Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση;

· 4 Απριλίου 2016

Η συγκεκριμένη δερματική ασθένεια προσβάλλει πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους πιστεύουμε, γυναίκες και άνδρες. Αν και οι γιατροί μας έχουν ενημερώσει ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να την ελέγξουμε με φυσικό τρόπο.

Ανακαλύψτε πώς η διατροφή σας και μερικές σπιτικές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.

Τι είναι η ψωρίαση;

Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση; Είναι μια δερματική ασθένεια που προκαλεί ξεφλούδισμα και φλεγμονές στο δέρμα με αποτέλεσμα να μοιάζει κόκκινο και φολιδωτό σε ορισμένα σημεία του σώματος.

Όσοι πάσχουν από ψωρίαση αντιμετωπίζουν μια πρόωρη ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, κυρίως στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο ή στο κάτω μέρος των πελμάτων αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε κάθε άλλο σημείο του σώματος.

Η ψωρίαση είναι πολύ κοινή σε γυναίκες και άνδρες και εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 15 με 35. Αυτή η ασθένεια σχετίζεται με μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση αυτής της πάθησης όπως το στρες, το κλίμα και η διατροφή.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε προκειμένου να βελτιώσουμε ή ακόμη και να θεραπεύσουμε την ψωρίαση με φυσικό τρόπο.

Εξατομικευμένη διατροφή

Κάθε ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και δεν είναι όλες οι διατροφές το ίδιο αποτελεσματικές για όλους μας. Αν πάσχουμε από ψωρίαση είναι πιθανό να έχουμε τροφική δυσανεξία και να μην γνωρίζουμε καν τι είναι αυτό που μας ενοχλεί.

Οι πιο κοινές μορφές είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη. Ωστόσο, σας προτείνουμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς σας επηρεάζει η κάθε αλλαγή που κάνετε στη διατροφή σας· είτε όταν προσθέτετε είτε όταν αφαιρείτε διάφορες τροφές από αυτήν.

psomi

Καθαρίστε το δέρμα σας εσωτερικά

Καθώς αυτή η διαταραχή επηρεάζει άμεσα τα κύτταρα του δέρματος, θα πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη φυσική θεραπεία, καθαρίζοντας όλα τα εσωτερικά σας όργανα τα οποία θα σας βοηθήσουν να εκτελέσετε την αποτοξίνωση του σώματος. Αν το συκώτι, τα νεφρά και το έντερο ενεργοποιηθούν, το δέρμα θα είναι λιγότερο υπερφορτωμένο και θα αρχίσει να λειτουργεί με πιο ισορροπημένο τρόπο. Για να το καταφέρετε αυτό, σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας χυμούς και smoothies για την αποτοξίνωση του σώματος.

smoothie

Λασπόλουτρα

Μια πανάρχαια και αποτελεσματική θεραπεία για το δέρμα είναι η λάσπη ή ο άργιλος, τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά.

Μπορείτε να εφαρμόζετε καταπλάσματα αργίλου τοπικά, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο ακόμη και σε περιόδους έξαρσης. Για να αποφύγετε την υπερβολική ξηρότητα του δέρματος, αντί να αναμείξετε τον άργιλο με νερό μπορείτε να τον αναμείξετε με γιαούρτι. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσετε και την ενυδάτωση της συγκεκριμένης περιοχής.

Για να φτιάξετε αυτό το κατάπλασμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά ή πλαστικά σκεύη ή μπολ αλλά ξύλινα ή γυάλινα. Εφαρμόζετε το κατάπλασμα για 20 με 30 λεπτά και στη συνέχεια το ξεπλένετε με νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτά τα καταπλάσματα μια φορά την εβδομάδα ή σε περιόδους έντονης έξαρσης μια φορά κάθε δυο μέρες.

Λουτρά με γλυκόριζα και εγχύματα

Η γλυκόριζα είναι επίσης γνωστή ως φυσική κορτιζόνη. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα από τα συστατικά της, τα οποία εμποδίζουν την αποσύνθεση της κορτιζόνης από το σώμα και παρατείνουν τη δράση της. Εκτός από το ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής της κορτιζόνης στο σώμα μας, η γλυκόριζα περιέχει και αντιφλεγμονώδη συστατικά τα οποία είναι ιδανικά για τη θεραπεία διαφόρων ειδών φλεγμονών και κυρίως της ψωρίασης.

Για να επωφεληθείτε από αυτή την ιδιότητα, μπορείτε να κάνετε λουτρά ή να φτιάξετε εγχύματα με γλυκόριζα ή απλά να την καταναλώνετε τακτικά. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η γλυκόριζα αυξάνει ελαφρώς την πίεση του αίματος, έτσι οι άνθρωποι με υπέρταση δεν πρέπει να την καταναλώνουν πριν συμβουλευτούν το γιατρό τους.

glukoriza

Μάσκα με καρότο

Άλλη μια θεραπεία που θα σας ανακουφίσει από την έξαρση της ψωρίασης αποτελεί η μάσκα με καρότο. Εφαρμόστε την απευθείας πάνω στο δέρμα σας για 20 λεπτά.

Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία αποτελεί απαραίτητη τροφή για το δέρμα.

Μπορείτε να την εναλλάσσετε με λουτρά από άργιλο ή λάσπη.

Ήλιος και θάλασσα

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση έχουν παρατηρήσει ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού η υγεία του δέρματός τους βελτιώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και ακόμη περισσότερο όταν πηγαίνουν στη θάλασσα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε και να διατηρείτε αυτές τις συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να εκθέτετε το δέρμα σας καθημερινά στον ήλιο για σύντομα χρονικά διαστήματα και τις ώρες που δεν είναι τόσο επικίνδυνη η ηλιακή ακτινοβολία.

Όσον αφορά στη θάλασσα, αν δεν μπορείτε να πηγαίνετε συχνά, μπορείτε να αγοράσετε θαλασσινό νερό ή γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό της θάλασσας και στη συνέχεια εφαρμόστε το στο δέρμα σας με ένα μπουκάλι ψεκασμού.