10 ανθοφόρα φυτά κήπου με πορτοκαλί λουλούδια

Η αισθητική, η κομψότητα και η χαρά είναι μερικά από τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με την ενσωμάτωση φυτών με πορτοκαλί λουλούδια.
10 ανθοφόρα φυτά κήπου με πορτοκαλί λουλούδια

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαρτίου, 2023

Το πορτοκαλί είναι ένα ιδιαίτερο χρώμα. Συνδέεται με έντονα συναισθήματα, όπως η χαρά, η αισιοδοξία και η ζεστασιά. Η επίτευξη της παρουσίας αυτής της απόχρωσης μέσω των φυτών φέρνει ζωντάνια και ενέργεια στο σπίτι. Για αυτό, είναι δυνατόν να ενσωματώσετε φυτά κήπου με πορτοκαλί λουλούδια στο σπίτι σας.

Επιπλέον, είναι μια απόχρωση με πολλή φωτεινότητα, χωρίς όμως να φτάνει τη δύναμη του κόκκινου. Μπορεί να συνδυαστεί με ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το μπλε, το λευκό και το μπεζ.

Με μια σειρά από συστάσεις, το χρώμα μπορεί να επιτευχθεί μέσω των λουλουδιών. Και με κάποιες απλές φροντίδες είναι δυνατόν να διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Γιατί να έχουμε φυτά κήπου με πορτοκαλί λουλούδια;

Το πορτοκαλί χρώμα συνδέεται, σύμφωνα με την ψυχολογία, με συναισθήματα ενθουσιασμού και χαράς. Επιπλέον, η έντονη και εντυπωσιακή απόχρωσή του ταιριάζει καλά με τα κοινωνικά όντα. Οι δραστήριες και πρωτότυπες προσωπικότητες συνδέονται καλά με αυτόν τον τόνο.

Από πνευματική άποψη, ορισμένοι ανατολικοί πολιτισμοί συνδέουν το πορτοκαλί με τη διαφώτιση. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά χρώματα στον Βουδισμό, γι’ αυτό και οι μοναχοί το φορούν στα ρούχα τους. Στον Ινδουισμό, συνδέεται με τη θεότητα Κρίσνα και με το μονοπάτι της τελειότητας.

Σημασία του πορτοκαλί χρώματος στο σπίτι

Για την κινεζική φιλοσοφία του φενγκ σούι η παρουσία του πορτοκαλί στο περιβάλλον υποδηλώνει ευφορία, αισθησιασμό και έντονα συναισθήματα. Αυτό οφείλεται στη γειτνίασή του με την κοκκινωπή απόχρωση, άρα με εκείνη ενός τόσο σημαντικού στοιχείου όπως η φωτιά. Ως εκ τούτου, καλό είναι να το συμπεριλάβετε σε χώρους κοινωνικών σχέσεων, όπως το σαλόνι.

Επιπλέον, το πορτοκαλί είναι ένας τόνος που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, με μια απαλή σειρά όπως το μπεζ, το γκρι ή το λευκό. Ωστόσο, το αντίθετο χρώμα του, το μπλε δίνει μια βαθιά αντίθεση στη διακόσμηση.

Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια πολύ χαρούμενη δυναμική, γι’ αυτό και είναι ιδανικός σε παιδικά δωμάτια. Είναι σημαντικό να ενσωματώνεται το πορτοκαλί με διακριτικούς τρόπους, λόγω της δύναμης και της εντυπωσιακής του κατάστασης. Ένας τέλειος τρόπος είναι μέσω των φυτών κήπου με πορτοκαλί άνθη.

10 ανθοφόρα φυτά κήπου με πορτοκαλί λουλούδια
Το πορτοκαλί χρώμα στους χιτώνες των βουδιστών μοναχών αποκαλύπτει τη θρησκευτική σημασία αυτού του χρώματος.

