Κόλπα για το πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας

Οι βούρτσες μαλλιών μπορούν να γίνουν το καταλληλότερο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν ζημιά στην υγεία του κεφαλιού. Γι' αυτό αποφασίσαμε να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας.
Κόλπα για το πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Εσείς γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας;

Η συσσώρευση τριχών κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αυτό το εργαλείο είναι φυσιολογική. Ορισμένες σπάνε κατά τη χρήση του ή πέφτουν για να βγουν νέες τρίχες. Όπως και να ‘χει, οι τρίχες δεν είναι το μοναδικό πράγμα που συσσωρεύεται στη βούρτσα σας, έτσι είναι σημαντικό να την καθαρίζετε συχνά.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση της βούρτσας μαλλιών θα αποτρέψουν αναμφίβολα όσα πράγματα μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά ή το κεφάλι σας. Ο λόγος πίσω από αυτά είναι πως σωματίδια σκόνης, έλαια από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (ή αυτά που εκκρίνει το κρανίο), βακτήρια, και ρύποι από το περιβάλλον, συσσωρεύονται στη βούρτσα μαλλιών.

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα κόλπα τα οποία θα σας διευκολύνουν να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών και να αποτρέψετε τη συσσώρευση βρομιάς.

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας;

Όπως προαναφέραμε, οι βούρτσες μαλλιών μπορούν να γίνουν πηγές βρομιάς, βακτηρίων, και μυκήτων. Για την ακρίβεια, μελέτες έδειξαν ότι οι τρίχες του κεφαλιού, των φρυδιών και των μουσιών είναι το σπίτι διαφόρων μικροοργανισμών που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Γι’ αυτό, το λούσιμο των μαλλιών σας και το καθάρισμα της βούρτσας σας είναι σημαντικά ώστε να αποτρέψετε τον πολλαπλασιασμό αυτών των μικροοργανισμών. Ιδανικά, θα πρέπει να τα κάνετε και τα δύο ταυτόχρονα, καθώς το χτένισμα των μαλλιών με μια βρόμικη βούρτσα απλά θα επαναφέρει στα μαλλιά τα βακτήρια που απομακρύνατε με το πλύσιμο.

Γυναίκα βουρτσίζει τα μαλλιά της
Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, μαζεύονται στη βούρτσα τρίχες, μικροοργανισμοί, και λιπαρές ουσίες.

Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίαςχάνουμε από 50 έως 100 τρίχες μαλλιών την ημέρα. Οι περισσότερες καταλήγουν στη βούρτσα μαλλιών. Πόσες λοιπόν συσσωρεύονται εκεί ανά εβδομάδα ή μήνα; Σαν πολλές δεν είναι;

Γι’ αυτό, παρότι δεν υπάρχουν κανόνες στον καθαρισμό της βούρτσας μαλλιών, σας συμβουλεύουμε να την καθαρίζετε τακτικά. Αυτό μπορεί να γίνει:

 • Μία φορά την εβδομάδα αν εφαρμόζετε πολλά προϊόντα στα μαλλιά σας, ειδικά σπρέι μαλλιών ή θεραπείες χωρίς ξέβγαλμα.
 • Μία φορά ανά δύο εβδομάδες αν χρησιμοποιείτε λίγα προϊόντα, θεραπείες, ή έλαια.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να αφαιρείτε καθημερινά τις τρίχες που έχουν κολλήσει στη βούρτσα σας.

Πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας

Το καθάρισμα και η απολύμανση της βούρτσας ή της χτένας σας είναι πολύ εύκολη υπόθεση, δεν απαιτεί χρόνο, και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά συστατικά όπως μαγειρική σόδα, τα οποία δεν αλλοιώνουν το pH του δέρματός σας. Για την ακρίβεια, βοηθούν τη σταθεροποίησή του και δεν βλάπτουν τη βούρτσα σας.

Ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στις οδηγίες για το πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας.

