Οδοντόβουρτσες από μπαμπού: Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού έχουν κερδίσει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πώς διαφέρουν από τις πλαστικές.
Οδοντόβουρτσες από μπαμπού: Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουλίου, 2022

Σήμερα στην αγορά, διατίθεται μεγάλη ποικιλία εργαλείων οδοντικής υγιεινής. Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε τις κλασικές πλαστικές οδοντόβουρτσες ή τις νέες οδοντόβουρτσες από μπαμπού. Οι τελευταίες έχουν γίνει ευρέως γνωστές επειδή θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον.

Ωστόσο, οι πλαστικές οδοντόβουρτσες είναι η πιο κοινή επιλογή. Η ποικιλία σχεδίων, μεγεθών, χρωμάτων και ενδείξεων επιτρέπει σε όλους να επιλέξουν αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο στόμα και την τσέπη τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις δεν έχουν υπολογισθεί.

Δεδομένου ότι πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3 μήνες, αποτελούν σημαντική πηγή αποβλήτων. Ως απάντηση σε αυτό, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά επιλογές που προσπαθούν να μειώσουν τη ζημιά, όπως οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού. Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτές; Σας λέμε περισσότερα για κάθε επιλογή, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Πλαστικές οδοντόβουρτσες vs οδοντόβουρτσες από μπαμπού

Με μια πρώτη ματιά, οι πλαστικές οδοντόβουρτσες και οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού διαφέρουν πολύ. Το υλικό κατασκευής, η εμφάνιση και η συσκευασία της καθεμιάς είναι τελείως διαφορετικά. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που δεν είναι ορατά κατά την αγορά, αλλά που επίσης τις διαφοροποιούν. Ας τις εξετάσουμε λεπτομερώς.

Πλαστικές οδοντόβουρτσες

Οι πλαστικές οδοντόβουρτσες βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων εδώ και αρκετά χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν εμφανιστεί νέα σχέδια – με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και συστάσεις – για να ταιριάζουν όχι μόνο στις ατομικές ανάγκες, αλλά και στους διάφορους προϋπολογισμούς.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους. Είναι προσιτές και βρίσκονται εύκολα παντού. Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων σχεδίων επιτρέπει την εφαρμογή τους σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή οδοντιατρικά προβλήματα.

Διαρκούν περίπου 3 μήνες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα -ή και νωρίτερα αν οι τρίχες φθαρούν ή το άτομο εμφανίσει κάποιο άλλο πρόβλημα- συνιστάται η απόρριψη και η αντικατάστασή τους.

Cepillarse los dientes
Οι πλαστικές οδοντόβουρτσες είναι εύκολο να αποκτηθούν και να προσαρμοστούν σε διαφορετικές ανάγκες.

Ποιο είναι λοιπόν το μειονέκτημά τους;

Αναμφίβολα, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Οι λαβές τους είναι κατασκευασμένες από πλαστικό PVC, το οποίο προέρχεται από το πετρέλαιο. Μερικές φορές, περιέχουν καουτσούκ. Εν τω μεταξύ, οι τρίχες είναι κατασκευασμένες από νάιλον. Επομένως, αποτελούν πρόβλημα για το περιβάλλον. Για να μην αναφέρουμε τη συσκευασία τους, η οποία επίσης συχνά έχει πλαστική συσκευασία που καλύπτει τη βούρτσα.

Αυτά τα πλαστικά υλικά χρειάζονται τουλάχιστον 75 χρόνια για να αποσυντεθούν. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από 400 χρόνια για να αποικοδομηθούν. Στην πραγματικότητα, δεν εξαφανίζονται ποτέ, καθώς διασπώνται σε μικροπλαστικά που είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον.

Πολλά ζώα, ιδίως θαλασσοπούλια και πτηνά, καταναλώνουν αυτά τα μικροπλαστικά. Το ίδιο κάνουν και οι άνθρωποι. Και παρόλο που δεν υπάρχουν συνοπτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις τους, όλα δείχνουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι αλήθεια ότι το πλαστικό και τα άλλα συστατικά της οδοντόβουρτσας, ξεχωριστά, θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να διαχωριστούν αυτά τα συστατικά. Αυτό όμως, λόγω της ισχυρής σύνδεσης με την οποία κατασκευάζονται, δεν είναι πάντα εφικτό.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Πώς να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την τερηδόνα με 100% φυσικό τρόπο

Οδοντόβουρτσες από μπαμπού: Χαρακτηριστικά

Οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού έχουν πρόσφατα αναδειχθεί ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή σε σύγκριση με τα πλαστικά. Έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας από το στόμα.