Ανακαλύψτε πώς να φροντίζετε αυτά τα φυτά με τα πορτοκαλί λουλούδια

Τα είδη που προσφέρουν πορτοκαλί απόχρωση, μέσω των φύλλων ή των λουλουδιών τους, είναι ποικίλα. Κάποια είναι πιο κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους και άλλα για βεράντες ή κήπους. Για να ξέρετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στον επιθυμητό χώρο, είναι βολικό να εξετάσετε τα χαρακτηριστικά και τη φροντίδα του.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

1. Κρότων

Η πρώτη επιλογή είναι μια τρίχρωμη παραλλαγή, η οποία θα φέρνει πάντα χαρούμενους και αισιόδοξους τόνους. Το Codiaeum variegatum, γνωστότερο ως κρότωνας, είναι ένα είδος του οποίου τα φύλλα έχουν μια από τις πιο πολύχρωμες, ποικίλες και εντυπωσιακές αποχρώσεις για εσωτερικούς χώρους. Η παρουσία του μετατρέπει τα περιβάλλοντα σε φωτεινούς και ευχάριστους χώρους.

Παρέχει πορτοκαλί, αλλά και πράσινα, κοκκινωπά και κιτρινωπά χρώματα, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για σαλόνια, διαδρόμους και υπνοδωμάτια. Η φροντίδα του είναι απλή- απαιτεί άφθονο ηλιακό φως, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να διατηρείται μακριά από θερμάστρες, σόμπες και κάθε συσκευή που εκπέμπει θερμότητα. Διότι το επηρεάζει με ιδιαίτερο τρόπο.

10 ανθοφόρα φυτά κήπου με πορτοκαλί λουλούδια
Codiaeum variegatum ή κρότωνας.

2. Orchid vanda

Πρόκειται για μια ομάδα ειδών της οικογένειας των ορχιδέων. Η vanda είναι μια κομψή και αισθητική επιλογή, της οποίας η πορτοκαλί εκδοχή είναι ιδανική για βεράντες, ταράτσες ή σκεπαστές αυλές.

Οι ορχιδέες έχουν τροπική καταγωγή, οπότε χρειάζονται καλό ηλιακό φως, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως. Για να διατηρήσουν τα λουλούδια φωτεινά, συνιστάται να επιτυγχάνεται υγρό περιβάλλον με συχνό πότισμα.

3. Φυτά με πορτοκαλί λουλούδια: Καλανχόη

Το γένος της καλανχόης είναι πολύ ευρύ. Αποτελείται από περισσότερα από 100 είδη.

Χαρακτηρίζεται από την αντοχή της, ακόμη και στο άμεσο ηλιακό φως. Η απόκτηση μιας καλανχόης εγγυάται την παρουσία του πορτοκαλί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ευελιξία της την καθιστά προσαρμόσιμη και στα δύο περιβάλλοντα, ενώ η ευκολία στη φροντίδα της σας επιτρέπει να έχετε λουλούδια για μεγάλο μέρος του έτους.

4. Γκουσμάνια

Μια επιλογή τροπικής προέλευσης που φέρνει πρωτοτυπία και χαρά στα περιβάλλοντα. Για να αναπτυχθεί υγιεινά, η γκουσμάνια χρειάζεται εύκρατους χώρους, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην δέχεται άμεσο ηλιακό φως από τα παράθυρα. Αυτό μπορεί να κάψει τα φύλλα της.

λουλούδια
Γκουσμάνια

5. Κλίβια είναι ένα από τα καλύτερα πορτοκαλί ανθισμένα φυτά κήπου

Με ετήσια ανθοφορία σε καθαρή πορτοκαλί απόχρωση, η κλίβια προκαλεί ενδιαφέρον, χαρά και ζωντάνια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ξεχωρίζει για την ευελιξία της, καθώς η απλή φροντίδα που απαιτεί την καθιστά ιδανική για κάθε περιβάλλον. Όπως και άλλα είδη, απαιτεί φωτεινό περιβάλλον, αν και δεν τα πάει καλά στο άμεσο ηλιακό φως.

