Πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Η κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού στο σπίτι είναι μια εύκολη και φιλική προς το περιβάλλον ιδέα για να δώσετε μια δεύτερη ζωή σε ήδη χρησιμοποιημένα προϊόντα. Μάθετε πώς να το κάνετε σε αυτό το άρθρο!
Πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Pablo Andrés Rojas Ramírez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η σημασία της ανακύκλωσης είναι μια διδασκαλία που πρέπει να εμπεδωθεί από νωρίς, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τα πολλά οφέλη που μπορεί να αποφέρει στον πλανήτη. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι εύκολα και απλά.

Αυτή η αρχαία μορφή ανακύκλωσης έχει τις ρίζες της στο έτος 1031 στην Ιαπωνία. Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι στην πραγματικότητα συνέβη στην Κίνα, όπου εφευρέθηκε το χαρτί. Το ανακυκλωμένο χαρτί δίνει μια δεύτερη ζωή σε αυτό το υλικό που αποτελείται από ίνες κυτταρίνης, οι οποίες προέρχονται από το ξύλο των δέντρων.

Γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε το χαρτί;

Η παραγωγή χαρτιού περιλαμβάνει μια βιομηχανική διαδικασία που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Υποβάλλοντας μια διαδικασία βιωσιμότητας, το χαρτί που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο υλικό αντί για κυτταρίνη μπορεί να μειώσει το κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιείται έως και 60%.

Για το λόγο αυτό, για την προστασία του πλανήτη και την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου, το 2015, οι ηγέτες του κόσμου δημιούργησαν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με κατευθυντήριες γραμμές για τη σταδιακή βελτίωση του οικοσυστήματος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Οικολογία και την Ανάπτυξη (ECODES ), για κάθε τόνο χαρτιού που συλλέγεται και ανακυκλώνεται, εξοικονομούνται τα εξής:

 • Δύο κυβικά μέτρα χωματερής
 • 140 λίτρα πετρελαίου
 • Πενήντα χιλιάδες λίτρα νερού
 • Η εκπομπή 900 κιλών διοξειδίου του άνθρακα

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα που θα σας αρέσουν

Μπορούν να ανακυκλωθούν όλα τα είδη χαρτιού;

Αν και μπορεί να είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι κάθε είδος χαρτιού μπορεί να περάσει από μια διαδικασία ανακύκλωσης, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα είδη χαρτιού κατάλληλα για μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι η κυτταρίνη που ανακυκλώνεται. Ωστόσο, δεν αποτελείται όλο το χαρτί από κυτταρίνη.

Αυτοί είναι οι τύποι χαρτιού που μπορούν να ανακυκλωθούν τακτικά:

 • Περιοδικά και εφημερίδες
 • Καθαρά κουτιά και χαρτοκιβώτια
 • Φυλλάδια και διαφημιστικά φυλλάδια
 • Φύλλα χαρτιού, φωτοτυπίες και εκτυπώσεις

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα είδη χαρτιού με χαμηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη ή που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσματικούς παράγοντες, τα οποία δεν πρέπει να εισάγονται στους κάδους ανακύκλωσης. Τα ακόλουθα είναι μη ανακυκλώσιμα είδη χαρτιού:

 • Χαρτί τουαλέτας
 • Φωτογραφικό χαρτί ή χαρτί φαξ
 • Κερωμένα χαρτιά ή χαρτιά με κηροζίνη
Πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι
Το χαρτί τουαλέτας δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Ωστόσο, ο χάρτινος σωλήνας που το μεταφέρει είναι σίγουρα έτοιμος για μια δεύτερη ζωή!

Αυτό μπορεί να το βρείτε ενδιαφέρον: Πώς να ανακυκλώσετε τα μαχαιροπίρουνα

Ένας οδηγός για να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Αφού μάθατε για τα οφέλη του να δίνετε στο χαρτί μια δεύτερη ευκαιρίο για το οικοσύστημα, ήρθε η ώρα να πιάσετε δουλειά και να μάθετε πώς να φτιάχνετε ανακυκλωμένο χαρτί από την άνεση του σπιτιού σας! Λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα βήματα. Σας υποσχόμαστε ότι είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε!

Υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού

 • Ένα ψαλίδι για να κόψετε το χαρτί σε μικρά κομμάτια
 • Μπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων
 • Ένα μεγάλο δοχείο ή λεκάνη
 • Χρησιμοποιημένο χαρτί που μπορεί να ανακυκλωθεί
 • 1 σουρωτήρι ή σουρωτήρι με επίπεδο πλέγμα
 • Ένα σφουγγάρι

Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την παρασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού

 1. Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χαρτί και να το κόψετε σε μικρά κομμάτια για να είναι πιο εύκολο να το τεμαχίσετε αργότερα.
 2. Στη συνέχεια, αφού έχετε κόψει όλο το χαρτί, ήρθε η ώρα να προσθέσετε διπλάσιο ζεστό νερό στο δοχείο και να αφήσετε το χαρτί να διασπαστεί από το μούλιασμα. Αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
 3. Αφού περιμένετε μέχρι να ξεκολλήσει το χαρτί, πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα πολύ καλά και να το αλέσετε με το μπλέντερ ή το επεξεργαστή μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και λεία πάστα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσθέσετε χρωστική ουσία αν θέλετε να δώσετε χρώμα στο χαρτί.
 4. Όταν η πάστα χαρτιού είναι έτοιμη, πρέπει να τη βάλετε στο σουρωτήρι. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με κρύο νερό και στραγγίστε το ξανά για να απομακρύνετε την περίσσεια νερού.

Τι να κάνετε στη συνέχεια για να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί

 1. Τώρα, απλώστε τον στραγγισμένο χαρτοπολτό σε μια επίπεδη επιφάνεια με πλέγμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού και ενός πλάστη. Φροντίστε να του δώσετε το μέγεθος και το πάχος που θέλετε, ώστε τα φύλλα ανακυκλωμένου χαρτιού να είναι τέλεια όταν στεγνώσουν.
 2. Απλώστε το χαρτί για να στεγνώσει καλά το νερό. Αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις για να μην σπάσει το ευαίσθητο φύλλο.
 3. Ρίξτε το νέο φύλλο σε ένα λεπτό και προηγουμένως βρεγμένο πανί και πιέστε το φύλλο ξανά απαλά χωρίς να αφαιρέσετε το πλέγμα.
 4. Μετά από αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να αφαιρέσετε το πλέγμα και να καλύψετε το φύλλο με ένα άλλο κομμάτι ύφασμα, ώστε να στεγνώσει και από τις δύο πλευρές. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κάποιο βάρος στο ύφασμα για να αποτρέψετε το τσαλάκωμα του χαρτιού καθώς στεγνώνει.
 5. Επαναλάβετε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα που θέλετε να φτιάξετε και στη συνέχεια βάλτε τα να στεγνώσουν. Το χαρτί θα έχει στεγνώσει την επόμενη μέρα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σημείωμα ή ακόμα και ένα άλμπουμ ή μια κορνίζα από ανακυκλωμένο χαρτί!
Πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι
Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι ένα αντικείμενο που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να μειώσουμε τον παραγωγικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα. Είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό να το κάνετε στο σπίτι!

Φτιάξτε το δικό σας ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Τώρα ξέρετε ότι η παρασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού είναι μια απλή και γρήγορη εργασία που μπορείτε να κάνετε ακόμα και από την άνεση του σπιτιού σας! Επίσης, φτιάχνοντας το δικό μας χαρτί για σημειωματάρια, φύλλα ή τετράδια, συμβάλλουμε στη μείωση του ενεργειακού μας αντίκτυπου και του αποτυπώματος άνθρακα .

Απλά ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα για να φτιάξετε το δικό σας ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι και να διασκεδάσετε φροντίζοντας παράλληλα το περιβάλλον. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να συμπεριλάβετε τα παιδιά σε αυτή τη δραστηριότητα για να τους διδάξετε τη σημασία της φροντίδας του πλανήτη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • México, Greenpeace. “El papel y su impacto ambiental.” (2004).
 • Rivera, Noé Aguilar. “El reciclado de papel y cartón.” (1999).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.