Μωρά του Ουράνιου Τόξου: Γνωρίζετε ποια είναι;

Πάντα υπάρχει ηρεμία μετά την καταιγίδα. Και μερικές φορές, μετά από μια αποβολή, έρχεται ένα μωρό ουράνιο τόξο. Θα σας πούμε τι κάνει αυτά τα παιδιά τόσο ξεχωριστά.
Μωρά του Ουράνιου Τόξου: Γνωρίζετε ποια είναι;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου, 2022

Η απώλεια ενός παιδιού είναι μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες στη ζωή. Όταν αναφερόμαστε σε αυτή την απώλεια, συμπεριλαμβάνουμε και την εμπειρία της αποβολής. Για τους γονείς, οι ψευδαισθήσεις καταρρέουν και η θλίψη εισέρχεται αναπόφευκτα στη ζωή τους μετά από αυτή την τραγωδία. Θα πρέπει να θρηνήσουν και να ενσωματώσουν αυτή τη δύσκολη εμπειρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, ο ήλιος πάντα ανατέλλει μετά την καταιγίδα και μερικές φορές, μετά την απώλεια μιας εγκυμοσύνης, καταφθάνουν τα μωρά του ουράνιου τόξου.

Αν και ο όρος αυτός δεν αναγνωρίζεται από κανέναν επιστημονικό κλάδο, χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στα μωρά που γεννιούνται μετά από αποβολή ή νεογνικό θάνατο. Καταφθάνουν για να ανανεώσουν την ελπίδα στους γονείς τους και να γεμίσουν τις οικογένειές τους με φως μετά το σκοτάδι που βίωσαν. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το θέμα, σας προσκαλούμε να διαβάσετε παρακάτω.

Ποια είναι τα μωρά του ουράνιου τόξου;

Niños arcoiris: los bebés que llegan tras la pérdida de un hijo
Αν και ο όρος “μωρά του ουράνιου τόξου” δεν αναφέρεται σε κανένα επιστημονικό προσόν, χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας για να αναφερθεί στα μωρά που γεννιούνται μετά την απώλεια ενός παιδιού.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα μωρά του ουράνιου τόξου είναι εκείνα που γεννιούνται υγιή μετά την απώλεια ενός προηγούμενου παιδιού από την οικογένεια. Το όνομά τους αποτελεί σύμβολο της ελπίδας, της ανανεωμένης ψευδαίσθησης και της χαράς μετά από μια καταιγίδα. Και αυτό ακριβώς σημαίνουν για τους γονείς τους.

Σύμφωνα με ορισμένους, τα παιδιά αυτά διαθέτουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Είναι στοργικά, ευγενικά και συμπονετικά. Είναι ευαίσθητα και ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους γύρω τους.
  • Έχουν μεγάλη ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Είναι σε θέση να συγχωρούν με μεγάλη ευκολία και σπάνια εγκλωβίζονται στο θυμό.
  • Τα μωρά του ουράνιου τόξου είναι δημιουργικά και αποφασιστικά. Μαθαίνουν εύκολα και μπορούν να διαπρέψουν στους τομείς που τους ενδιαφέρουν.
  • Είναι γεμάτα ενέργεια, δραστήρια και θαρραλέα.
  • Πιστεύεται ότι συνήθως γεννιούνται σε αρμονικές και λειτουργικές οικογένειες.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε ταμπέλες ή να κατατάσσουμε τα παιδιά σε κατηγορίες. Το καθένα είναι υπέροχο και ξεχωριστό με τον δικό του τρόπο, και τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί απλώς να είναι χαρακτηριστικά μιας υγιούς παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, το να τα έχετε κατά νου μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες να εκτιμήσουν, να εξετάσουν και να ενισχύσουν αυτά τα χαρακτηριστικά που μερικές φορές παραβλέπονται στα παιδιά τους.

Τα μωρά του ουράνιου τόξου δεν είναι υποκατάστατα ή αντικαταστάτες

Niños arcoiris: los bebés que llegan tras la pérdida de un hijo
Τα μωρά του ουράνιου τόξου μπορεί να είναι πολύ ξεχωριστά για εσάς, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι υποκατάστατο του αδελφού που λείπει.

Δεδομένης της μοναδικότητας αυτών των παιδιών που γεννιούνται μετά την απώλεια ενός προηγούμενου παιδιού, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν έρχονται για να υποκαταστήσουν ή να καλύψουν το κενό. Είναι ανεξάρτητα ανθρώπινα όντα με πλήρες δικαίωμα να αναπτύξουν την ατομικότητά τους και να αγαπηθούν γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μπορούν να επεξεργαστούν το πένθος τους πριν επιδιώξουν να κάνουν ξανά παιδί. Είναι σύνηθες το περιβάλλον τους (φίλοι και οικογένεια) να ενθαρρύνει το ζευγάρι να αποκτήσει ένα άλλο παιδί το συντομότερο δυνατό σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι υγιές.