Διαθέτουν ανθεκτική λαβή από μπαμπού, ένα από τα φυτά με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο, γεγονός που διευκολύνει την καλλιέργεια και τη χρήση του για την κατασκευή.

Όσον αφορά τις τρίχες, υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Υπάρχουν ορισμένες εμπορικές μάρκες των οποίων τα νήματα εξακολουθούν να είναι κατασκευασμένα από νάιλον ή νάιλον σε συνδυασμό με φυτικά έλαια ή άνθρακα binchotan. Από την άλλη πλευρά, οι επιλογές βιοπλαστικών τριχών καθιστούν τη βούρτσα 100% αποικοδομήσιμη.

Λόγω του υλικού κατασκευής της, το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι είναι βιοδιασπώμενη. Μπορεί να τοποθετηθεί στο κομπόστ για να ενσωματωθεί ξανά στο έδαφος. Έτσι, χρειάζεται περίπου 180 ημέρες για να αποσυντεθεί. Πολύ λιγότερο από τα 75 έως 400 χρόνια που χρειάζεται το πλαστικό.

Στην περίπτωση των οδοντοβουρτσών που περιέχουν νάιλον τρίχες, αυτές μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από τη λαβή για ανακύκλωση. Θα πρέπει να αφαιρεθούν με τσιμπιδάκι και να τοποθετηθούν στον ειδικό κάδο για τα πλαστικά.

Η συσκευασία τους συνήθως δεν περιέχει πλαστικά. Διατίθενται σε ένα απλό κουτί από χαρτόνι που είναι επίσης βιοδιασπώμενο. Ορισμένες μάρκες επιλέγουν να τις διαθέτουν στην αγορά σε οικολογικές σακούλες από 100% βαμβάκι.

Όπως οι πλαστικές οδοντόβουρτσες, έτσι και οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού πρέπει να αλλάζονται κάθε 3 μήνες. Ένα από τα μειονεκτήματά τους είναι το υψηλότερο κόστος τους, οπότε η αντικατάστασή τους μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομία του νοικοκυριού.

Μερικά σημαντικά στοιχεία για το μπαμπού

Η χρήση του μπαμπού παρέχει και άλλα θετικά οφέλη για το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, το φυτό αυτό είναι ικανό να χρησιμοποιήσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ένα από τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επιπλέον, το φυτό αυτό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και δεν χρειάζεται να κοπεί για να χρησιμοποιηθεί. Τα κλαδιά του απλά κόβονται και στη συνέχεια βλαστάνουν ξανά. Οι βλαστοί του μπαμπού φτάνουν σε ώριμο μέγεθος μετά από μερικούς μήνες.

Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη μεταφύτευσης ή χρήσης τεχνητής άρδευσης. Επιπλέον, η παρουσία φυσικών αντιβακτηριακών παραγόντων σε αυτό το φυτό αποφεύγει την ανάγκη χρήσης λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων στην καλλιέργειά του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του φυτού για να διαφημιστούν. Ισχυρίζονται ότι αυτό προσδίδει στις οδοντόβουρτσες από μπαμπού μεγαλύτερη αντοχή ενάντια στα μικρόβια του στόματος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που συνέκρινε τη συγκράτηση του μύκητα Candida στις κεφαλές των οδοντοβουρτσών από πλαστικό και μπαμπού έδειξε μεγαλύτερο πολλαπλασιασμό του μύκητα στις οδοντόβουρτσες από μπαμπού. Τα αποτελέσματα δεν είναι σημαντικά για την υγεία, αλλά εξακολουθεί να είναι χρήσιμη πληροφορία για την αποφυγή παραπλανητικής διαφήμισης.

Ένα άλλο μειονέκτημα της χρήσης μπαμπού στις οδοντόβουρτσες είναι ότι το μπαμπού καλλιεργείται σε άγρια δάση στην Κίνα. Ως εκ τούτου,  είναι πολύ μακρυά για να φτάσει αυτό το υλικό σε άλλες χώρες.

Προσοχή στη διαφήμιση

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του πληθυσμού για τη φροντίδα του πλανήτη, έχουν εμφανιστεί αρκετές οικολογικές εναλλακτικές λύσεις στα προϊόντα στοματικής υγιεινής. Είναι όμως απαραίτητο να έχετε κάποιες γνώσεις για να μην πέσετε στην πλάνη ορισμένων διαφημίσεων.

Γιατί δεν είναι όλες οι μάρκες οδοντόβουρτσας μπαμπού απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον. Αν αναζητάτε μια 100% φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι τρίχες της βούρτσας είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Το νάιλον στην κεφαλή της βούρτσας δεν είναι μια απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς είναι παράγωγο του πετρελαίου. Όπως σας είπαμε, αυτό το μέρος της βούρτσας δεν είναι αποικοδομήσιμο. Αποτελεί απόβλητο και θα πρέπει να αναζητήσετε τον κατάλληλο τρόπο ανακύκλωσής του.

