10 σπιτικές θεραπείες για μελανιές και τα χτυπήματα

Το μηλόξυδο προωθεί την καλή κυκλοφορία του αίματος. Εφαρμόστε το στην πάσχουσα περιοχή κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Θα συμβάλλει στην απελευθέρωση του αίματος που έχει παγιδευτεί κάτω από το δέρμα.
10 σπιτικές θεραπείες για μελανιές και τα χτυπήματα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

10 σπιτικές θεραπείες για μελανιές. Οι μελανιές, επίσης γνωστές ως αιματώματα, σχηματίζονται όταν το αίμα συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται συνήθως μετά από ένα χτύπημα σε κάποιο σημείο του σώματός μας. Όλοι έχουμε αποκτήσει μελανιές και γνωρίζουμε πόσο οδυνηρές και ενοχλητικές είναι. Γι’ αυτό το λόγο σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε 10 σπιτικές θεραπείες για μελανιές που είναι απλές, αποτελεσματικές και φυσικές.

1. Ρίζα άρνικας

Η άρνικα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και δημοφιλή προϊόντα που υπάρχουν για κάθε είδους μελανιά. Είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο. Αυτό οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε γαλλικά, καφεϊκά και χλωρογενικά οξέα όπως επίσης σε ελεναλίνη και διυδροελεναλίνη.

2. Πάγος, από τις θεραπείες για μελανιές

θεραπείες για μελανιές με πάγο

Άλλη μια δημοφιλής θεραπεία για μελανιές και χτυπήματα είναι ο πάγος. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται από παλιά. Ο πάγος είναι αποτελεσματικός επειδή το κρύο αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η φλεγμονή. Παράλληλα, μουδιάζει την πάσχουσα περιοχή και προλαμβάνει την επιδείνωση της μελανιάς. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε μια κομπρέσα με πάγο όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το χτύπημα.

3. Αλάτι

Το αλάτι είναι ακόμη μια καλή επιλογή για την καταπολέμηση των μελανιών. Εφαρμόστε λίγο αλάτι στην πάσχουσα περιοχή και θα απορροφήσει το λεμφικό υγρό που έχει συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο.

4. Κρεμμύδι, από τις θεραπείες για μελανιές

θεραπείες για μελανιές με κρεμμυδι

Το κρεμμύδι είναι άλλη μια εναλλακτική. Αν έχετε κάποια μελανιά εφαρμόστε μια φέτα κρεμμυδιού πάνω στην περιοχή. Η αλιϊνάση, η ουσία που μας κάνει να δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, βοηθά στην προώθηση της ροής του λεμφικού υγρού και εμποδίζει τη συσσώρευση του αίματος κάτω από δέρμα. Θα πρέπει να εφαρμόσετε το κρεμμύδι όσο πιο σύντομα γίνεται εφόσον χτυπήσετε πάνω σε κάτι.

5. Μηλόξυδο

Ρίχνετε λίγο μηλόξυδο πάνω σε μια γάζα και την εφαρμόζετε στη μελανιά κάνοντας απαλό μασάζ. Το μηλόξυδο προωθεί την κυκλοφορία κοντά στην επιφάνεια του αίματος κάνοντας το αίμα που έχει συσσωρευτεί από κάτω να διαλυθεί. 

6. Αλόη βέρα

θεραπείες για μελανιές με αλοη βερα

Η αλόη βέρα είναι πασίγνωστη για την αντιφλεγμονώδη δράση της και χρησιμοποιείται για μελανιές, τραύματα και κυρίως εγκαύματα. Όλα αυτά τα οφείλει στο χυμό της. Εφαρμόστε τον στην πάσχουσα περιοχή και θα την εμποδίσει να μελανιάσει. Αν έχετε παγώσει προηγουμένως το ζελέ της αλόης, αυτό θα βοηθήσει και στη μείωση του πόνου και φυσικά της φλεγμονής. Διαβάστε για την επίδραση της αλόης βέρα στο άρθρο των Δρ. Dat et. al. εδώ.

7. Μαϊντανός

Όταν εμφανιστεί μια μελανιά, κόψτε μερικά κλωναράκια μαϊντανού και εφαρμόστε τα στην πάσχουσα περιοχή. Ο μαϊντανός διαθέτει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο. Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του πρηξίματος στις αρθρώσεις.

Μάθετε περισσότερα: Σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

8. Αμαμελίδα

Η αμαμελίδα είναι ένα πασίγνωστο φυτό στην Ιαπωνία και στην Κίνα με ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν από τον πόνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό το λόγο φτιάξτε ένα τσάι χρησιμοποιώντας τα φύλλα του φυτού και εφαρμόστε το υγρό στην πάσχουσα περιοχή χρησιμοποιώντας ένα εμποτισμένο ύφασμα.

9. Σκόρδο

θεραπείες για μελανιές με σκόρδο

Το σκόρδο είναι επίσης εξαιρετικό για τη θεραπεία των μελανιών. Λόγω της πανίσχυρης αντιοξειδωτικής του δράσης μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο φρέσκο χυμό σκόρδου και αυτός θα προωθήσει την ανάπτυξη νέων ιστών. Η κατανάλωση σκόρδου είναι εξίσου καλή για την υγεία.

10. Πατάτες

Τέλος, οι πατάτες περιέχουν καταλάση που προωθεί την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή. Τοποθετήστε μια μικρή φέτα πατάτας πάνω από τη μελανιά και αφήστε την εκεί για μερικά λεπτά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.