8 τυχερά φυτά σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Η παρουσία ορισμένων φυτών μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη ροή της ενέργειας και στον περιβαλλοντικό καθαρισμό του σπιτιού σύμφωνα με το Φενγκ Σούι. Ανακαλύψτε ποια είδη συνιστώνται από τη φιλοσοφία του Φενγκ Σούι εδώ!
8 τυχερά φυτά σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η κινεζικής προέλευσης φιλοσοφία, η οποία ασχολείται με την αναζήτηση της ενεργειακής ισορροπίας μέσω της αρμονικής κατάληψης του χώρου, έχει ιδιαίτερη θέση για τα φυτά. Εξάλλου, τα στοιχεία αυτά θεωρούνται πηγές καθαρότητας, ζωής και αρμονίας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλά τυχερά φυτά σύμφωνα με το Φενγκ Σούι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για φυτά που δεν πρέπει να λείπουν από ένα σπίτι που στοχεύει στην εξισορρόπηση της ενεργειακής του ροής.

Τα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος, ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύουν από την κακή ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, καθιερώνουν την παρουσία της φύσης στο σπίτι και καθαρίζουν τον αέρα. Μάθετε ποια είδη πρέπει να επιλέξετε και πώς να τα διανείμετε για να προσελκύσετε την τύχη σύμφωνα με το Φενγκ Σούι.

Γιατί να τοποθετήσετε τυχερά φυτά σύμφωνα με το “Φενγκ Σούι”;

Για το Φενγκ Σούι, η επίτευξη ενός αρμονικού χώρου που μεταδίδει θετικές επιρροές στους ενοίκους του επιτυγχάνεται μέσω της συνειδητής κατανομής. Η ύπαρξη ενός τσι, δηλαδή της άυλης ποιότητας των έμβιων όντων, με θετική ροή, επιτυγχάνεται με την παρουσία πέντε στοιχείων. Αυτά είναι το ξύλο, το μέταλλο, η φωτιά, το νερό και η γη. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατανομή και ο προσανατολισμός τους σύμφωνα με τα καρδιακά σημεία.

Τα φυτά είναι ζωντανά στοιχεία που συνδέονται με τη φύση, την αρμονία και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος. Επομένως, αυτές οι συνθήκες τα καθιστούν απαραίτητα σε ένα σπίτι που σκοπεύει να εναρμονίσει τους χώρους μέσω του Φενγκ Σούι. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτού του φιλοσοφικού συστήματος, πρόκειται για στοιχεία που ξεχωρίζουν για την προσαρμοστικότητά τους και την αργή αλλά συνεχή ανάπτυξή τους.

Η συνθήκη αυτή αντιπροσωπεύει μια στενή σχέση με τη φύση. Από την άλλη πλευρά, η βλάστηση έχει την ικανότητα να ομορφαίνει το σπίτι μέσω των λουλουδιών και των αρωμάτων της, αν και το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ζωντανά όντα που καθαρίζουν τον αέρα μέσω της φωτοσύνθεσης. Ταυτόχρονα, μεταδίδουν αρμονία και, για πολλούς, προσελκύουν την καλή τύχη.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Φενγκ Σούι και Αρωματοθεραπεία για να εξισορροπήσετε την ενέργεια του σπιτιού

8 τυχερά φυτά σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Για να επιτύχετε ένα περιβάλλον με θετική ροή ενέργειας σύμφωνα με τις οδηγίες του Φενγκ Σούι, είναι απαραίτητη η παρουσία φυτών. Σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιούνται για να προσελκύουν την καλή τύχη και να καθαρίζουν τον αέρα. Επιπλέον, συμβολίζουν την αφθονία και την ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δείγματα πιο κατάλληλα για κήπους και άλλους εξωτερικούς χώρους, των οποίων ο σκοπός συνδέεται με την προστασία. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, τα είδη αυτά κρατούν μακριά την κακή ενέργεια και τη ρύπανση.

1. Παχύφυτα

Τα φυτά αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται από την αποθήκευση μεγάλης ποσότητας νερού μέσα στα παχιά φύλλα τους. Συνήθως υπάρχουν σε εξωτερικούς χώρους, όπως βεράντες, μπαλκόνια ή κήπους.

Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού τσι. Μερικά είδη είναι οι κάκτοι, οι αγαύες ή το γένος αλόη. Είναι σημαντικό να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους για να δημιουργηθούν τα θετικά αποτελέσματα που προτείνει η ταοϊστική φιλοσοφία.

2. Κινέζικη πορτοκαλιά

Lucky Plants feng shui
Συμπεριλάβετε την κινέζικη πορτοκαλιά στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Αυτό το είδος, γνωστό και ως “quinoto”, “kumquat” ή “fortunella”, είναι ένα φυτό που μοιάζει με θάμνο και κατάγεται από την Κίνα. Έχει μεγάλη παρουσία στις προτάσεις του Φενγκ Σούι λόγω της αισθητικής του, των καρπών του και του ευχάριστου αρώματός του. Ωστόσο, λειτουργεί και σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί.

3. Τυχερά φυτά: Πόθος

Το είδος Epipremnum aureum, γνωστότερο ως “πόθος”, είναι φυτό που το βρίσκουμε συχνά σε εσωτερικούς χώρους. Το ταοϊστικό φιλοσοφικό σύστημα προτείνει την εγκατάστασή τους σε μια γωνία, λόγω της ικανότητάς τους να καθαρίζουν τον αέρα και να αποβάλλουν την αρνητική ενέργεια. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από τα φύλλα του σε σχήμα καρδιάς και την κρεμαστή του προέκταση.

