Προτείνουμε 6 παχύφυτα για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Αυτά τα παχύφυτα είναι ιδανικά για τη διακόσμηση των εσωτερικών σας χώρων. Είναι εύκολα στη φροντίδα τους και θα βρείτε επιλογές για χώρους με άμεσο φως και σκιά.
Προτείνουμε 6 παχύφυτα για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Αν σκέφτεστε να διακοσμήσετε τους εσωτερικούς σας χώρους με παχύφυτα, θα σας αρέσει πολύ αυτό το άρθρο. Τα παχύφυτα είναι ανθεκτικά φυτά και είναι κατάλληλα για να τα έχετε μέσα στο σπίτι, αλλά υπάρχουν μερικά που ξεχωρίζουν περισσότερο από άλλα και θα σας τα πούμε όλα εδώ.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των παχύφυτων είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικά, οπότε δεν χρειάζεται να δουλέψετε για να τα διατηρείτε πάντα όμορφα. Τα φυτά αυτά χαρακτηρίζονται από την αποθήκευση νερού στις δομές τους: φύλλα, ρίζες και μίσχους. Για το λόγο αυτό, δεν είναι τόσο απαιτητικά με το πότισμα και μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλες περιόδους χωρίς νερό.

Τα 6 παχύφυτα για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων που πρέπει να γνωρίζετε

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί χιλιάδες είδη παχύφυτων, με πιο δημοφιλείς τις οικογένειες των Aizoaceae, Cactaceae, Crassulaceae και Euphorbiaceae. Ανάμεσά τους, υπάρχουν ορισμένα που διακρίνονται, εκτός από τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, από την ποσότητα του ηλιακού φωτός που απαιτούν.

Στη συνέχεια, θα δούμε ποια είναι μερικά από τα πιο κατάλληλα για τη διακόσμηση του σπιτιού σας.

1. Sedum morganianum ή ουρά γαϊδάρου

Το πρώτο από τα παχύφυτα για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων που θα σας προτείνουμε ονομάζεται επιστημονικά Sedum morganianum. Πρόκειται για τη γνωστή ουρά του γαϊδάρου.

Είναι ένα παχύφυτο που προέρχεται από το Μεξικό και έχει ένα χαρακτηριστικό που τραβάει την προσοχή: κρέμεται. Οι όμορφοι και παχείς βλαστοί του φαίνονται υπέροχα από καλάθια που κρέμονται.

Έχει μπλε ή γκριζοπράσινα φύλλα που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 60 εκατοστά. Είναι ένα από εκείνα τα παχύφυτα που απαιτούν καλό ηλιακό φως για να αναπτυχθούν σωστά. Όσον αφορά το πότισμα, είναι καλύτερο να περιμένετε να στεγνώσει το υπόστρωμα μεταξύ των ποτισμάτων, ειδικά σε περιοχές με κρύο καιρό.

Προτείνουμε 6 παχύφυτα για να διακοσμήσετε το σπίτι σας
Η ουρά του γαϊδάρου είναι ένα από τα πιο όμορφα κρεμαστά παχύφυτα με τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε τους εσωτερικούς σας χώρους.

2. Senecio rowleyanus ή κομπολόι

Συνεχίζουμε με τα κρεμαστά παχύφυτα για να σας παρουσιάσουμε το Senecio rowleyanus ή κομπολόι, ένα φυτό που διακρίνεται επειδή τα φύλλα του μοιάζουν με μικρές χάντρες. Χρησιμοποιείται συχνά για τη διακόσμηση των σπιτιών, επιτρέποντας στους μίσχους του να κρέμονται.

Αν και απολαμβάνει το φως, δεν είναι καλή ιδέα να το εκθέτουμε σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να μαραθεί. Το πότισμα πρέπει να είναι κάπως σταθερό, μία φορά την εβδομάδα, με εξαίρεση το χειμώνα, οπότε πρέπει να το αραιώνουμε περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχετε το υπόστρωμα πριν προσθέσετε νερό, γιατί η περίσσεια νερού μπορεί να το βλάψει.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

3. Εχεβέρια

Τα εχεβέρια είναι μια οικογένεια παχύφυτων που φιλοξενεί περισσότερα από 150 είδη. Το γενικό χαρακτηριστικό τους είναι τα πεπλατυσμένα φύλλα τους σε σχήμα ροζέτας, τα οποία τα κάνουν ιδανικά για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε γλάστρες ή σε εξωτερικούς κήπους.

Αυτά τα παχύφυτα θεωρούνται χαμηλού κόστους, επειδή η συντήρησή τους είναι πολύ απλή. Μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα, αλλά έχουν πάντα μια κοινή απόχρωση.

Για να διατηρήσουν τη ζωτικότητά τους, καλό είναι να χρησιμοποιείτε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα. Το πότισμά τους είναι μέτριο και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την ποσότητα του νερού.