1. Απομακρύνετε τις τρίχες

Αν δεν απομακρύνατε ήδη τις τρίχες από τη βούρτσα σας, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει ν’ αρχίσετε να κάνετε. Ανάλογα με τον τύπο της βούρτσας και πόσες τρίχες έχει πάνω της, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη με τα χέρια. Αν ισχύει αυτό, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χτένα λισουάρ για να σας βοηθήσει.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια χτένα με σκληρά δόντια, ένα ψαλίδι, ή άλλα μυτερά αντικείμενα. Να προσέχετε πολύ για να μην τραυματιστείτε.

2. Μουλιάστε τη για να αφαιρέσετε τη βρομιά

Ακόμη και αν δεν βλέπετε να έχουν παραμείνει τρίχες, θα πρέπει να μουλιάσετε τη βούρτσα σε ζεστό νερό με σαμπουάν ή μαγειρική σόδα για να απομακρύνετε τους μικροοργανισμούς και τη βρομιά που έχουν κολλήσει σε σημεία που δε βλέπετε. Ορίστε πώς να το κάνετε:

 • Βάλτε ζεστό νερό σε ένα πλαστικό δοχείο.
 • Προσθέστε το σαμπουάν ή τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε ώστε να διαλυθεί καλά.
 • Για αποτελεσματικότερη δράση, χρησιμοποιήστε μαζί σαμπουάν και μαγειρική σόδα.
 • Αν η βούρτσα είναι εντελώς πλαστική, βυθίστε τη πλήρως και κουνήστε καλά. Αφήστε τη για πέντε λεπτά.
 • Για βούρτσες με επένδυση στη λαβή ή σε κάποιο άλλο σημείο, αυτή η περιοχή δε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το διάλυμα. Σε αυτή την περίπτωση, βυθίστε τη βούρτσα ανάποδα και φροντίστε να μουλιάζουν μόνο οι τρίχες τις βούρτσας.
 • Το προηγούμενο βήμα ισχύει και για τις ξύλινες βούρτσες.

3. Αφαιρέστε σωματίδια βρομιάς με μια οδοντόβουρτσα

Αν κατά το μούλιασμα και του κούνημα παρατηρήσετε ότι κάποια σωματίδια βρομιάς παραμένουν κολλημένα στη βούρτσα σας, θα χρειαστεί να τα αφαιρέσετε με μια οδοντόβουρτσα.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να βγάλετε τη βούρτσα από το διάλυμα του προηγούμενου βήματος, να την κουνήσετε καλά για να απομακρυνθεί το παραπανίσιο νερό, και να αρχίσετε να τρίβετε τη βούρτσα μαλλιών με την οδοντόβουρτσα.

Αν βγει πολλή βρομιά, μπορείτε να μουλιάσετε και πάλι τη βούρτσα στο ζεστό νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να ικανοποιηθείτε από το αποτέλεσμα.

4. Απολυμάνετε τη βούρτσα

Αυτό το έξτρα βήμα της απολύμανσης είναι προαιρετικό. Θα χρειαστείτε ένα μπολ με ζεστό νερό και λίγο λευκό ξίδι:

 • Αναμείξτε μισή κούπα λευκό ξίδι με μισή κούπα ζεστό νερό.
 • Μουλιάστε τη βούρτσα για περίπου 15 με 20 λεπτά.
 • Ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις της δεύτερης συμβουλής.
 • Συνεχίστε με το επόμενο βήμα.
Μαγειρική σόδα σε μπολ και δοχείο
Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας.

5. Στεγνώστε τη βούρτσα

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία καθαρισμού, πλύντε τη βούρτσα με λίγο κρύο ή ζεστό νερό. Τινάξτε τη καλά και τοποθετήστε τη ανάποδα σε ένα στεγνό πανί. Αφήστε τη να στεγνώσει και θα αποκτήσετε μια πεντακάθαρη βούρτσα!

Απολαύστε μια καθαρή βούρτσα μαλλιών

Τώρα γνωρίζετε πώς να απολυμαίνετε και να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας! Να θυμάστε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Έτσι, θα εξολοθρεύσετε οποιαδήποτε απειλή που μπορεί να βλάψει την υγεία των μαλλιών και του κεφαλιού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.