Μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Αν και δεν έχει βρεθεί οριστική λύση, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια νέα μορφή αντιμετώπισης της αρθρίτιδας. Η μέθοδος αυτή μειώνει τη φλεγμονή και αυξάνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν καθημερινά με την αρθρίτιδα.
Μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Η φλεγμονή των οστών συνήθως αποδίδεται στα γηρατειά. Ωστόσο η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή.

Επομένως, συμπτώματα όπως ο χρόνιος πόνος ή η παραμόρφωση της σκελετικής δομής μπορεί να προσβάλουν το άτομο τη στιγμή που εμφανίζεται η αρθρίτιδα, ακόμα και σε ηλικία 20 ετών.

Συνεπώς, πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και όλους μας ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όταν υποφέρετε από αυτήν την πάθηση, είναι δύσκολο να έχετε μια φυσιολογική ζωή λόγω του χρόνιου πόνου που δύσκολα υποφέρεται.

Επιπλέον, όταν η αρθρίτιδα είναι στην οξεία φάση της, μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν ιδιαίτερα πολύπλοκες εκδηλώσεις ανησυχίας και κατάθλιψης.

Αυτό συμβαίνει επειδή, πέρα από τις σωματικές συνέπειες που έχει η αρθρίτιδα, λίγοι άνθρωποι κατανοούν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Λόγω των παραπάνω, οι πάσχοντες κλείνονται στον εαυτό τους με μια αίσθηση μοναξιάς που συνοδεύεται από βαθιά θλίψη.

Η ψυχική τους κατάσταση χειροτερεύει όταν μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία.

Αν και δεν έχει βρεθεί οριστική λύση, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια νέα μορφή αντιμετώπισης της αρθρίτιδας. Η μέθοδος αυτή μειώνει τη φλεγμονή και αυξάνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν καθημερινά με την αρθρίτιδα.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Το Πανεπιστήμιο Queen Mary χαιρετίζει μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης της αρθρίτιδας

την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Το συνηθισμένο πρωτόκολλο μετά τη διάγνωση της νόσου είναι η συνταγογράφηση φαρμάκων. Ταυτόχρονα, οι γιατροί συνιστούν τη συμπλήρωση της λήψης φαρμάκων με εναλλακτικές θεραπείες.

Η πιο δημοφιλείς από αυτές είναι η ομοιοπαθητική, ο διαλογισμός, η χρήση θερμότητας ή ψύξης, ο βελονισμός ή τα μασάζ. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στη μείωση του πόνου, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ο πόνος εξαφανίζεται εντελώς.

Η ομάδα των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου έκανε ένα βήμα μπροστά με αυτή τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης της αρθρίτιδας.

Μέχρι την παρουσίαση της μελέτης, ήταν αδύνατον να προσεγγιστεί ο χόνδρος όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Παρά το γεγονός αυτό, οι επιστήμονες της συγκεκριμένης ομάδας έκαναν την οδό πιο εύκολη.

Έφτασαν εκεί χάρη στα “εξωσώματα” που περνούν μέσα από τα κύτταρα μέχρι να φτάσουν στον χόνδρο. Τα εξωσώματα, αυτά τα υπέροχα οχήματα, είναι πολύ μικρές υποκυτταρικές δομές.

την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Αυτές αποτελούν μέρος των κυτταρικών μεμβρανών και περιέχουν ένα υγρό. Το εξαιρετικό είναι ότι συνήθως βρίσκονται στα λευκοκύτταρα που συγκεντρώνονται στους φλεγμονώδεις ιστούς των ανθρώπων οι οποίοι διαγιγνώσκονται με αρθρίτιδα.

Έτσι, τα λευκά αιμοσφαίρια φέρνουν τις παραπάνω δομές και τις περισσότερες από 300 πρωτεΐνες τους στον χόνδρο για να τον προστατεύσουν.

Η νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης

την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε σε αρουραίους με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια η ομάδα του Λονδίνου διαβεβαίωσε ότι οι ευκαιρίες που ανοίγονται με τη θεραπεία αυτή είναι πολυάριθμες.

Το επόμενο βήμα θα είναι να συμπεριληφθούν και άλλα συστατικά στα εξωσώματα, όπως λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, για τον εμπλουτισμό του χόνδρου.

Σύμφωνα με τον Stephen Simpson, διευθυντή της Arthritis Research UK (Έρευνα πάνω στην Αρθρίτιδα, Ηνωμένο Βασίλειο) και συνεργάτη στη συγγραφή της μελέτης, η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε αποτελεσματικότερες θεραπείες που δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ και θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα.

Επιπλέον περιγράφονται τα πλεονεκτήματα που έχει η ευκολία της εφαρμογής της. Οι ασθενείς πρέπει να μείνουν το πολύ μια μέρα στο νοσοκομείο για την ολοκλήρωση της μετάγγισης.

Στη συνέχεια μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς εμπόδια. Πάνω απ’όλα, οι ουσίες που εισήχθησαν θα αποκαταστήσουν τα οστά τους.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να επινοήσουν μια στρατηγική η οποία, πέρα από το ότι θα έχει στόχο να εξαλείψει τον συνεχή πόνο, θα εστιάζει στην επανόρθωση των οστών.

Επομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική καινοτομία που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόδρομο για τη δημιουργία μιας νέας, θεραπευτικής λύσης.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό γεγονός: δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί κλινικές δοκιμές με ανθρώπους. Ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι τόσο θετικά όσο εκείνα που διαπιστώθηκαν με τους αρουραίους στο εργαστήριο.

την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Αν οι επιστήμονες ανταποκριθούν στις παραπάνω προσδοκίες, θα βρεθούν πολύ κοντά στην εξάλειψη μιας ασθένειας που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους κάνοντας τη ζωή τους δύσκολη.

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει τις ωφέλειες της επινοητικότητας και της καινοτομίας για την υγεία.

Τα ευρήματα δεν είναι θετικά μονάχα για τους ασθενείς, αλλά μακροπρόθεσμα συνεπάγονται εξοικονόμηση χρημάτων για τα συστήματα υγείας. Επιπλέον δείχνουν ότι η αντιμετώπιση και η εξάλειψη του πόνου θα γίνουν πολύ πιο εύκολες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.