9 βασικές αιτίες για την αιμορραγία της μύτης

Η αιμορραγία της μύτης προκαλεί ανησυχία μόνο όταν είναι άφθονη και συμβαίνει συχνά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να την θεραπεύσετε στο σπίτι.
9 βασικές αιτίες για την αιμορραγία της μύτης

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η αιμορραγία της μύτης δεν έχει καμία σχέση με κάποια σοβαρή κατάσταση υγείας. Ωστόσο, δεν είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να παίρνετε ελαφρά. Μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν συμβαίνει συχνά ή αν είναι πολύ έντονη η αιμορραγία.

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που έχουμε βιώσει οι περισσότεροι τουλάχιστον μία φορά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιο είδος οικιακής θεραπείας για να το αντιμετωπίσουν! Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους η μύτη σας μπορεί να αιμορραγεί. Γενικά δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.

Οι ρινορραγίες απαιτούν ιατρική παρακολούθηση μόνο όταν είναι επαναλαμβανόμενες.

Αιμορραγία της μύτης: Ένα κοινό πρόβλημα

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού έχει βιώσει ρινορραγία κάποια στιγμή. Υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία στη ρινική κοιλότητα και τα περισσότερα από αυτά είναι σχετικά επιφανειακά. Περίπου το 95% των ρινορραγιών εμφανίζεται στην περιοχή κοντά στα ρουθούνια και τότε αναφερόμαστε σε αυτήν ως «πρόσθια επίσταξη».

Το είδος της αιμορραγίας που προέρχεται από το βαθύτερο μέρος της μύτης ονομάζεται «οπίσθια επίσταξη». Είναι συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις να χάνετε μεγαλύτερο όγκο αίματος, οπότε είναι πιο δύσκολο να τη διαχειριστείτε. Αυτός ο τύπος αιμορραγίας απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Οι ρινορραγίες είναι πιο συχνές σε παιδιά κάτω των 10 ετών και σε ενήλικες άνω των 45 ετών. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει είναι:

 1. Ξηρότητα

Πολλές περιπτώσεις αιμορραγίας της μύτης οφείλονται στην έλλειψη υγρασίας στη ρινική κοιλότητα. Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα και συνεπώς οδηγούμαστε σε αιμορραγία. Το πρόβλημα προέρχεται όταν ένα άτομο δεν αναπνέει από τη μύτη και η μύτη δεν είναι καθαρή. Μπορεί επίσης να προκύψει από ιούς ή αλλεργίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σοβαρό.

μύτη που αιμορραγεί
Η ρινική αιμορραγία μπορεί να είναι το προϊόν της υπερβολικής ξηρότητας στην περιοχή.
 1. Τα ξένα σώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία της μύτης

Είναι σχετικά κοινό για τα παιδιά να εισάγουν αντικείμενα στη μύτη τους (όπως τα δάχτυλα!) και οι γονείς να μην το παρατηρήσουν. Έτσι, μπορεί να υπάρχει αιμορραγία. Στη συνέχεια, μετά από λίγες μέρες, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πύον, κακή μυρωδιά και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να παρακολουθούνται από εκπαιδευμένο γιατρό.

 1. Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα δεν συνοδεύεται πάντα από ρινική αιμορραγία, αλλά αυτό το σύμπτωμα υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό το είδος της ρινορραγίας είναι αυθόρμητο και συνήθως λαμβάνει χώρα τη νύχτα. Δεν πρέπει να ανησυχείτε πάρα πολύ για αυτό, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που μπορεί να σας συμβουλεύσει για τον τρόπο ελέγχου αυτής της αλλεργίας.

 1. Οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία της μύτης

Οι τραυματισμοί είναι ο πιο συχνός λόγος για ρινορραγίες. Μπορεί να εμφανιστούν αν υποφέρετε από χτύπημα, αν πειράζετε τη μύτη σας ή φυσάτε τη μύτη σας πολύ έντονα. Οι σπιτικές θεραπείες συνήθως επαρκούν για να σταματήσουν αυτό το είδος της αιμορραγίας.

Ωστόσο, πιο σοβαρά χτυπήματα στη ρινική κοιλότητα, ή το κρανίο, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αιμορραγία και απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια.

 1. Ένα ξηρό περιβάλλον

Υπάρχουν στιγμές που το περιβάλλον είναι πολύ ξηρό, κυρίως λόγω θέρμανσης ή κλιματισμού. Αυτό στεγνώνει τον ρινικό βλεννογόνο, οπότε οποιαδήποτε μικρή βλάβη θα οδηγήσει σε αιμορραγία. Μπορείτε να το βελτιώσετε με μερικές θεραπείες στο σπίτι.

μύτη με αίμα
Η αιμορραγία της μύτης μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως έκθεση σε συστήματα θέρμανσης ή ψύξης.
 1. Ορισμένες ουσίες

Ορισμένες ουσίες όπως τα αντιπηκτικά και οι αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στις ρινορραγίες. Ομοίως, η υπερβολική χρήση αποσυμφορητικών προκαλεί επίσης αιμορραγία.

 1. Νόσος Von Willebrand

Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που μοιάζει με την αιμορροφιλία. Είναι ένα γενετικό πρόβλημα που προκαλεί δυσκολίες στην πήξη. Έτσι, συχνές και άφθονες ρινορραγίες μπορεί να είναι σύμπτωμα αυτής της κατάστασης. Εάν συμβαίνει αυτό, φροντίστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

 1. Άλλες ασθένειες συχνά οδηγούν σε αιμορραγία της μύτης

Υπάρχουν άλλες σοβαρές ασθένειες για τις συχνές ρινορραγίες. Μεταξύ αυτών είναι η λευχαιμία, οι κακοήθεις όγκοι και ηπατική νόσος. Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν η αιμορραγία σας είναι συχνή και βαριά.

 1. Άλλες αιτίες

Υπάρχουν φορές που ένας καλοήθης όγκος ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τη μύτη και προκαλεί αιμορραγία. Ομοίως, οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση ή το υψόμετρο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ρινορραγία. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή ανεβαίνετε σε ένα πολύ ψηλό βουνό.

Εν ολίγοις, οι περισσότερες περιπτώσεις αιμορραγίας δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα συζητήσετε με το γιατρό σας, ειδικά εάν συμβαίνουν συχνά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
 • Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
 • Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
 • Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.