Noni για τα μαλλιά: Σταματά την υπερβολική τριχόπτωση;

Το Noni έχει γίνει δημοφιλές ως συστατικό που προάγει την υγεία των μαλλιών. Χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Αλλά λειτουργεί;
Noni για τα μαλλιά: Σταματά την υπερβολική τριχόπτωση;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Η δημοτικότητα του noni για τα μαλλιά έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό το τροπικό φρούτο, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Morinda citrifolia, συγκεντρώνει φυτοχημικές ουσίες που συνδέονται με θετικές επιδράσεις στην υγεία των μαλλιών. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και τον έλεγχο της πιτυρίδας.

Μάλιστα, τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται πλέον στην κατασκευή σαμπουάν. Επιπλέον, υπάρχουν και εκείνοι που το χρησιμοποιούν στη φυσική του μορφή σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Διαβάστε παρακάτω!

Η διατροφική σύνθεση του noni

Πριν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε όλα τα οφέλη του noni για τα μαλλιά, αξίζει να αναφέρουμε τη διατροφική του σύνθεση, η οποία συνδέεται με πολλά από τα οφέλη του. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε άρθρο του περιοδικού Nutrients, ο καρπός αποτελείται κατά 90% από νερό και κατά 10% από ξηρή ύλη.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • Διατροφικές ίνες
 • Πρωτεΐνες και αμινοξέα, όπως γλουταμινικό οξύ, ασπαρτικό οξύ και ισολευκίνη
 • Αναγωγικά σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη)
 • Μέταλλα, όπως ασβέστιο, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και φώσφορος
 • Βιταμίνες Α, Β και C

Τώρα, η ίδια πηγή υπογραμμίζει την ενδιαφέρουσα χημική σύνθεση αυτού του συστατικού. Υπολογίζεται ότι έχει 200 ενώσεις, μεταξύ άλλων φλαβονοειδή, ανθρακινόνες, οργανικά οξέα, αλκοόλες, καροτενοειδή και λιγνάνες.

Τα οφέλη του noni για τα μαλλιά

Εδώ και πολύ καιρό, το noni χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη φροντίδα των μαλλιών. Τόσο η κατανάλωσή του όσο και η χρήση του σε εξωτερικές θεραπείες φαίνεται να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των μαλλιών.

Ωστόσο, πολλά από τα οφέλη που του αποδίδονται δεν υποστηρίζονται από στοιχεία. Ως επί το πλείστον, βασίζονται σε ανεπίσημα δεδομένα. Λειτουργεί κατά της υπερβολικής τριχόπτωσης; Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό και σε άλλες πιθανές επιδράσεις.

Woman worried about hair loss
Η ανησυχία για την υπερβολική τριχόπτωση οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν διαφορετικές λύσεις. Ανάμεσά τους, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες φυσικές μεθόδους, όπως το noni για τα μαλλιά.

Noni για να σταματήσει η υπερβολική τριχόπτωση

Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να έχει την προέλευσή της σε πολλαπλές αιτίες. Η γενετική, οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι διατροφικές ελλείψεις και το στρες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να είναι σαφές ότι το noni δεν έχει την υπερδύναμη να σταματήσει αυτή την απώλεια. Ακόμα κι έτσι, η κατανάλωσή του μπορεί να είναι ευεργετική.

Δεδομένης της συγκέντρωσης βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ενώσεων, η κατανάλωση του χυμού του συμβάλλει στην καλή υγεία των τριχοειδών αγγείων. Όπως αναφέρει μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Dermatologic Therapy, αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά στοιχεία για τον φυσιολογικό κύκλο του θύλακα της τρίχας και για την ανανέωση των κυττάρων.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τοπική εφαρμογή του χυμού noni ανακουφίζει από την υπερβολική τριχόπτωση. Παρά το γεγονός αυτό, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να αποφασίζουν να το δοκιμάσουν.

Μπορεί να προωθήσει τον έλεγχο της πιτυρίδας

Ένα άλλο ενδιαφέρον όφελος του noni για τα μαλλιά έχει να κάνει με τον έλεγχο της πιτυρίδας. Η συγκέντρωσή του σε αντιμυκητιασικές ενώσεις βοηθά στην καταπολέμηση των μυκήτων που προκαλούν αυτό το πρόβλημα των μαλλιών. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση από τον ερεθισμό, τον κνησμό και την αίσθηση καψίματος.

Από αυτή την άποψη, μια μελέτη στο Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός εκχυλίσματος φρούτων noni και εκχυλίσματος φύλλων pandan παρουσίασε δυνατότητες ως σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Συγκεκριμένα, ήταν χρήσιμο στην αναστολή της ανάπτυξης απομονωμένων βακτηρίων πιτυρίδας.

Βοηθά στην ενυδάτωση των μαλλιών

Ένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο noni, η βιοτίνη, συνδέεται θετικά με την υγεία των μαλλιών. Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις επιδράσεις της στην ανάπτυξη των μαλλιών και στον έλεγχο της αλωπεκίας, έχει βρεθεί ότι δρα θετικά σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο παθολογικής εύθραυστης τρίχας (τριχοκλασία).