Με αυτόν τον τρόπο, στερούμε από τον εαυτό μας το δικαίωμα να νιώσει τον πόνο της απώλειας. Αναγκάζουμε τον εαυτό μας να διαγράψει το παιδί που ήταν επιθυμητό, αναμενόμενο και αγαπημένο από την ιστορία μας, ακόμη και αν δεν γεννήθηκε ή δεν έζησε πολύ. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε επίσης το μελλοντικό μωρό να φέρει ορισμένες προσδοκίες και ρόλους και να καλύψει ορισμένα κενά που δεν του/της αντιστοιχούν.

Ο χρόνος που χρειάζεται κάθε γυναίκα και κάθε ζευγάρι ή μέλος της οικογένειας για να επεξεργαστεί τον πόνο μπορεί να είναι διαφορετικός. Αλλά είναι σημαντικό να σεβαστούμε αυτό το στάδιο, να δώσουμε στο παιδί ένα όνομα και να το εντάξουμε συμβολικά στο οικογενειακό δέντρο. Δίνοντας στο παιδί τη θέση του, αναγνωρίζοντάς το και πενθώντας το παιδί χωρίς ενοχές, χωρίς φόβο κρίσης και χωρίς βιασύνη, ανοίγουμε έναν υγιή χώρο για το επόμενο μωρό.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι, αν αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιηθεί πλήρως ή σωστά όταν προκύψει μια νέα εγκυμοσύνη, η μητέρα μπορεί να νιώσει ενοχές που προχώρησε και έκανε ένα νέο μωρό. Επιπλέον, είναι πιθανό τα συναισθήματα αυτά να στιγματίσουν την ανατροφή αυτού του παιδιού, περιορίζοντάς το και οδηγώντας το στην υπερπροστασία.

Η ηρεμία μετά την καταιγίδα

Αν και πρόκειται για μια αποσιωπημένη πραγματικότητα, ο περιγεννητικός θάνατος είναι πολύ πιο συχνός από ό,τι νομίζουμε. Υπολογίζεται ότι, στην Ισπανία, για παράδειγμα, περίπου 2.000 μωρά πεθαίνουν μετά τις 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής τους ετησίως. Στον αριθμό αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τις αποβολές, οι οποίες συμβαίνουν κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Η καρέκλα της σκέψης: Είναι αυτή η μέθοδος χρήσιμη για τη διδασκαλία των παιδιών;

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, θα έρθει μια νέα εγκυμοσύνη και αυτό θα δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς να φοβούνται μια νέα απώλεια, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνονται ενθουσιασμένοι και αισιόδοξοι για αυτή τη νέα ζωή.

Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εγκυμοσύνες και οι γεννήσεις των παιδιών του ουράνιου τόξου είναι εξαιρετικά θεραπευτικές. Στη συνέχεια, όταν οι γονείς τα έχουν επιτέλους στην αγκαλιά τους, έρχεται η ηρεμία και το φως που τόσο λαχταρούσαν οι γονείς μετά το σκοτάδι.

Ο πόνος της απώλειας αυτού του παιδιού που έφυγε είναι τρομερά δύσκολο να ξεπεραστεί- ωστόσο, τα παιδιά του ουράνιου τόξου γεμίζουν τα σπίτια τους με χαρά, αγάπη και αρμονία. Αν έχετε την τύχη να έχετε στη ζωή σας ένα από αυτά τα ξεχωριστά παιδάκια, διηγηθείτε τους την ιστορία τους, μιλήστε τους για το αδελφάκι τους που έφυγε, εξηγήστε τους πόση χαρά έφερε στην οικογένεια η άφιξή τους και, πάνω απ’ όλα, αφήστε τα να απαλλαγούν από τη σκιά του ανεπούλωτου πένθους.

Τα παιδιά του ουράνιου τόξου συχνά γίνονται δάσκαλοι αγάπης, καλοσύνης και χαράς. Επιτρέψτε στον εαυτό σας όχι μόνο να απολαύσετε το να είστε οι γονείς τους, αλλά και να μάθετε από αυτά και να τα συνοδεύσετε στην ανάπτυξή τους, όντας ευαίσθητοι σε εκείνη την αγνότητα που φέρνουν μαζί τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Inatal. (2022). El duelo perinatal: cifras, causas y la importancia de sentirse acompañado. inatal – El embarazo semana a semana. https://inatal.org/noticias/reportajes/577-el-duelo-perinatal-cifras-causas-y-la-importancia-de-sentirse-acompanado.html
  • da Silva, M. C., & Tachibana, M. (2022). Somewhere over the rainbow: narrativas de mães de crianças arco-íris. Revista da SPAGESP23(1), 44-58.
  • Martos-López, I. M., del Mar Sánchez-Guisado, M., & Guedes-Arbelo, C. (2016). Duelo por muerte perinatal, un duelo desautorizado= Bereavement for perinatal death, unauthorized bereavement. Revista Española de comunicación en salud, 300-309.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.