Τύποι δερματικού εξανθήματος και οι αιτίες τους

Υπάρχουν πολλοί τύποι δερματικού εξανθήματος. Επομένως, οφείλονται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως γενετική, λοιμώξεις, αλλεργίες και περιβαλλοντικοί παράγοντες, μεταξύ άλλων. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία.
Τύποι δερματικού εξανθήματος και οι αιτίες τους

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουνίου, 2021

Υπάρχουν πολλοί τύποι δερματικού εξανθήματος. Αυτά είναι επίσης γνωστά ως «εξάνθημα», που είναι βασικά ένας όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για οποιαδήποτε δερματική βλάβη. Με άλλα λόγια, αναφέρεται σε μια αλλαγή στην επιδερμίδα που επηρεάζει το χρώμα, την εμφάνιση, το σχήμα ή την υφή του δέρματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο επιπολασμός μιας ασθένειας που προκαλεί δερματικά εξανθήματα ή ατοπική δερματίτιδα είναι περίπου το 15-30% των περιπτώσεων σε παιδιά σε χώρες με υψηλό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι οι δερματικές παθήσεις αυξάνονται.

Το δέρμα είναι το πρώτο εμπόδιο – μαζί με το σάλιο, τα δάκρυα και τους βλεννογόνους – που μας προστατεύει από ξένα παθογόνα. Επομένως, πρέπει να λάβετε υπόψη τυχόν καταστροφικές διαδικασίες. Το σημερινό άρθρο παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους δερματικών εξανθημάτων και τις αιτίες τους.

Τύποι δερματικού εξανθήματος

Ο ορισμός του όρου δερματικό εξάνθημα περιλαμβάνει πολλές καταστάσεις. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι.

  • Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια μόνιμη κατάσταση που προκαλεί ερυθρότητα και φαγούρα στο δέρμα. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό. Ωστόσο, οι θεραπείες μπορούν να μετριάσουν τον κνησμό και την εμφάνιση νέων εστιών.
  • Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα εξάνθημα που προκαλείται από άμεση επαφή με ουσίες που δεν ανέχεται το σύστημα ενός ατόμου. Μπορεί να εκδηλωθεί ως ερεθισμός (το πιο κοινό) ή αλλεργία.
  • Το θερμικό εξάνθημα οφείλεται στη συσσώρευση ιδρώτα στους αγωγούς του δέρματος και συνήθως οφείλεται σε εξαιρετικά ζεστό κλίμα. Εκδηλώνεται ως φαγούρα και φλύκταινες.
  • Το παράτριμμα είναι συχνό στους παχύσαρκους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην τριβή των πτυχών του δέρματος και στη συσσώρευση βακτηρίων και ιδρώτα.
  • Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια αυτοάνοσης προέλευσης. Οδηγεί σε φολιδωτές αλλοιώσεις.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα δερματικών εξανθημάτων, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα: ροδόχρους ακμή και έρπης, που προκαλούνται από έρπητα ζωστήρα. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη τις αιτίες αυτής της ομάδας.

εξάνθημα στο χέρι
Τα δερματικά εξανθήματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ασθένειες, η δερματίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές.

Κύριες αιτίες

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, τα απλά δερματικά εξανθήματα (ειδικότερα δερματίτιδα εξ επαφής) προκαλούνται από την επαφή με πράγματα που βλάπτουν το δέρμα – χημικά, καλλυντικά, βαφές και ορισμένα τοξικά φυτά.

Παρομοίως, άλλοι τύποι εξανθημάτων προκαλούνται από ιική, μυκητιακή ή βακτηριακή ενδοεπιδερμική εισβολή. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το κηρίο στα παιδιά, που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus pyogenes.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μικροοργανισμούς όπως ο δακτύλιος ή τα δερματόφυτα. Αυτά εγκαθίστανται ως μυκητιακές αποικίες στο δέρμα και τρέφονται με κερατίνη, προκαλώντας βλάβη στο επίπεδο του δέρματος. Επίσης, πολλά δερματικά εξανθήματα οφείλονται σε αλλεργίες.

Οι τύποι δερματικού εξανθήματος και η φροντίδα τους

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αιτιώδη παράγοντα φυσικά. Η δερματοφυτία απαιτεί αντιμυκητιασικά. Ο έρπης ζωστήρας, εμβόλια και αντιιικά, και το παράτριμμα αντιβιοτικές αλοιφές. Η φύση του παθογόνου εισβολής θα καθορίσει το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει ο γιατρός σε κάθε περίπτωση. Επομένως, η αυτοθεραπεία δεν είναι αμφίβολη.

Επίσης, δεν υπάρχει θεραπεία για χρόνιες παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα ή η ψωρίαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αμερικανική Ακαδημία Άσθματος και Ανοσολογίας προτείνει τα εξής:

  • Προσπαθήστε να μην τρίβετε υπερβολικά το δέρμα
  • Φορέστε άνετα ρούχα
  • Χρησιμοποιήστε κρέμες, διαλύματα και λοσιόν (συνταγογραφούνται από δερματολόγο) για να ανακουφίσετε τον κνησμό
  • Αερίστε το δερματικό εξάνθημα όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε το σαπούνι και αντικαταστήστε το με ουδέτερες πηγές pH

Γενικά, μια κρέμα υδροκορτιζόνης 1% αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τον πόνο. Αυτή η οικογένεια φαρμάκων διατίθεται συχνά χωρίς ιατρική συνταγή.

πληγές στο χέρι
Οι θεραπείες για εξανθήματα ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γενικά προϊόντα για τοπική χρήση που μπορούν να καταπραΰνουν τον κνησμό και τον ερεθισμό

Πότε να δείτε το γιατρό

Μερικοί τύποι δερματικών εξανθημάτων υποχωρούν χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως πόνος στις αρθρώσεις, δυσκολία στην αναπνοή, πρησμένο πρόσωπο, υπερβολικά ευαίσθητες και επώδυνες περιοχές ή γραμμές ερυθρότητας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλά δερματικά εξανθήματα οφείλονται σε χρόνιες διαταραχές που δεν αντιπροσωπεύουν μείζον πρόβλημα – όπως η δερματίτιδα. Δυστυχώς, η λύση δεν είναι τόσο απλή σε περιπτώσεις στις οποίες η αιτία είναι ιογενής, μυκητιασική ή βακτηριακή και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για τα εξανθήματα

Ένα εξάνθημα μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, λοιμώξεις, περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλεργίες και πολλούς άλλους παράγοντες – ή σε συνδυασμό πολλών.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες. Θυμηθείτε, αυτή είναι μια κατάσταση με πολλές υποκείμενες αιτίες, οπότε ποτέ μην κάνετε αυτοθεραπεία.

Μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να αξιολογήσει το δερματικό εξάνθημά σας και να καθορίσει ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι κατάλληλες ανάλογα με την περίπτωσή σας. Επίσης, μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.