Μην αφήνετε τις απόψεις των άλλων να σας επηρεάζουν

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι πιστεύουν πως οι σκέψεις ή οι εκτιμήσεις των άλλων αποτελούν την απόλυτη αλήθεια.
Μην αφήνετε τις απόψεις των άλλων να σας επηρεάζουν
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι απόψεις των άλλων δεν είναι απόλυτες αλήθειες. Μάθετε να τις παίρνετε πιο ελαφριά και να μην χάνετε τον ύπνο σας για τις βλαβερές λέξεις των άλλων.

Η Eleanor Roosevelt κάποτε είπε: “Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κατώτεροι εκτός και αν τους το επιτρέψετε”.

Αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι, η γνώμη των άλλων πάντα θα σας επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι πιστεύουν πως οι σκέψεις ή οι εκτιμήσεις των άλλων αποτελούν την απόλυτη αλήθεια. Και αν το κάνουν αυτό, τις χρησιμοποιούν για να “ταξινομήσουν” ή να υποτιμήσουν τους άλλους, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.

Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να υποστηρίζουμε τις απόψεις μας αλλά δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουμε τα όρια καθώς μια προσωπική άποψη είναι καταδίκη για κάποιον άλλο.

Απλά πρέπει να είσαστε προσεκτικοί όσον αφορά στις απόψεις σας και επιπλέον δεν πρέπει να αφήνετε τις κριτικές και τις σκέψεις των άλλων να σας επηρεάζουν.

Οι δυνατοί άνθρωποι δεν χάνουν τον ύπνο τους για τη γνώμη των άλλων, επειδή είναι δυνατοί και γνωρίζουν τις αρετές και τις δυνάμεις τους. Ποτέ δεν αφήνουν τον εαυτό τους να γίνει φτερό στον άνεμο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό.

Μην χάνετε τον ύπνο σας για τις απόψεις των άλλων

Οι βλαβερές απόψεις, εκείνες που μπορούν να σας επηρεάσουν περισσότερο προέρχονται συνήθως από κοντινά σας πρόσωπα, που σημαίνουν πολλά για σας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε πολλές κριτικές και αποφάσεις από όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Αυτές προέρχονται συνήθως από τα άτομα που βρίσκονται στον πιο στενό κοινωνικό σας κύκλο.

  • Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι περισσότερες πηγές πόνου στις σχέσεις γονέα-παιδιού – ακόμη και στις ρομαντικές σχέσεις – οφείλονται σε αποφάσεις ή απόψεις κάποιου κοντινού μας πρόσωπου.
  • Πιστεύω ή άποψη. Αυτό είναι κάτι στο οποίο προσκολλώνται οι περισσότεροι άνθρωποι καθώς πιστεύουν ότι είναι η αλήθεια.
  • Όταν σχηματίζεται μια άποψη και “προωθείται” σε μια συζήτηση, συνήθως γίνεται και πηγή διαμάχης.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

“Δεν αξίζεις τίποτα”, “Είσαι τόσο ανασφαλής που η αποτυχία σου είναι βέβαιη”, “Δεν πρόκειται να αδυνατίσεις επειδή πάντα θα είσαι χοντρός/χοντρή”.

Αυτά τα είδη απόψεων επηρεάζουν περισσότερο την αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου. Η αλήθεια είναι ότι τα πιστεύω των αγνώστων ή των ατόμων που δεν είναι κοντινά σας πρόσωπα δεν έχουν και τόση σημασία για σας. Αλλά αυτό αλλάζει όταν βρίσκεστε κοντά με αυτό το άτομο.

Γυναίκα λύκος

Δεν θα αφήσω τη γνώμη σας να αποδυναμώσει την αυτοεκτίμησή μου

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με επώδυνα σχόλια κατά τη διάρκεια του βραδινού γεύματος. Προκειμένου να αποφύγουμε τη διαμάχη, παραμένουμε σιωπηλοί, προσποιούμαστε και κρύβουμε το θυμό μας.

