Τα οφέλη του καστορέλαιου και οι πιθανοί κίνδυνοι

Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Γνωρίζατε ότι το καστορέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει; Ανακαλύψετε τα οφέλη του καστορέλαιου και τους πιθανούς κινδύνους στο άρθρο που ακολουθεί.
Τα οφέλη του καστορέλαιου και οι πιθανοί κίνδυνοι

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα ανακαλύψουμε τα οφέλη του καστορέλαιου, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχει. Το καστορέλαιο εκχυλίζεται από τους σπόρους του ρίκινου (Ricinus communis) και αποτελεί φυσική εναλλακτική επιλογή παραδοσιακών φαρμάκων.

Το καστορέλαιο έχει πολλές διαφορετικές ιδιότητες και, κατ’ επέκταση, διάφορες χρήσεις. Όμως, είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε λίγο στους πιθανούς κινδύνους καθώς και στα οφέλη του.

Η χρήση αυτής της φυσικής θεραπείας μπορεί να έχει αρκετά μεγάλη θετική ή αρνητική επίπτωση στην υγεία σας.

Να θυμάστε: τα φυσικά προϊόντα δεν έχουν συνήθως παρενέργειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε σίγουροι/ες ότι δεν έχετε κάποια πάθηση την οποία θα επιδεινώσει το καστορέλαιο.

Το καστορέλαιο

Προτού συζητήσουμε για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη του καστορέλαιου, είναι σημαντικό να δούμε τις αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γι’ αυτή τη φαρμακευτική ουσία. Εδώ, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χημική του σύνθεση και ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα στα οποία μπορείτε να το εντοπίσετε.

Οι χρήσεις και τα οφέλη του καστορέλαιου

Όσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το λάδι συχνά το κάνουν με έναν ξεκάθαρο στόχο: για να διευκολύνουν τις κινήσεις του εντέρου. Αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, είτε είναι περιστασιακή είτε είναι συχνή. Όμως, για να το χρησιμοποιήσετε σωστά, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τις πληροφορίες που ακολουθούν:

 • Το καστορέλαιο λαμβάνετε με άδειο στομάχι, σε μία δόση των 25 ml.
 • Μπορεί να αναμειχθεί με γάλα, χυμό ή ανθρακούχα ποτά.
 • Η δράση του θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 2 με 6 ώρες από τη λήψη του.
Άνδρας κρατά χαρτί τουαλέτας

Όσοι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν καστορέλαιο για να διευκολύνουν την εντερική κινητικότητα.

Ένα σημαντικό στοιχείο γι’ αυτό το λάδι είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα πριν το πρωινό και ποτέ το βράδυ.

Επίσης, πριν χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο, σκεφτείτε αν θα βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Μήπως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή το κατάλληλο μέρος για να έχετε εντερική κινητικότητα; Αν ναι, τότε είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη, πιο κατάλληλη στιγμή.

Οι πιθανοί κίνδυνοι του καστορέλαιου

Πέραν από τα οφέλη του καστορέλαιου αναφορικά με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι τους οποίους θα πρέπει να έχετε κατά νου. Έτσι, θα αποφύγετε τη λανθασμένη χρήση αυτής της φυσικής θεραπείας. Παρακάτω θα δείτε τύπους ασθενών και ιατρικών παθήσεων όπου η χρήση καστορέλαιου ίσως δεν είναι ασφαλής:

 • Παιδιά: Λόγω της υπερευαισθησίας των παιδιών, κάτω των 12 ετών, σε αυτό το λάδι, δε θα πρέπει να χορηγείται σε καμία περίπτωση το καστορέλαιο.
 • Έγκυες: Όπως αναφέρει αυτό το άρθρο, αυτό το λάδι δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες γυναίκες καθώς μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και πρόωρη γέννα.
 • Θηλάζουσες: Επειδή τα μωρά δε μπορούν να καταναλώσουν καστορέλαιο, οι θηλάζουσες μητέρες δε θα πρέπει να το λαμβάνουν καθώς μπορεί να περάσει στο μωρό από το μητρικό γάλα.
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρουΕξαιτίας της ευαίσθητης φύσης αυτής της πάθησης, το καστορέλαιο δε συνιστάται ως θεραπεία, ακόμη και σε περιόδους δυσκοιλιότητας.
 • Εντερική απόφραξη: Το καστορέλαιο πιθανόν να μην είναι κατάλληλο για την ανακούφιση αυτής της πάθησης και μπορεί να προκαλέσει οξύ κοιλιακό πόνο αν ο/η ασθενής δεν έχει εντερική κινητικότητα.
Άνδρας με στομαχόπονο

Επίσης, δε θα πρέπει να πίνετε καστορέλαιο αν υποφέρετε από αιμορροΐδες, κολίτιδα, ή παρόμοια προβλήματα. Ο λόγος είναι πως μπορεί να καταλήξετε με πόνο, ακόμη και να αφυδατωθείτε.

Η χρήση καστορέλαιου δεν προτείνεται αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αρρυθμία ή αν κάνετε χρήση διουρητικών, επίσης ούτε αν υποφέρετε από κάποια καρδιακή πάθηση.

Συμβουλές για να απολαύσετε τα οφέλη του καστορέλαιου

Αν λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τις παραπάνω συστάσεις, το καστορέλαιο μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για ν’ απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, αν έχετε αμφιβολίες, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε τον/ην γιατρό ή τον/ην φαρμακοποιό σας, ώστε να σας συμβουλέψουν πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή φυσική θεραπεία.

Αν και αυτό το λάδι μπορεί να διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου, καλό είναι να μην εξαρτάστε πάντα από αυτό. Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επίσης, μη ξεχνάτε να περιλάβετε τη φυσική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ καστορέλαιο για ν’ ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα; Ποια ήταν η εμπειρία σας; Ελπίζουμε να μάθατε αρκετά για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη του καστορέλαιου και οι συμβουλές μας να σας βοήθησαν στη σωστή λήψη αυτής της φυσικής θεραπείας.

Θα θέλαμε επίσης να σας συμβουλέψουμε να μη ξεπεράσετε ποτέ τη συνιστώμενη δόση. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, ίσως εμφανιστούν συμπτώματα όπως διάρροια, οξύς κολικός ή σοβαρή απώλεια ηλεκτρολυτών. Θα πρέπει λοιπόν να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε το καστορέλαιο με προσοχή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Agencia española de medicamentos y productos sanitarios. Ficha técnica. Aceite ricino Orravan.
 • Nogueira, B. M., Carrúez, A. J., & Barriga, E. G. Tratamiento de la diarrea y del estreñimiento. FARMACOLOGÍA CLÍNICA Y TERAPÉUTICA MÉDICA, 323.
 • Peiro, P. S., Lucas, M. O., & Tejero, S. S. (2010). Cuidados en el estreñimiento. Medicina naturista4(2), 15-22.
 • Revista Panamericana de Salud Pública. Evaluación de nuevos productos. Información famacológica.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.