Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση; Μάθετε εδώ!

Ανακαλύψτε πώς η διατροφή σας και μερικές σπιτικές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.
Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση; Μάθετε εδώ!

Τελευταία ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου, 2018

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας ενημερώσουμε για το αν μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση. Η συγκεκριμένη δερματική ασθένεια προσβάλλει πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους πιστεύουμε, γυναίκες και άνδρες. Αν και οι γιατροί μας έχουν ενημερώσει ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να την ελέγξουμε με φυσικό τρόπο.

Ανακαλύψτε πώς η διατροφή σας και μερικές σπιτικές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.

Τι είναι η ψωρίαση;

Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση; Είναι μια δερματική ασθένεια που προκαλεί ξεφλούδισμα και φλεγμονές στο δέρμα με αποτέλεσμα να μοιάζει κόκκινο και φολιδωτό σε ορισμένα σημεία του σώματος.

Όσοι πάσχουν από ψωρίαση αντιμετωπίζουν μια πρόωρη ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, κυρίως στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο ή στο κάτω μέρος των πελμάτων αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε κάθε άλλο σημείο του σώματος.

Η ψωρίαση είναι πολύ κοινή σε γυναίκες και άνδρες και εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 15 με 35. Αυτή η ασθένεια σχετίζεται με μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση αυτής της πάθησης όπως το στρες, το κλίμα και η διατροφή.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε προκειμένου να βελτιώσουμε ή ακόμη και να βοηθήσουμε να θεραπευτεί η ψωρίαση με φυσικό τρόπο.

Εξατομικευμένη διατροφή

Κάθε ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και δεν είναι όλες οι διατροφές το ίδιο αποτελεσματικές για όλους μας. Αν πάσχουμε από ψωρίαση είναι πιθανό να έχουμε τροφική δυσανεξία και να μην γνωρίζουμε καν τι είναι αυτό που μας ενοχλεί.

Οι πιο κοινές μορφές είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη. Ωστόσο, σας προτείνουμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς σας επηρεάζει η κάθε αλλαγή που κάνετε στη διατροφή σας· είτε όταν προσθέτετε είτε όταν αφαιρείτε διάφορες τροφές από αυτήν.

Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση - Δύο φραντζόλες ψωμί

Καθαρίστε το δέρμα σας εσωτερικά

Καθώς αυτή η διαταραχή επηρεάζει άμεσα τα κύτταρα του δέρματος, θα πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη φυσική θεραπεία, καθαρίζοντας όλα τα εσωτερικά σας όργανα τα οποία θα σας βοηθήσουν να εκτελέσετε την αποτοξίνωση του σώματος. Αν το συκώτι, τα νεφρά και το έντερο ενεργοποιηθούν, το δέρμα θα είναι λιγότερο υπερφορτωμένο και θα αρχίσει να λειτουργεί με πιο ισορροπημένο τρόπο. Για να το καταφέρετε αυτό, σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας χυμούς και smoothies για την αποτοξίνωση του σώματος.

Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση - Χυμός με παγάκια σε ποτήρι

Λασπόλουτρα για να θεραπευτεί η ψωρίαση

Μια πανάρχαια και αποτελεσματική θεραπεία για το δέρμα είναι η λάσπη ή ο άργιλος, τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά.

Μπορείτε να εφαρμόζετε καταπλάσματα αργίλου τοπικά, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο ακόμη και σε περιόδους έξαρσης. Για να αποφύγετε την υπερβολική ξηρότητα του δέρματος, αντί να αναμίξετε τον άργιλο με νερό μπορείτε να τον αναμίξετε με γιαούρτι. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσετε και την ενυδάτωση της συγκεκριμένης περιοχής.

Για να φτιάξετε αυτό το κατάπλασμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά ή πλαστικά σκεύη ή μπολ αλλά ξύλινα ή γυάλινα. Εφαρμόζετε το κατάπλασμα για 20 με 30 λεπτά και στη συνέχεια το ξεπλένετε με νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτά τα καταπλάσματα μια φορά την εβδομάδα ή σε περιόδους έντονης έξαρσης μια φορά κάθε δυο μέρες.

Λουτρά με γλυκόριζα και εγχύματα

Η γλυκόριζα είναι επίσης γνωστή ως φυσική κορτιζόνη. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα από τα συστατικά της, τα οποία εμποδίζουν την αποσύνθεση της κορτιζόνης από το σώμα και παρατείνουν τη δράση της. Εκτός από το ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής της κορτιζόνης στο σώμα μας, η γλυκόριζα περιέχει και αντιφλεγμονώδη συστατικά τα οποία είναι ιδανικά για τη θεραπεία διαφόρων ειδών φλεγμονών και κυρίως της ψωρίασης.

Για να επωφεληθείτε από αυτή την ιδιότητα, μπορείτε να κάνετε λουτρά ή να φτιάξετε εγχύματα με γλυκόριζα ή απλά να την καταναλώνετε τακτικά. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η γλυκόριζα αυξάνει ελαφρώς την πίεση του αίματος, έτσι οι άνθρωποι με υπέρταση δεν πρέπει να την καταναλώνουν πριν συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση - Γλυκόριζα

Μάσκα με καρότο

Άλλη μια θεραπεία που θα σας ανακουφίσει από την έξαρση της ψωρίασης αποτελεί η μάσκα με καρότο. Εφαρμόστε την απευθείας πάνω στο δέρμα σας για 20 λεπτά.

Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία αποτελεί απαραίτητη τροφή για το δέρμα. Όπως αναφέρει όμως η Δρ. Bayerl Ch. η αποτελεσματικότητά της στη γήρανση του δέρματος και στην ακτινική κεράτωση δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Μπορείτε να την εναλλάσσετε με λουτρά από άργιλο ή λάσπη.

Ήλιος και θάλασσα

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση έχουν παρατηρήσει ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού η υγεία του δέρματός τους βελτιώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και ακόμη περισσότερο όταν πηγαίνουν στη θάλασσα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε και να διατηρείτε αυτές τις συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να εκθέτετε το δέρμα σας καθημερινά στον ήλιο για σύντομα χρονικά διαστήματα και τις ώρες που δεν είναι τόσο επικίνδυνη η ηλιακή ακτινοβολία.

Όσον αφορά τη θάλασσα, αν δεν μπορείτε να πηγαίνετε συχνά, μπορείτε να αγοράσετε θαλασσινό νερό ή γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό της θάλασσας και στη συνέχεια εφαρμόστε το στο δέρμα σας με ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Η παραπάνω συμβουλές μας όμως θα βοηθήσουν να θεραπευτεί η ψωρίαση κατά ένα μεγάλο ποσοστό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.