4. Φιτόνια

Πρόκειται για ένα γένος που κατάγεται από τη Νότια Αμερική και είναι γνωστό για τα πολύχρωμα φύλλα του. Μπορούν να αποκτήσουν κίτρινους, λευκούς ή κοκκινωπούς τόνους στις φλέβες τους, γεγονός που τα καθιστά πολύ ελκυστικά για διακοσμητικούς σκοπούς. Επιπλέον, οι οδηγίες του Φενγκ Σούι υποδεικνύουν ότι η παρουσία αυτού του φυτού δημιουργεί κίνητρα για την υπέρβαση των εμποδίων.

Όντας είδος εσωτερικού χώρου, είναι ιδανικό για όταν ξεκινάτε μια νέα δουλεία ή όταν έχει γίνει μια πρόσφατη μετακόμιση. Από την άλλη πλευρά, η φιτόνια έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί λίγη φροντίδα. Αντέχει σε περιβάλλοντα με φτωχό φωτισμό και αρκεί να την ποτίζετε όταν το υπόστρωμα είναι ξηρό.

5. Απήγανος

Ο απήγανος, που μοιάζει με θάμνο, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την απομάκρυνση της κακής ενέργειας. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας ταοϊστικής προέλευσης, τοποθετείται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στις εισόδους του σπιτιού. Αυτό συμβαίνει επειδή η παρουσία του συνδέεται με την απορρόφηση των αρνητικών ενεργειών, εμποδίζοντάς τις έτσι να εισέλθουν στο χώρο.

6. Palo de agua ή αλλιώς αρωματική δράκαινα

Lucky Plants for feng shui
Ο φωτισμός είναι απαραίτητος για την αρωματική δράκαινα, αν και είναι σημαντικό να μην κάνετε υπερβολές.

Ο τροπικός θάμνος Dracaena fragrans, πιο γνωστός ως “κορμός της Βραζιλίας” ή “ραβδί του νερού”, είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είδη στην αναζήτηση της καλής τύχης. Εκτός από την αισθητική κάθετη ανάπτυξή του, αυτό το φυτό είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του αέρα και την απορρόφηση της υγρασίας. Ως εκ τούτου, εγκαθίσταται σε εσωτερικούς χώρους, ιδίως με βορειοανατολικό προσανατολισμό. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, μια τέτοια θέση ενισχύει την έλξη των χρημάτων.

7. Τυχερό μπαμπού

Όταν πρόκειται για καλή τύχη, το τυχερό μπαμπού, είναι μια άλλη επιλογή που προσελκύει την προσοχή από το ίδιο του το όνομα. Όπως και το μπαμπού του νερού, τοποθετείται συνήθως με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά. Επιπλέον, συνιστάται να αναζητάτε δείγματα του φυτού που έχουν τρεις μίσχους, καθώς συμβολίζουν την υγεία, την ευτυχία και τη ζωτικότητα.

8. Money plant ή καστανιά του Μαλαμπάρ

Τέλος, το είδος Plectranthus verticillatus, γνωστό ως “φυτό του δολαρίου ή του χρήματος”, είναι ένα καλό συμπλήρωμα για τον εξωτερικό τομέα στην αναζήτηση της τύχης. Το είδος αυτό έχει συνδεθεί με την καλή τύχη. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, θα πρέπει να τοποθετείται με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά, όπως ακριβώς το ραβδί του νερού, αλλά σε εξωτερικό χώρο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 10 αντικείμενα που προσελκύουν κακή ενέργεια σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν τοποθετείτε τυχερά φυτά σύμφωνα με το Φενγκ Σούι;

Εκτός από τα συνιστώμενα φυτά, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που η ταοϊστική φιλοσοφία συμβουλεύει να αποφεύγετε. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση τεχνητών φυτών. Είναι το αντίθετο της ζωτικότητας που φέρνουν τα φυτά, αφού συνδέονται με τη νεκρή ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει ποτέ να διατηρούνται ξηρά δείγματα, γιατί εμποδίζουν την ενεργειακή ροή του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, τα είδη με αιχμηρά φύλλα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, ενώ τα στρογγυλεμένα ενδείκνυνται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bruun, Ole (2008). An Introduction to Feng Shui. Cambridge University Press. Disponible en: https://philpapers.org/rec/bruait-6
  • Toledo M, Camero R. E, Durán J, Villamizar D, , Contreras L.  Diseño y aplicación de una práctica de fotosíntesis para estudiantes de biología celular del IPC-UPEL. Revista de Investigación [Internet]. 2012;36(76):75-96. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=376140391004
  • Alan D.KleinM.D.1Neal S.PenneysM.D., Ph.D.1. Aloe vera. Journal of the American Academy of Dermatology. Volume 18, Issue 4, Part 1, April 1988, Pages 714-720. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0190-9622(88)70095-X
  • Carmen U., Beatriz E., & José Manuel V. “Las plantas en los libros de Conocimiento del Medio de 2o ciclo de primaria.” Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias 10, no. 3 (2013):329-352. Redalyc, https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=92028240003
  • Eitel, Ernest J., (1878). Feng – Shui: The rudiments os natural science in China. Disponible en: https://books.google.com.ar/books?hl=es&lr=&id=m2lbAAAAcAAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=feng+shui&ots=jWpUUWr4WV&sig=pfpSTSX_WkH2Yoc97sfvMYn2x8A&redir_esc=y#v=onepage&q=feng%20shui&f=false

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.