Μήπως το παιδί σας είναι ψυχοπαθής και τι να κάνετε;

Πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι ψυχοπαθής; Μην αποφεύγετε το πρόβλημα. Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.
Μήπως το παιδί σας είναι ψυχοπαθής και τι να κάνετε;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως το παιδί σας δεν δείχνει ενσυναίσθηση προς τα άλλα παιδιά; Μήπως χειρίζεται τους άλλους γύρω του; Μήπως το παιδί σας είναι ψυχοπαθής και δεν το συνειδητοποιείτε;

Η παιδική ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης και απώλεια της αίσθησης μεταμέλειας ή ντροπής, μετά από μια πράξη που βλάπτει ή περιλαμβάνει τον χειρισμό ενός άλλου ατόμου.

Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως “αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας”. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με το πώς τα παιδιά σχετίζονται με τους ανθρώπους γύρω τους.

Τα αίτια μπορεί να αποδοθούν σε γενετικούς παράγοντες, αλλά έχει επίσης αποδειχτεί ότι υπάρχουν ορισμένες βλάβες στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγούν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Επιπλέον, οι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να πυροδοτήσουν τη διαταραχή αυτή.

Παιδική ψυχοπάθεια

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι, αν και η ψυχοπάθεια στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και φόβο στους γονείς, πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι τα παιδιά μας θα γίνουν δολοφόνοι όπως αυτοί που βλέπουμε στις ταινίες.

Επίσης, αν και το παιδί μπορεί να παρουσιάζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση της κατάστασης από κάποιον επαγγελματία της ψυχικής υγείας. Σε μερικές περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να μην έχουν διάρκεια και να οδηγήσουν σε λανθασμένη θετική διάγνωση.

Μάθετε ακόμα: Πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας κάνει ναρκωτικά

1. Το παιδί αψηφά τους κανόνες

παιδί με όπλο παιδί σας είναι ψυχοπαθής

Ίσως το παιδί σας είναι ψυχοπαθής αν αψηφά κάθε κανόνα και, ανεξάρτητα από τις προσπάθειές σας να διορθώσετε τη συμπεριφορά του, δεν μαθαίνει ποτέ να φέρεται σωστά.

Για παράδειγμα, το ότι συμπεριφέρεται άσχημα στους συνομηλίκους του, προσπαθεί να χειριστεί τους γονείς του, πετάει φαγητό στο πάτωμα ή προκαλεί συστηματικά καταστροφές σε αντικείμενα μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιου βαθύτερου προβλήματος.

Όλα αυτά μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι το παιδί σας είναι ψυχοπαθής αν, ανεξάρτητα από όλες τις προσπάθειές σας, δεν αναμένεται βελτίωση στη συμπεριφορά του.

2. Το παιδί κακοποιεί ζώα, σημάδι ότι το παιδί σας είναι ψυχοπαθής

Για να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι ψυχοπαθής, δείτε πώς φέρεται στα ζώα, ειδικά σε εκείνα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Έχει σκοτώσει ή ακρωτηριάσει κάποιο ζώο; Έχει βλάψει κάποιο εσκεμμένα και συνειδητά; Αν ναι, και αν η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται, πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Μερικές φορές τα παιδιά παίζουν με τα ζώα και τα τραυματίζουν, ή δοκιμάζουν σε αυτά πράγματα που τελικά τα βλάπτουν. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πάντα ένδειξη ψυχοπάθειας, αν τελικά τα παιδιά συμπονέσουν τα ζώα ή αισθανθούν άσχημα, όταν τους εξηγήσετε ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια αλλά ζωντανά πλάσματα.

3. Το παιδί δεν αισθάνεται μεταμέλεια

παιδί σας είναι ψυχοπαθής παιδί που κλαίει

Φυσικά, όταν λέμε σε ένα παιδί ότι έκανε κάτι κακό, πρέπει να αισθάνεται κάποιου είδους μεταμέλεια.

Τα παιδιά δεν γεννιούνται γνωρίζοντας τα πάντα και μερικές φορές κάνουν λάθη. Επομένως πρέπει να τα διδάσκουμε. Όμως, τι γίνεται αν δεν αισθάνονται μεταμέλεια; Τι γίνεται αν δεν μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση για τους γύρω τους;

Τότε ίσως βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα ψυχοπαθολογικό γνώρισμα που πρέπει να εκτιμηθεί από έναν ειδικό επαγγελματία.

4. Το παιδί έχει βίαια ξεσπάσματα

Τα βίαια ξεσπάσματα παρατηρούνται σε παιδιά καθώς και σε ενήλικες λόγω ανικανότητας ελέγχου των συναισθημάτων τους.

Ωστόσο αυτό το γνώρισμα στα παιδιά θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Κάνουν κακό σε ζώα κατά τη διάρκεια αυτών των ξεσπασμάτων; Χρησιμοποιούν βία ενάντια σε άλλους ανθρώπους; Δεν αισθάνονται καμία μεταμέλεια μετά τα ξεσπάσματά τους;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει χωρίς αμφιβολία να ενημερώσετε έναν επαγγελματία ειδικό για αυτή την κατάσταση, επειδή είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθεί εγκαίρως.

Η σημασία της κινητοποίησης των γονιών

παιδί σας είναι ψυχοπαθής μητέρα με παιδί σε γιατρό

Μερικές φορές οι γονείς δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να αναλύσουν την κατάσταση και να αναρωτηθούν αν το παιδί τους είναι ψυχοπαθής.

Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι γονείς τείνουν πάντα να αρνούνται κάθε διαταραχή ή πρόβλημα του παιδιού τους, ακόμα και αν βλέπουν τα σημάδια.

Οι γονείς τείνουν πάντα να σκέφτονται ότι τα παιδιά τους είναι τέλεια.

Ωστόσο, η έγκαιρη κινητοποίηση εκ μέρους τους μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το παιδί τους. Μπορεί τελικά να αποδειχτεί ότι ανησύχησαν άδικα, ή μπορεί το παιδί να πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μάθετε στο άρθρο των Δρ. Puskar et. al. εδώ πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς στη διαχείριση του θυμού του παιδιού.

Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι, σε περίπτωση που διαγνωστεί ότι το παιδί σας είναι ψυχοπαθής, οι πιθανότητες “θεραπείας” του είναι πολύ σχετικές.

Σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παιδικής ψυχοπάθειας, όμως υπάρχουν εργαλεία για τη βελτίωση της κατάστασης του παιδιού.

Πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι ψυχοπαθής; Μην αποφεύγετε το πρόβλημα. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.