Μη σπάτε τα σπυράκια σας ποτέ! Γιατί;

Ας το παραδεχτούμε: σε όλους μας αρέσει να σπάμε τα ενοχλητικά σπυράκια. Όμως αν σπάτε τα σπυράκια μπορεί να προκαλέσετε χρόνια προβλήματα, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν αν προσέχετε τι τρώτε και τι προϊόντα χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας.
Μη σπάτε τα σπυράκια σας ποτέ! Γιατί;

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αν σπάτε τα σπυράκια μπορεί να προκαλέσετε χρόνια προβλήματα, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν αν προσέχετε τι τρώτε και τι προϊόντα χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας.

Μη σπάτε τα σπυράκια

Πόσες φορές η μητέρα σας ή ο σύντροφός σας σάς έχει μαλώσει επειδή σας πιάνει να σπάτε κάποιο σπυράκι; Και αυτό μάλλον δεν έχει σημασία, αφού εξακολουθείτε να αισθάνεστε την ανάγκη να το κάνετε.

Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τα σπυράκια. Είναι άσχημα, πονάνε και -για να είμαστε ειλικρινείς- δεν ξέρουμε γιατί, αλλά είναι συναρπαστικό να τα σπάμε.

Είναι όμως τόσο κακό να τα σπάμε;

Η απάντηση είναι ναι.

Μάθετε ακόμα: 5 μάσκες με κουρκουμά για τα σημάδια της ακμής

Έχει αποδειχτεί ότι το να σπάμε τα σπυράκια είναι κακή ιδέα. Ακόμα και οι δερματολόγοι μας προειδοποιούν ότι έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Επισημαίνουν ότι προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα η ενοχλητική παρουσία τους.

Τα σπυράκια παραμένουν στο δέρμα για μερικές μέρες, ενώ οι συνέπειες που έχει το σπάσιμό τους μπορούν να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή.

Είστε πρόθυμοι να το διακινδυνεύσετε; Αν ναι, σας ενθαρρύνουμε να διαβάσετε παρακάτω ώστε να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει. Καταρχάς θα εξερευνήσουμε λίγο βαθύτερα τι είναι τα σπυράκια και γιατί εμφανίζονται. Έπειτα θα μιλήσουμε για τους δύο κύριους λόγους για τους οποίους σας συνιστούμε να μη σπάτε τα σπυράκια.

Τι είναι τα σπυράκια και γιατί εμφανίζονται;

Κορίτσι με σπυράκια

Τείνουμε να συνδέουμε τα σπυράκια με την εφηβεία, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί εμφανίζονται. Ως συνήθως, η προέλευσή τους βρίσκεται στο σύστημα του οργανισμού.

Συσσωρεύουμε περισσότερες τοξίνες από όσες μπορεί να διαχειριστεί το σώμα μέσω της τροφής, των ποτών, της ποιότητας του αέρα ή των ορμονικών αλλαγών.

Ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας είναι τα σπυράκια που εμφανίζονται.

Επομένως, αν εμφανίζετε σπυράκια συχνά, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε μερικές συνήθειές σας. Έτσι δεν θα έχετε πια σπυράκια για να σπάσετε!

Όσον αφορά στις τροφές, συνιστούμε να είστε προσεκτικοί και να μειώσετε την κατανάλωση των εξής:

Οι παραπάνω τροφές χωνεύονται δύσκολα και οι βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχουν παραμένουν στο σώμα σας. Σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από αυτές, το σώμα τις μετατρέπει σε σπυράκια.

Το ίδιο ισχύει για τα οινοπνευματώδη ποτά και τα ανθρακούχα ροφήματα.

Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να προσέχετε τι μακιγιάζ χρησιμοποιείτε και πόσο συχνά. Η βιομηχανία καλλυντικών βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα της για να τα κάνει καλύτερα για το δέρμα. Ωστόσο δεν τα έχει ακόμα καταφέρει απόλυτα και τα βέλτιστα προϊόντα δεν είναι εύκολα διαθέσιμα σε όλους.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να αφήνετε το δέρμα σας να ξεκουράζεται τουλάχιστον μερικές φορές τη βδομάδα και να διαβάζετε προσεκτικά τη λίστα συστατικών όλων των προϊόντων που χρησιμοποιείτε.

Είναι επίσης καλό να εφαρμόζετε φυσικές θεραπείες για την αναζωογόνηση και την ενυδάτωση του δέρματος.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα δύο κύρια προβλήματα που προκαλείτε αν σπάτε τα ενοχλητικά σπυράκια.

Γιατί δεν πρέπει να σπάτε τα σπυράκια

Κορίτσι με καθαρό πρόσωπο σπάτε τα σπυράκια

1. Μπορεί να πάθετε μόλυνση

Εφόσον έχετε σπάσει τουλάχιστον ένα σπυράκι στη ζωή σας, πιθανώς γνωρίζετε ότι αφήνει πίσω του μια μικρή πληγή.

Κανονικά δεν της δίνουμε μεγάλη σημασία (εξάλλου, το ενοχλητικό σπυράκι εξαφανίστηκε!), όμως είναι όπως κάθε άλλη πληγή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί τελικά να πάρετε αντιβιοτικά, που αντιμετωπίζουν την επιπλοκή αλλά βλάπτουν τη γενική υγεία σας. Με άλλα λόγια, η ζημιά διπλασιάζεται.

2. Το πρόσωπό σας αποκτά ουλές

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες. Έχετε δει ποτέ ανθρώπους που έχουν ένα πρόσωπο γεμάτο ουλές; Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στο ότι σπάνε τα σπυράκια τους.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα. Όταν σπάνε τα σπυράκια τους, αυτό αφήνει σημάδια από τα οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν. Πολλοί τα καλύπτουν με μέικ-απ, όμως η λύση αυτή δεν συνιστάται ιδιαίτερα, επειδή μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Αφήστε τα σπυράκια στην ησυχία τους

Τελικά είναι καλύτερα να αφήνετε τα σπυράκια στην ησυχία τους.

Ωστόσο, αν εμφανίζονται συνεχώς, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Ο ειδικός θα σας συνταγογραφήσει λοσιόν και κρέμες που εφαρμόζονται στα συγκεκριμένα σημεία ώστε να μην ξαναεμφανίσουν σπυράκια.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να πλένετε το πρόσωπό σας με φυσικά καθαριστικά και απολεπιστικά προϊόντα και να εφαρμόζετε τονωτικές και ενυδατικές λοσιόν.

Η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή.

Γενικά το να σπάτε τα σπυράκια σας είναι πάντα ένας πειρασμός, όμως την επόμενη φορά σκεφτείτε αυτά που μόλις διαβάσετε, πριν τα σπάσετε. Κανένας δεν θέλει ένα πρόσωπο γεμάτο σημάδια, ή αντιβιοτικά στο αίμα του, αν μπορεί να το αποφύγει.

Θα ανταποκριθείτε στην πρόκληση;

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.