6. Λαντάνα

Ένα γένος με εκατό είδη που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξή του σε θερμά κλίματα, γι’ αυτό και συνιστάται περισσότερο σε εξωτερικούς κήπους. Για να αναδείξει τα όμορφα λουλούδια της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, απαιτείται επίσης υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

7. Οι πανσέδες είναι πανέμορφα φυτά κήπου με πορτοκαλί λουλούδια

Τα υβριδικά αυτά φυτά έχουν μεγάλη ποικιλία, με άνθη διαφόρων χρωμάτων. Λόγω της αισθητικής τους, χρησιμοποιούνται συχνά ως καλλωπιστικά φυτά.

Οι πανσέδες είναι πολυετή φυτά, των οποίων τα χαρακτηριστικά άνθη εμφανίζονται την περίοδο της άνοιξης. Για την ανάπτυξή τους χρειάζονται καλή έκθεση στον ήλιο, αν και όχι πλήρη, και υγρό έδαφος.

8.Τουλίπα

Ένα από τα είδη που συνδέονται περισσότερο με την άνοιξη είναι η τουλίπα. Αν και υπάρχουν επιλογές με χρώματα όλων των ειδών, τα πορτοκαλί άνθη είναι πολύ ιδιαίτερα σε αυτό το γένος.

Η άνθιση εμφανίζεται μετά τη φύτευση των βολβών το φθινόπωρο, με σχεδόν πλήρη έκθεση στον ήλιο και έδαφος σε συνθήκες ενδιάμεσης υγρασίας.

τουλίπες
Πορτοκαλί τουλίπες.

9. Κατιφές

Μια πορτοκαλί επιλογή με κιτρινωπές αποχρώσεις είναι ο κατιφές (εικονίζεται στην πρώτη φωτογραφία). Τα άνθη αυτού του είδους θυμίζουν το χρώμα της φωτιάς και είναι πιο κατάλληλα για τον κήπο. Μπορεί να προκύψει από σπόρο και έχει ετήσια ανάπτυξη, σε συνθήκες άφθονου ηλιακού φωτός και μέσης υγρασίας.

10. Τροπαίολο

Μια άλλη καλοκαιρινή εναλλακτική λύση είναι το Tropaeolum majus, γνωστότερο ως nasturtium. Πρόκειται για ένα καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από την Αμερική, το οποίο ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Η καλλιέργειά του είναι κατάλληλη για τον κήπο και απαιτεί λίγες ώρες σκιάς την ημέρα.

Η χρησιμότητα των φυτών με πορτοκαλί λουλούδια

Λουλούδια με αυτή την απόχρωση μπορείτε να αποκτήσετε μέσω εσωτερικών ή εξωτερικών δειγμάτων. Και οι δύο επιλογές έχουν βαθιά σημασία για την ατμόσφαιρα και την ενέργεια του σπιτιού.

Η καλλιέργεια τέτοιων φυτών επιτρέπει νέους διακοσμητικούς συνδυασμούς. Ταυτόχρονα, προσθέτουν πνευματικότητα στον χώρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tian, Xiangyu et al. “Comparative and Evolutionary Analyses on the Complete Plastomes of Five Kalanchoe Horticultural Plants.” Frontiers in Plant Science 12 (2021): n. pag. Disponible en: https://doi.org/10.3389/fpls.2021.705874
  • SINGER R. B,  MORFOLOGÍA FLORAL Y POLINIZACIÓN DE ORQUÍDEAS: EL SEGUNDO LIBRO DE CHARLES DARWIN. Acta Biológica Colombiana [Internet]. 2009;14( ):337-349. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=319028030009
  • Arora, Disha, Anita Rani, and Anupam Sharma. “A Review on Phytochemistry and Ethnopharmacological Aspects of Genus Calendula.” Pharmacognosy Reviews July 2013: 179–187. Disponible en: https://doi.org/10.4103/0973-7847.120520
  • Romeu C, González T. A, , Martin A.  Reseña de “Lantana camara L. Algunas características y propiedades”. Fitosanidad [Internet]. 2001;5(3):29-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=209118262006

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.