Θα πρέπει να αναζητήσετε βούρτσες κατασκευασμένες από βιοπλαστικά. Πρόκειται για νέα υλικά, βασισμένα σε φυσικά πολυμερή, τα οποία προκύπτουν από περιβαλλοντικά συμβατά προϊόντα, χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι ανθεκτικά και ευέλικτα όπως το πλαστικό, αλλά διασπώμενα.

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά που χρησιμοποιούν βιοπλαστικά. Τα νήματα από καστορέλαιο είναι μία από τις διαθέσιμες προτάσεις που χρησιμοποιούνται από ορισμένες μάρκες.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να εκτιμηθεί είναι οι σφραγίδες πιστοποίησης που εγγυώνται την αλήθεια των μηδενικών οικολογικών επιπτώσεων του προϊόντος και της κατασκευής του. Η παρουσία της λέξης “eco” ή του πράσινου χρώματος στην επωνυμία δεν είναι αρκετή εγγύηση.

Είναι επίσης σημαντικό να δίνεται προσοχή στη συσκευασία του προϊόντος. Δεν έχει νόημα να αναζητάτε μια οικολογική οδοντόβουρτσα αν η συσκευασία της αποτελεί πρόβλημα ως προς τα σκουπίδια. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε στοιχεία για τη σύνθεσή της, καθώς αυτό διευκολύνει την υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων. Από αυτή την άποψη, να είστε προσεκτικοί με μάρκες που δεν παρέχουν αυτές τις πληροφορίες.

Cepillos de dientes parados.
Οι οδοντόβουρτσες μπαμπού ξεχωρίζουν επειδή το υλικό τους είναι βιοδιασπώμενο. Ωστόσο, αποφύγετε τις νάιλον τρίχες.

Οδοντόβουρτσες από μπαμπού έναντι πλαστικών: μια αναγκαία αλλαγή

Τόσο οι πλαστικές όσο και οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού είναι ικανές να απολυμαίνουν σωστά το στόμα. Η επιλογή της μιας ή της άλλης ποικιλίας εξαρτάται από τις ανάγκες του στόματός σας, τον προϋπολογισμό σας και τη δέσμευσή σας για τη φροντίδα του πλανήτη.

Αναζητώντας επιλογές που φροντίζουν το στόμα σας και ταυτόχρονα βοηθούν τον πλανήτη, σήμερα υπάρχει μια δυνατότητα. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να συμβάλλουν στο να είμαστε όλοι λίγο καλύτερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rodríguez González, R. (2021). Revisión exploratoria de la presencia de microplásticos en bebidas de consumo humano:¿ un potencial problema de salud a gran escala?.
 • Sarria-Villa, R. A., & Gallo-Corredor, J. A. (2016). La gran problemática ambiental de los residuos plásticos: Microplásticos. Journal de Ciencia e Ingeniería8(1), 21-27.
 • Mistry, K. A double-blind trial comparing the plaque removal ability of a bamboo toothbrush and a plastic toothbrush.
 • Avila Cotrina, S. (2021). Cepillo dental ecológico de bambú y eliminación del biofilm dental de los estudiantes de la Facultad de Odontología de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
 • Sarmiento Fadul, M. F. (2021). Carbón activado en productos de higiene dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Avaneethram, A. R., Peedikayil, F. C., Chandru, T. P., Kottayi, S., Aparna, T. P., & Ismail, S. (2021). Retention of Candida Species on Plastic and Bamboo Toothbrushes. A Comparative Study. Dentistry and Medical Research9(2), 73.
 • AlDhawi, R. Z., AlNaqa, N. H., Tashkandi, O. E., Gamal, A. T., AlShammery, H. F., & Eltom, S. M. (2020). Antimicrobial efficacy of charcoal vs. non-charcoal toothbrushes: A randomized controlled study. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry10(6), 719.
 • Thakur, A., Ganeshpurkar, A., & Jaiswal, A. (2020). Charcoal in dentistry. Natural Oral Care in Dental Therapy, 197-209.
 • Benavente Jiménez, M., & Padrón Ponce, R. (2021). Comparación de las expectativas y satisfacción de los usuarios de cepillos dentales eco-amigables versus de plástico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña).
 • Ramos Munera, A. (2021). Exposición a microplásticos. Efectos sobre la salud y el medio ambiente.
 • Punyauppa-path, P. (2020). Microplastics: Origin, Environmental impact, Food and Beverage contamination and Management methods. Naresuan University Journal: Science and Technology (NUJST)28(2), 72-80.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.