Ποια είναι τα οφέλη του ακτινιδίου για το δέρμα;

Τα οφέλη του ακτινιδίου για το δέρμα έχουν να κάνουν με την πρόληψη της γήρανσης και των ατελειών. Παρόλο που υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν αυτές τις ιδιότητες, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές έρευνες για το θέμα.
Ποια είναι τα οφέλη του ακτινιδίου για το δέρμα;

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μάιος, 2022

Τα οφέλη του ακτινιδίου είναι αρκετά και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την υγεία του δέρματος. Αυτό το φρούτο διαθέτει μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και άλλων ουσιών με εξαιρετικές ιδιότητες για τη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας.

Τα ακτινίδια διαθέτουν βιταμίνη C  και αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά. Έχουν πολύ ευχάριστη γεύση και βρίσκονται στην κορυφή των πινάκων διατροφικής πυκνότητας. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ανά γραμμάριο.

Οι ιδιότητες του ακτινιδίου

Το ακτινίδιο είναι ένα εξωτικό φρούτο που προέρχεται από τη βόρεια Κίνα. Είναι επίσης γνωστό ως κινέζικο φραγκοστάφυλο.

Έχει καφέ κάλυμμα με μικρές τρίχες και βαθύ πράσινο χρώμα στο εσωτερικό του. Το άρωμα και η γεύση του είναι πολύ ευχάριστα.

Πριν μιλήσουμε για τα οφέλη του ακτινιδίου για το δέρμα, ας δούμε μερικά από τα πολλά άλλα οφέλη του για την υγεία:

  • Παρέχει βιταμίνη Κ.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Συμβάλλει στην καλή πέψη.
  • Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
  • Συμπληρώνει τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 4 πρωτεϊνούχα smoothies για το πρωινό.

Οφέλη του ακτινιδίου για το δέρμα

Το ακτινίδιο έχει πολλά οφέλη. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2013 έδειξε ότι το φρούτο αυτό έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως εκ τούτου, φροντίζει την επιδερμίδα και προλαμβάνει τη γήρανση.

Διαθέτει επίσης αρκετά θρεπτικά συστατικά για υγιές δέρμα:

  • Βιταμίνη C: Περιορίζει τις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου. Προάγει επίσης τον σχηματισμό κολλαγόνου και προλαμβάνει τις ατέλειες του δέρματος.
  • Βιταμίνη Ε: Μειώνει τις ηλιακές βλάβες και καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, όπως προκύπτει από μελέτη του 2018.
  • Πολυφαινόλες: Το ακτινίδιο περιέχει γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), μια πολυφαινόλη που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη των ατελειών του δέρματος. Προστατεύουν από τις αρνητικές επιδράσεις του ηλιακού φωτός.
Kiwifruit for the skin.

Ειδικά οφέλη του ακτινιδίου

Εκτός από τα παραπάνω, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009 έδειξε ότι το ακτινίδιο βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Η πάθηση αυτή προκαλεί κόκκινες κηλίδες και κνησμό.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Βοηθά στη μείωση της ακμής: Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.
  • Προλαμβάνει και καταπολεμά τις ρυτίδες: Το ακτινίδιο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και αυτά βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών.
  • Φωτίζει το δέρμα: Ένα άλλο πλεονέκτημα του ακτινιδίου είναι ότι προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Επισκευή ιστών: Αυτό το φρούτο βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών μετά από έναν τραυματισμό, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο.
  • Ανάπτυξη των μαλλιών: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι ιδανική για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Ενισχύει επίσης το τριχωτό της κεφαλής και αποτρέπει την τριχόπτωση.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αδυνατιστική δύναμη της παπάγιας

Πιθανοί κίνδυνοι

Ο μόνος γνωστός κίνδυνος για το ακτινίδιο είναι η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε ένα ένζυμο που υπάρχει σε αυτό το φρούτο, γνωστό ως ακτιδίνη. Βρίσκεται επίσης στον ανανά και την παπάγια.

Συνήθως, ένα άτομο που είναι αλλεργικό στο ακτινίδιο εμφανίζει εξανθήματα και κνίδωση μετά την επαφή με το φρούτο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αναφυλαξία. Επομένως, αν κάποιος παρατηρήσει οποιαδήποτε περίεργη αντίδραση κατά την κατανάλωση του φρούτου, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως την κατανάλωσή του.

Το ακτινίδιο δεν συνιστάται σε άτομα με πέτρες στα νεφρά ή νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αντίδραση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.

The renal function.

Τελικές συμβουλές και συστάσεις για τα οφέλη του ακτινιδίου

Υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα οφέλη του ακτινιδίου μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή του φρούτου απευθείας στο δέρμα

Ωστόσο, το φρούτο αυτό αποτελεί μέρος πολλών μασκών προσώπου. Συνδυάστε το με φυσικό γιαούρτι και πλιγούρι βρώμης μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και εφαρμόστε το στο πρόσωπο. Αφήστε την για 10 λεπτά για να αποκομίσετε τα οφέλη της.

Η μάσκα δίνει μεγαλύτερη σφριγηλότητα στο δέρμα και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής.

Πιστεύεται ότι τα μεγαλύτερα οφέλη του ακτινιδίου για το δέρμα προκύπτουν από την άμεση κατανάλωση του φρούτου, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι πιθανό ότι ορισμένα καλλυντικά προϊόντα που παρασκευάζονται από ακτινίδια είναι επίσης αποτελεσματικά, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
5 smoothies με ακτινίδιο που πρέπει να δοκιμάσετε
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
5 smoothies με ακτινίδιο που πρέπει να δοκιμάσετε

Θα σας παρουσιάσουμε γευστικά smoothies με ακτινίδιο. Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που προέρχεται από την Κίνα και σήμερα καλλιεργείται με επιτυχί...



  • Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.
  • Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Nutraceuticals: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29411317; PMCID: PMC5825326.
  • Díaz Flores, J. (2009). Optimización de extracción y análisis de la capacidad antioxidante de la piel de kiwi.