Ομοίως, εκτός από τη βιοτίνη, το noni περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν, θρέφουν και ενυδατώνουν τα μαλλιά σας. Έτσι, η κατανάλωσή του και η εφαρμογή τοπικών θεραπειών θα ήταν χρήσιμες για την καταπολέμηση των ξηρών και αφυδατωμένων μαλλιών.

Το noni ευνοεί την εξάλειψη των ψειρών

Το σαμπουάν και τα προϊόντα για τα μαλλιά από noni χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την καταπολέμηση των ψειρών. Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του επίσης βοηθούν τα μαλλιά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του.

Σε μια δημοσίευση του Dr. Steve Best, προτείνεται ο συνδυασμός χυμού noni με μαλακτικό για να διευκολυνθεί η εξάλειψη αυτών των μικρών εντόμων. Ιδανικά, η θεραπεία θα πρέπει να παραμείνει στα μαλλιά για αρκετές ώρες για να δράσει. Στη συνέχεια, με μια χτένα, προχωρήστε στην απομάκρυνση των ψειρών.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε το noni στα μαλλιά σας;

Η εφαρμογή σαμπουάν και θεραπειών με σύνθεση noni είναι συνήθως ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, οι σπιτικές θεραπείες που χρησιμοποιούν το χυμό αυτού του φρούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Αν και συνήθως είναι ακίνδυνες, ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή κνησμό του τριχωτού της κεφαλής.

Επομένως, πριν εφαρμόσετε χυμό noni στα μαλλιά, καλό είναι να δοκιμάσετε μια μικρή περιοχή. Εάν μετά από μερικές ώρες δεν υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα. Αντίθετα, αν υπάρχει ερεθισμός ή κνησμός, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε με άφθονο νερό και να αποφύγετε τη χρήση του.

Όσον αφορά την άμεση κατανάλωση του χυμού ή του φρούτου, είναι απαραίτητο να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να είναι μέτρια. Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με τις ακόλουθες παρενέργειες:

Μια σπιτική θεραπεία με noni για τα μαλλιά

Εάν μετά την πραγματοποίηση του τεστ ευαισθησίας δεν υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις, είναι δυνατόν να εφαρμόσετε μια σπιτική θεραπεία με noni για τα μαλλιά. Η παρασκευή της είναι απλή και μπορεί να εφαρμοστεί 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

Συστατικά

 • 1 μεγάλο ώριμο noni
 • 1 κουταλιά της σούπας μαγιά μπύρας (15 γραμμάρια)
 • 2 κουταλιές της σούπας μέλι (30 γραμμάρια)
honey to use with noni for hair
Το μέλι ενυδατώνει επίσης τα μαλλιά και χρησιμεύει για να δημιουργηθεί μια πάστα με το noni, ώστε η εφαρμογή να είναι ευκολότερη.

Οδηγίες χρήσης

 1. Αρχικά, ξεφλουδίστε το noni και κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
 2. Στη συνέχεια, επεξεργαστείτε το σε ένα μπλέντερ ή συνθλίψτε το με ένα πιρούνι.
 3. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το με τη μαγιά και το μέλι μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή πάστα.
 4. Βρέξτε τα μαλλιά σας και εφαρμόστε τη θεραπεία από τις ρίζες προς τις άκρες.
 5. Αφήστε τα να δράσουν για 20 έως 30 λεπτά.
 6. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Τι πρέπει να θυμάστε για το noni για την υγεία των μαλλιών

Λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς του σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, η κατανάλωση του noni μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία των μαλλιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του κατά της υπερβολικής τριχόπτωσης, των ψειρών ή άλλων προβλημάτων των μαλλιών. Αυτά τα οφέλη προέρχονται από ανεπίσημες πηγές.

Ωστόσο, είναι δυνατόν να βρείτε στην αγορά θεραπείες και προϊόντα για τα μαλλιά με noni. Αυτές είναι συνήθως οι καλύτερες επιλογές για να δοκιμάσετε τις ιδιότητές του.

Για να το δοκιμάσετε με σπιτικά παρασκευάσματα, είναι απαραίτητο να κάνετε ένα τεστ ευαισθησίας, προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Θα το δοκιμάσετε λοιπόν;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Inada AC, Figueiredo PS, Santos-Eichler RAD, Freitas KC, Hiane PA, Castro AP, Guimarães RCA. Morinda citrifolia Linn. (Noni) and Its Potential in Obesity-Related Metabolic Dysfunction. Nutrients. 2017 May 25;9(6):540. doi: 10.3390/nu9060540. PMID: 28587078; PMCID: PMC5490519.
 • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):371-378. PMID: 28925637.
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar;9(1):51-70. doi: 10.1007/s13555-018-0278-6. Epub 2018 Dec 13. PMID: 30547302; PMCID: PMC6380979.
 • Bistas KG, Tadi P. Biotin. [Updated 2022 Jul 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/
 • LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Noni. [Updated 2020 Mar 28]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548374/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.