Κάθε άποψη εκεί έξω μας κάνει να αναλογιστούμε αν ισχύει ή όχι. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές:

Αυτή η άποψη…σας χαρακτηρίζει ή όχι;

Δεν χρειάζεται να αντιδράσετε αμυντικά αμέσως. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε να ακούτε και μετά να αναλύετε ήρεμα αυτή την άποψη.

  • Είναι πιθανό ένας φίλος ή κάποιο μέλος της οικογένειας να σας λέει την αλήθεια αλλά να μην μπορείτε να το δείτε εκείνη τη στιγμή. “Πιστεύω ότι η σχέση σου σε κάνει δυστυχισμένη/ο”, “Δεν νομίζω ότι συμπεριφέρεσαι σωστά”, “Πιστεύω ότι θα ήσουν πιο ευτυχισμένη/ος αν άλλαζες δουλειά”…
  • Αναλογιστείτε ήρεμα αυτά τα σχόλια. Αν πιστεύετε ότι αληθεύουν, ίσως θα πρέπει να αποδεχτείτε τις σκέψεις τους και να τους ευχαριστήσετε που τις μοιράστηκαν μαζί σας.

Ωστόσο, αν αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη ή ακατάλληλη τότε δεν σας χαρακτηρίζει. Τότε θα πρέπει να αιτιολογήσετε το σχόλιο και να αποφύγετε τις αντιδράσεις αρνητικών συναισθημάτων όπως θυμό, οργή ή θλίψη.

Αν έχετε αφήσει αυτή την άποψη να σας χαρακτηρίζει τότε απλά αφήστε τη να φύγει. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας ή την υγεία σας σε κάτι που δεν σας ωφελεί.

Λύκος και φεγγάρι

Οι ανόητες και κενές απόψεις των άλλων θα πρέπει να πέφτουν στο κενό

Πράγματα που σας εκνευρίζουν και σας γεμίζουν με οργή, τελικά σας αιχμαλωτίζουν. Αν υπάρχουν γενικά πολλές απόψεις και βλαβερές κριτικές στην οικογένειά σας, αντιδρώντας με οργή προκειμένου να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας δεν πρόκειται να σας βοηθήσει και τόσο.

  • Μπορεί να καταλήξετε να το κάνετε τακτικά αλλά να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που λένε πράγματα για να σας πληγώσουν, δεν διαθέτουν το χάρισμα της ενσυναίσθησης και έχουν ακόμη λιγότερο σεβασμό.
  • Γι’ αυτό το λόγο για να αποφύγετε τη συσσώρευση περισσότερων αρνητικών συναισθημάτων, καλό είναι να απομακρύνετε τον εαυτό σας από αυτούς τους ανθρώπους για να προστατεύσετε την αυτοεκτίμηση και την ακεραιότητά σας.

Όταν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας, γνωρίζετε τι είναι σημαντικό, τι έχετε καταφέρει και τι αξίζετε δεν χρειάζεται να εκνευρίζεστε με τις ανόητες και αναληθείς απόψεις που προσπαθούν να σας εναποθέσουν οι άλλοι. Σταματήστε να είστε εσείς το θύμα.

Οι λύκοι για παράδειγμα είναι δυναμικά και περήφανα ζώα. Κατανοούν πλήρως τη φύση τους και τα ένστικτά τους. Σπάνια εξημερώνονται και σπάνια ξεχνούν τις ρίζες και τις δυνάμεις τους.

Η φύση είναι σοφή και καλό είναι να προσπαθούμε να μαθαίνουμε από αυτή. Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατεύετε τις δικές σας αλήθειες, την ταυτότητά σας και την αυτοεκτίμησή σας.

Οι ανόητες απόψεις πέφτουν στο κενό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Forscher, P. S., Cox, W. T. L., Graetz, N., & Devine, P. G. (2015). The motivation to express prejudice. Journal of Personality and Social Psychology, 109(5), 791–812. https://doi.org/10.1037/pspi0000030
  • Lockwood, P. L. (2016). The anatomy of empathy: Vicarious experience and disorders of social cognition. Behavioural Brain Research, 311, 255–266. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2016.05.048

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.