4. Κοινή κράσουλα ή νεφρίτης

Η κοινή κράσουλα ή νεφρίτης είναι ένα κόσμημα της οικογένειας των παχύφυτων. Είναι σαν ένα μίνι δέντρο με όμορφα ωοειδή φύλλα προσαρτημένα σε ένα παχύ στέλεχος.

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό, ανθεκτικό φυτό που θα δείχνει όμορφο στο σαλόνι σας ή σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο. Η ανάπτυξή του είναι αργή, αλλά μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 1 μέτρο, για το οποίο χρειάζεται, τουλάχιστον, περίπου 3 ώρες άμεσο ηλιακό φως.

Όσον αφορά το πότισμα, αυτό πρέπει να είναι μέτριο και μία φορά την εβδομάδα είναι ιδανικό. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για τη φροντίδα του και θα είστε αρκετά τυχεροί για να δείτε το δέντρο σας να ανθίζει.

5. Αλόη βέρα

Ένα άλλο από τα παχύφυτα που δεν μπορεί να λείπει από τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων είναι η αλόη βέρα. Επιστημονικά άρθρα έχουν συγκεντρώσει τις ιδιότητες και τα οφέλη της για την υγεία, υποστηρίζοντάς την ως φαρμακευτικό φυτό. Η σύνθεσή της αναδεικνύει την υψηλή της συγκέντρωση σε νερό, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα, ο χυμός της χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των ηλιακών εγκαυμάτων και των πληγών.

Αυτό το παχύφυτο έχει μακριά φύλλα, φαρδιά στη βάση και πολύ λεπτά στις άκρες. Επιπλέον, έχει αγκάθια στο περίγραμμα κάθε φύλλου που μπορεί να σας πληγώσουν αν δεν το χειριστείτε σωστά.

Απολαμβάνει πολύ άμεσο ηλιακό φως, γι’ αυτό φροντίστε να του δώσετε έναν χώρο όπου μπορεί να εκτίθεται μερικές ώρες την ημέρα. Όσον αφορά την υγρασία, αφήστε το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων.

Προτείνουμε 6 παχύφυτα για να διακοσμήσετε το σπίτι σας
Ανάμεσα στις συστάσεις των παχύφυτων για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων βρίσκουμε την αλόη βέρα, ένα φαρμακευτικό φυτό.

6. Beaucarnea recurvata ή πόδι του ελέφαντα

Κλείνουμε με το Beaucarnea recurvata ή πόδι του ελέφαντα, ένα από τα πιο όμορφα παχύφυτα που θα βρείτε για να διακοσμήσετε τους εσωτερικούς σας χώρους. Η εμφάνισή του μπορεί να σας σοκάρει και να σας κάνει να αμφιβάλλετε αν πρόκειται πραγματικά για παχύφυτο. Αλλά πιστέψτε μας, είναι.

Το όνομά του προέρχεται από το σχήμα του στελέχους του, το οποίο είναι αρκετά παχύ και μοιάζει με το πόδι ενός ελέφαντα. Ακριβώς, εκεί αποθηκεύει το νερό που συσσωρεύει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του.

Είναι ένα από τα φυτά που απαιτούν ηλιόλουστο χώρο για να αναπτυχθούν, αν και πρέπει να πούμε ότι αρκεί ο έμμεσος φωτισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πριν από το πότισμα, ελέγξτε το υπόστρωμα, αν το δείτε στεγνό, τότε ήρθε η ώρα να το ποτίσετε.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Κράσουλες που απαιτούν λίγο άμεσο φως

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία παχύφυτων με τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε τους εσωτερικούς σας χώρους. Ωστόσο, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να τοποθετήσουμε τα φυτά μας σε χώρους με άμεσο φως, παραθέτουμε μια λίστα με άλλα παχύφυτα που απαιτούν λίγο φως:

  • Γαστέριες.
  • Πεπερόμια.
  • Aeonium kiwi.
  • Χριστουγεννιάτικος κάκτος.
  • Crassula ovata Gollum.
  • Hawortia cymbiformis.
  • Γλώσσες τίγρης ή sansevierias.
Προτείνουμε 6 παχύφυτα για να διακοσμήσετε το σπίτι σας
Η γλώσσα της τίγρης ή γλώσσα της πεθεράς είναι ένα πολύ όμορφο παχύφυτο που δεν απαιτεί πολύ φως.

Με ποια παχύφυτα θα διακοσμήσετε τους εσωτερικούς σας χώρους;

Με αυτόν τον οδηγό παχύφυτων για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τις επιλογές που έχετε. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στα προσωπικά σας γούστα και στις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Για όλα τα υπόλοιπα, αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από αυτά τα δημοφιλή φυτά που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα. Η ανάπτυξή τους είναι αργή, αλλά θα την απολαύσετε, ειδικά θα ανθίσουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mariel Calderón-Oliver; María Alejandra Quiñones Peña; José Pedraza-Chaverri. Efectos benéficos del aloe en la salud. VERTIENTES Revista Especializada en Ciencias de la Salud, 14(2):53-73, 2011.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.