.Α. Έχουν επίπεδο σχήμα επειδή δε φτιάχνονται με μαγιά.
Μάθετε να φτιάχνετε χειροποίητες τορτίγιες με αλεύρι

Έχει γραφτεί από Jose Popoff

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι τορτίγιες με αλεύρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε πολλά πιάτα στη Λατινική Αμερική και τις Η.Π.Α. Έχουν επίπεδο σχήμα επειδή δεν φτιάχνονται με μαγιά. Η πλειοψηφία των χωρών που ανήκουν στη Λατινική Αμερική, ιδίως στην Κεντρική Αμερική, χρησιμοποιούν τις τορτίγιες για να προετοιμάσουν διάφορα παραδοσιακά γεύματα. Στο Μεξικό οι τορτίγιες με αλεύρι είναι ευρέως διαδεδομένες, ενώ σε πιο κεντρικές και νότιες περιοχές οι άνθρωποι τρώνε τορτίγιες από καλαμπόκι.

Τορτίγιες με αλεύρι: η ιστορία τους

Οι τορτίγιες με αλεύρι εμφανίζονται γύρω στον 16ο αιώνα κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του Μεξικού. Οι κατακτητές εισήγαγαν το σιτάρι σε αυτές τις χώρες. Σύμφωνα με την ιστορία, το 1542 οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να βρουν τα συστατικά για να φτιάξουν ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούσαν για χρόνια.

Οι Ισπανοί στη Σονόρα άρχισαν να φτιάχνουν αυτό που είναι γνωστό ως zaruki, ένα μείγμα σιταριού και νερού, το οποίο μετά εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε ως τορτίγιες με αλεύρι. Καθώς είναι τόσο εύκολες να φτιαχτούν, οι τορτίγιες με αλεύρι έγιναν κομμάτι των ισπανικών γευμάτων.

Πολλά χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε στο Μεξικό ένα πιάτο με τορτίγια γεμάτη με κρέας. Αυτό το πιάτο ονομάζεται μπουρίτο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τορτίγια με αλεύρι είναι γνωστή ως το κύριο συστατικό στο παραδοσιακό μπουρίτο που είναι πολύ δημοφιλές σε αυτή τη χώρα.

Θρεπτική Αξία

Αυτό το φαγητό μπαίνει στην κατηγορία των δημητριακών χάρη στα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να γίνουν οι τορτίγιες με αλεύρι. Μία μερίδα τορτίγια περιέχει 467 θερμίδες. Για να πάρετε μια ιδέα, μία μερίδα είναι περίπου 200 γραμ. τορτίγια.

Μπορεί οι 467 θερμίδες να σας φαίνονται πολλές, αλλά στην πραγματικότητα αν συγκρίνετε με άλλα δημητριακά έχει τις λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, οι ρυζογκοφρέτες έχουν 387 θερμίδες για κάθε 100 γραμμάρια. Από την άλλη, οι τορτίγιες έχουν 237 θερμίδες για κάθε 100 γραμμάρια.

τορτίγια θερμίδες

Παρόλο που οι τορτίγιες φτιάχνονται με λαρδί, αυτές οι τορτίγιες δεν έχουν κανένα ενεργειακό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η θρεπτική αξία σε 100 γραμ. τορτίγια περιλαμβάνει:

 • 7,6 γραμμάρια λίπος
 • 49,3 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 8 γραμμάρια πρωτεΐνη

Η μεγαλύτερη έγνοια των καταναλωτών μπορεί να είναι η ποσότητα λίπους που περιέχουν. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο σημαντικό καθώς 100 γραμμάρια τορτίγιας με αλεύρι αντιστοιχούν στο 11,7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Πώς να φτιάξετε τορτίγιες με αλεύρι

Τώρα μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή για να φτιάξετε τορτίγιες με αλεύρι. Όσο κι αν απεχθάνεστε το λαρδί, αν το αντικαταστήσετε με λάδι, δε θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Οι ποσότητες που βλέπετε παρακάτω αντιστοιχούν σε 24 τορτίγιες.

Συστατικά

 • 1 1/2 κούπες αλεύρι (180 γρ)
 • 2 κουτ. γλυκού αλάτι (5 γρ)
 • 2 κουτ. γλυκού baking powder (10 γρ)
 • 1 1/2 κούπες νερό (300 ml)
 • 2 κουτ. σούπας λαρδί (30 γρ)

Οδηγίες

Η ανάμειξη των υλικών είναι πολύ απλή και μπορεί να απαιτεί λίγη εξάσκηση.

 

σπιτικές τορτίγιες
 1. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder.
 2. Μετά, προσθέτετε το λαρδί με τα δάχτυλα σας και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
 3. Προσθέτετε το νερό και αναμειγνύετε μέχρι να ανακατευτεί καλά.
 4. Πασπαλίστε τον πάγκο σας με λίγο αλεύρι και τοποθετήστε επάνω τη ζύμη. Ζυμώστε μέχρι να γίνει μαλακιά και ελαστική.
 5. Χωρίστε τη ζύμη σε 24 μπάλες.
 6. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
 7. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίξτε τις μπάλες και κάντε τες κυκλικές.
 8. Τοποθετήστε την τορτίγια στο τηγάνι και περιμένετε μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Βεβαιωθείτε ότι τη γυρνάτε για να μην την κάψετε.

Αν σας μείνουν τορτίγιες, αποθηκεύστε τες σε μια πετσέτα για να διατηρηθούν φρέσκες. Αν οι τορτίγιες εκτεθούν στον αέρα για πολλή ώρα, χαλάνε. Συνεχίστε να φτιάχνετε αυτές τις υπέροχες τορτίγιες.

Μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας, ειδικά αν έχετε βρει έναν άλλο τρόπο να τις φτιάχνετε.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.