Ασυνήθιστα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

4 Μαΐου 2019
Οι καρδιακές προσβολές χαρακτηρίζονται από μια σειρά κοινών συμπτωμάτων που σας επιτρέπουν να γνωρίζετε αν πάσχετε από αυτή τη σοβαρή πάθηση.

Ασυνήθιστα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες κατά την ενήλικη ζωή. Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία, αυτά τα νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες, ξεπερνώντας άλλες όπως τον καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς της υγείας είναι ότι οι γυναίκες επισκέπτονται το γιατρό λιγότερο συχνά και αργότερα σε σχέση με τους άνδρες για προβλήματα υγείας. Αυτό χωρίς αμφιβολία είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που η θνησιμότητα των γυναικών λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει αυξηθεί.

Οι καρδιακές προσβολές χαρακτηρίζονται από μια σειρά κοινών συμπτωμάτων που σας επιτρέπουν να γνωρίζετε αν πάσχετε από αυτή τη σοβαρή πάθηση. Ωστόσο, στην περίπτωση των περισσότερων γυναικών, τα συμπτώματα μιας προσβολής μπορεί να είναι παρόμοια με άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε αδράνεια ή σε έλλειψη της κατάλληλης ανταπόκρισης.

Παράγοντες κινδύνου

Η καρδιακή προσβολή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα σε κάποιο στάδιο της ζωής σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι λιγότερο προβλέψιμοι παράγοντες όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ή άλλα προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

Διαβάστε ακόμα: 5 συμπτώματα καρδιακής ανακοπής που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες

Ασυνήθιστα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

καρδιακής προσβολής

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παρακάτω συμπτώματα άτυπης καρδιακής προσβολής μπορεί να μπερδέψουν τον ασθενή αλλά και τον επαγγελματία γιατρό ο οποίος τον εξετάζει. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί παραδέχονται ότι αν τους είχαν παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα ξανά, πιθανότατα δεν θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το υποφαινόμενο πρόβλημα είναι η καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως εκείνοι που έχουν προδιάθεση να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι γιατροί να αναγνωρίσουν τι συμβαίνει και να κάνουν τις κατάλληλες εξετάσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε έχετε είτε όχι οποιονδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να συνεπάγεται μια καρδιακή προσβολή και θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι μπορεί να επιμένουν για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Αίσθημα κούρασης

Το αίσθημα κούρασης συχνά αποδίδεται στην έλλειψη καλού ύπνου, στη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή στην τακτική έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Ωστόσο, αν αισθάνεστε κόπωση όλη την ώρα ή είναι εξαιρετικά έντονο το αίσθημα αυτό, τότε μπορεί να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα μιας καρδιακής προσβολής ή κάποιου καρδιακού νοσήματος. Σε μια έρευνα γυναικών που επέζησαν από την καρδιακή προσβολή, το 70% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αισθάνονταν έντονη κόπωση κατά τις ημέρες και εβδομάδες πριν συμβεί το ατυχές γεγονός. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Singh et. al. εδώ.

Αϋπνία

καρδιακής προσβολής

Στενά συνδεδεμένο με το παραπάνω σύμπτωμα είναι η αϋπνία που μπορεί να θεωρηθεί άλλο ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Αν και η αϋπνία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, μια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, αντιμετώπιζαν και προβλήματα ύπνου τις προηγούμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμα: Καρδιακή προσβολή, τα 7 σημάδια που αγνοούν συχνά οι γυναίκες

Βήχας και δύσπνοια

Ίσως να μην αντιμετωπίζετε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα αλλά ξαφνικά να παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να εμφανιστεί όταν κάνετε καθημερινές δραστηριότητες αλλά όταν συνοδεύεται από έναν ανεξήγητο βήχα τότε μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι μπορεί να οφείλεται σε άλλα αναρίθμητα προβλήματα υγείας.

Καούρα και φούσκωμα

Το αίσθημα καούρας ή φλεγμονής στην περιοχή της κοιλιάς μετά το φαγητό μπορεί επίσης να αποτελεί ένα πρόωρο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Μια μελέτη έδειξε ότι το 40% των γυναικών που έπαθαν καρδιακή προσβολή, είχε αυτή την αίσθηση μερικά λεπτά πριν.

Ζαλάδα και έντονη εφίδρωση

καρδιακής προσβολής

Αν και αυτά τα δυο συμπτώματα συνδέονται συνήθως με την εμμηνόπαυση, έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι η ζαλάδα και η έντονη εφίδρωση μπορεί να εμφανιστούν λίγο πριν αρχίσει η καρδιακή προσβολή. Από τις γυναίκες που επέζησαν από την καρδιακή προσβολή, το 40% αυτών ανέφερε ένα αίσθημα ζαλάδας ή τάσης λιποθυμίας λίγο πριν από αυτό. Άλλο ένα 40% ανέφερε το αίσθημα κρύου ιδρώτα.

Άγχος χωρίς προφανή λόγο

Το ανεξήγητο άγχος είναι ένα τελευταίο σύμπτωμα που θα πρέπει να θυμάστε, ειδικά αν συνοδεύεται από σφίξιμο στο στήθος. Το ένα τρίτο των γυναικών-θυμάτων μιας καρδιακής προσβολής βίωσε ένα ανεξήγητο άγχος λίγο πριν την καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το στρες και το άγχος μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας καρδιακής προσβολής.

 

  • Singh, R. B., Kartik, C., Otsuka, K., Pella, D., & Pella, J. (2002). Brain-heart connection and the risk of heart attack. Biomed Pharmacother. https://doi.org/WOS:000180216900004
  • Falk, E. (2006). Pathogenesis of Atherosclerosis. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2005.09.068