Οι καλύτερες χρήσεις του καστορέλαιου στην υγεία

Ο Ρίκινος ο κοινός (Ricinus communis) είναι ένα τοξικό φυτό και γι' αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε το καστορέλαιο με μέτρο και προσοχή. Συνιστάται για τη θεραπεία ηλιακών εγκαυμάτων και άλλων λοιμώξεων αλλά η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς.
Οι καλύτερες χρήσεις του καστορέλαιου στην υγεία
Sofía Quintana Alonso

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φυσικοθεραπεύτρια Sofía Quintana Alonso.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι καλύτερες χρήσεις του καστορέλαιου στην υγεία. Το καστορέλαιο έχει πολλές χρήσεις και προστίθεται σε πολλά προϊόντα του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε μερικά από τις ελάχιστα γνωστές και καλύτερες χρήσεις του καστορέλαιου στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σας και στην υγεία σας.

Η προέλευση του καστορέλαιου και οι χρήσεις του

Το καστορέλαιο εξάγεται από ένα φυτό γνωστό ως Ρίκινος ο κοινός (Ricinus communes), το οποίο το βρίσκουμε στις τροπικές περιοχές του κόσμου. Αρχικά χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες που παράγουν βαφές, χρωστικές ουσίες και βερνίκια, σε καύσιμα και στην παρασκευή καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων για την αντιμετώπιση προβλημάτων των τριχοειδών χάρη στις αποδεδειγμένες ιδιότητές του στη φροντίδα του δέρματος και στην τριχόπτωση. Ενώ το καστορέλαιο παράγεται μέσω μιας εξειδικευμένης διαδικασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ευρέως διαθέσιμες ποικιλίες του με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους.

Καστορέλαιο για το δέρμα

Αν αντιμετωπίζετε δερματολογικά προβλήματα ή θέλετε να έχετε πιο λαμπερό δέρμα τότε το καστορέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτούς τους στόχους. Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες προσώπου εδώ και χρόνια. Χάρη στη σύνθεση και στα χαρακτηριστικά του, χρησιμοποιείται επίσης σε σαπούνια, αρώματα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να απαλλαγείτε από τις πανάδες στο δέρμα

Αν έχετε κηλίδες στο δέρμα σας λόγω έκθεσης στον ήλιο, λόγω ακμής ή από μυρμηγκιές, το καστορέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε αυτές τις παθήσεις. Το καστορέλαιο εφαρμόζεται σε ουλές για την επιτάχυνση της διαδικασίας της επούλωσης και αναγνωρίζεται ως απολυμαντικό. Να έχετε υπόψη σας ότι η υπερβολική χρήση του για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα και ευαίσθητο δέρμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποφύγετε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα τριχόπτωσης, το καστορέλαιο θα μπορέσει να σας βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μαλλιών και θα ενδυναμώσει και θα αυξήσει τον όγκο των μαλλιών σας. Επιπλέον, αν θέλετε να επιβραδύνετε τα σημάδια του χρόνου και της γήρανσης, το καστορέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ρυτίδες του προσώπου, να θεραπεύσετε το αφυδατωμένο δέρμα και να συσφίξετε το δέρμα σας έτσι ώστε να αποκτήσετε μια πιο νεανική και υγιή εμφάνιση. Επίσης, όταν συνδυάζεται με άλλα φυτικά λάδια, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, της λιπαρότητας και της πιτυρίδας. Τα μαλλιά σας θα είναι λαμπερά και λιγότερο ατίθασα.

Χρήσεις του καστορέλαιου: Βελτιώστε το σώμα σας ξεκινώντας από μέσα

χρήσεις του καστορέλαιου - αρθριτιδα

Το καστορέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία αρθριτικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις. Συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν συμπεριλάβετε το καστορέλαιο στη θεραπευτική σας αγωγή ώστε να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες ποσότητες και ότι δεν θα αλλοιώσει το αποτέλεσμα άλλων θεραπειών ή φαρμακευτικών αγωγών που ακολουθείτε ήδη.

Ο τομέας της ιατρικής έχει αναγνωρίσει επίσης το καστορέλαιο ως μια φυσική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα και τα προβλήματα της πέψης. Η χρήση του ως φυσικό καθαρτικό χρονολογείται πολλά χρόνια πριν. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το καστορέλαιο για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πρέπει να θυμάστε…

Να χρησιμοποιείτε το καστορέλαιο πάντα με προσοχή. Οι σπόροι που εξάγονται από αυτό το φυτό είναι δηλητηριώδεις και μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία σας. Να χρησιμοποιείτε πάντα καστορέλαιο επώνυμων εταιρειών ή εκείνο που θα σας συστήσει ο γιατρός σας προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητα και την καλύτερη απόδοση του προϊόντος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Patel, V. R., Dumancas, G. G., Kasi Viswanath, L. C., Maples, R., & Subong, B. J. J. (2016). Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. Lipid Insights, 9, 1–12. https://doi.org/10.4137/LPI.S40233

  • Vieira, C., Evangelista, S., Cirillo, R., Lippi, A., Maggi, C. A., & Manzini, S. (2000). Effect of ricinoleic acid in acute and subchronic experimental models of inflammation. Mediators of Inflammation, 9(5), 223–228. https://doi.org/10.1080/09629350020025737


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.