Ωφέλειες του κουρκουμά έναντι εφτά παραδοσιακών φαρμάκων

Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο ισχυρό μπαχαρικό - φάρμακο της φύσης. Οι θεραπευτικές του ιδιότητές του είναι ποικίλες, ενώ ενίοτε χαρακτηρίζεται ως "κορτιζόνη χωρίς παρενέργειες".
Ωφέλειες του κουρκουμά έναντι εφτά παραδοσιακών φαρμάκων
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ωφέλειες του κουρκουμά είναι ικανές να αντιμετωπίσουν διάφορες νόσους. Ωστόσο, θα πρέπει να τον χρησιμοποιείτε ενώ βρίσκεστε υπό ιατρική παρακολούθηση και δεν θα πρέπει ποτέ να υποκαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εκατοντάδων παθήσεων έχουν δημιουργηθεί πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χορηγούνται ακόμα και χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά αποτελεσματικά και εξασφαλίζουν ανακούφιση για ώρες. Ωστόσο περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν η κατανάλωσή τους είναι υπερβολική.

Εξαιτίας αυτού, εδώ και αρκετό καιρό προτείνονται διάφοροι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης. Και με μικρό οικονομικό κόστος, μπορούν να είναι εξίσου ή ακόμα και περισσότερο αποτελεσματικοί από τα φάρμακα.

Μία από αυτές τις επιλογές είναι πολύ απλή: ο κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό αρκετά γνωστό για τις μαγειρικές του χρήσεις.

Το συστατικό αυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων.

Το πιο εκπληκτικό απ’όλα είναι ότι έχει αποδειχτεί ότι η δράση του είναι πολύ παρόμοια με εκείνη των συμβατικών φαρμάκων.

Ποιες είναι λοιπόν οι θεραπευτικές ωφέλειες του κουρκουμά;

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τους εφτά πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας. Ας ξεκινήσουμε!

1. Ατορβαστατίνη (φάρμακο κατά της χοληστερίνης)

οι ωφέλειες του κουρκουμά, ατορβαστατίνη κατά της χοληστερίνης

Η ατορβαστατίνη είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης και για την πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό Drugs in R & D, τα κουρκουμινοειδή στον κουρκουμά έχουν συγκρίσιμη δράση με εκείνη του συγκεκριμένου φαρμάκου στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, μια πάθηση που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρωση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο κουρκουμάς μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που επιδεινώνεται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

2. Κορτικοστεροειδή παραφαρμακευτικά σκευάσματα

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο κάνουν ενέσεις στεροειδών για την αντιμετώπιση της φλεγμονής που συνδέεται με ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή ο καρκίνος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, δρα ακριβώς όπως το συγκεκριμένο είδος φαρμακευτικού σκευάσματος στην αντιμετώπιση της φλεγμονώδους νόσου των ματιών.

Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν επίσης ότι παρατηρήθηκαν παρόμοια αποτελέσματα αναφορικά με άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις που αντιμετωπίζονται με στεροειδή.

3. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα

οι ωφέλειες του κουρκουμά στην κατάθλιψη, φυσικό αντικαταθλιπτικό

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (π.χ. Prozac, Paxil) έχουν σοβαρές παρενέργειες, που στην πραγματικότητα επιδεινώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους.

Γιατί όμως να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα αν μπορείτε να τα υποκαταστήσετε με κουρκουμά;

Η κουρκουμίνη, η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική του ουσία, καθιστά τον κουρκουμά μια εξαιρετική εναλλακτική για την αντιμετώπιση της καταθλιπτικής συμπεριφοράς, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν βλάπτει την υγεία.

4. Αραιωτικά αίματος

Οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος γενικά χρησιμοποιούν φαρμακευτικά αραιωτικά αίματος ως προληπτικό μέτρο.

Ωστόσο όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση κουρκουμά. Η δράση του μοιάζει με εκείνη της ασπιρίνης, το φάρμακο που προτιμάται για τη διευκόλυνση της ροής του αίματος.

Τα ενεργά συστατικά του κουρκουμά έχουν αντιαιμοπεταλιακή δράση και ρυθμίζουν την προστακυκλίνη, έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της αρτηριακής θρόμβωσης και της αρθρίτιδας.

 

 

5. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

οι ωφέλειες του κουρκουμά στην αρθρίτιδα

Οι παθήσεις που προκαλούν πόνο και φλεγμονή μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με αυτό το φυσικό συστατικό αντί με παραδοσιακά φάρμακα, τα οποία γενικά έχουν αρνητικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και ανασταλτικές ιδιότητες του κουρκουμά είναι εξίσου ισχυρές με εκείνες των φαρμάκων όπως τα εξής:

 • Ασπιρίνη
 • Ιβουπροφαίνη
 • Ναπροξένη
 • Δικλοφενάκη
 • Ινδομεθακίνη
 • Δεξαμεθαζόνη
 • Κελεκοξίβη
 • Ταμοξιφαίνη

6. Φάρμακα χημειοθεραπείας

Εδώ και αρκετά χρόνια μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η φαρμακευτική χημειοθεραπεία είναι μία από τις πολύ λίγες μεθόδους αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου.

Ωστόσο αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς έχει εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματική δράση από την οξαλιπλατίνη, ένα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Μια μικρή δόση κουρκουμά προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό στα ορθοκολικά κύτταρα.

7. Φαρμακευτικά σκευάσματα για το διαβήτη

Οι ασθενείς με διαβήτη θα ωφεληθούν πολύ από την προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή τους.

Μια δημοσίευση στο περιοδικό Biochemistry and Biophysical Research Community αναφέρει ότι η κατανάλωση κουρκουμά έχει 100.000 φορές καλύτερο αποτέλεσμα από τη μετφορμίνη στην απορρόφηση της γλυκόζης.

Μια από τις ωφέλειες του κουρκουμά είναι η πρόληψη της υπερβολικής παραγωγής γλυκόζης στο συκώτι, όπως ακριβώς η πλειοψηφία των φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό.

 

 

Έχετε υπόψη σας…!

Όλες οι προαναφερθέντες ωφέλειες του κουρκουμά έχουν αποδειχτεί από αρκετές επιστημονικές μελέτες. Όμως πρέπει να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να τον χρησιμοποιείτε για να αντικαταστήσετε τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, εκτός αν σας το επιτρέψει.

Επειδή ο κουρκουμάς δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στην καθημερινή διατροφή σας, εφόσον τον καταναλώνετε με μέτρο.

Για τους ενήλικες η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 5 γραμμάρια.

Εσείς ποια από τις παραπάνω ωφέλειες του κουρκουμά θέλετε να αξιοποιήσετε;

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;
 • Elshama SS, El-Kenawy AEM, Osman HEH. Curcumin improves atorvastatin-induced myotoxicity in rats: Histopathological and biochemical evidence. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016.
 • Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phyther Res. 1999;
 • Biswas S, Rahman I. Modulation of steroid activity in chronic inflammation: A novel anti-inflammatory role for curcumin. Molecular Nutrition and Food Research. 2008.
 • Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2010.
 • Maheswaraiah A, Jaganmohan Rao L, Naidu KA. Anti-Platelet Activity of Water Dispersible Curcuminoids in Rat Platelets. Phyther Res. 2015;
 • Kim T, Davis J, Zhang AJ, He X, Mathews ST. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Biochem Biophys Res Commun. 2009;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.