Οι μεγάλες ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη

Το να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη δεν κοστίζει τίποτα αλλά μας κάνει να βλέπουμε τη ζωή με διαφορετικά μάτια. Οι άνθρωποι γύρω μας θα προσέξουν οπωσδήποτε αυτή την αλλαγή και θα αντιδράσουν θετικά.
Οι μεγάλες ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι μεγάλες ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη. Έχουμε ακούσει σε αρκετές περιπτώσεις πόσο θετική είναι για μας η ευγνωμοσύνη, όμως εξακολουθούμε να μη συνειδητοποιούμε τι πραγματικά συνεπάγεται αυτό.

Το λεξικό ορίζει την ευγνωμοσύνη ως την αναγνώριση και την εκτίμηση που αισθάνεστε για ένα άτομο που σας έκανε κάποια χάρη και τη μεγάλη επιθυμία ανταπόδοσης αυτής της χάρης.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: H αξία του να μάθουμε στα παιδιά να λένε «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «καλημέρα».

 

Όμως η ευγνωμοσύνη δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη που είμαστε ζωντανοί, που ζούμε αυτή τη ζωή, καθώς και για όλο το καλό που υπάρχει στον κόσμο.

Το να σκεφτόμαστε όλα αυτά και το να αισθανόμαστε πραγματική ευγνωμοσύνη μας κάνει ευτυχισμένους. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο για μας να δείχνουμε ευγνωμοσύνη;

Ποιες είναι οι ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη;

Είναι πολύ εύκολο να δείξουμε ευγνωμοσύνη

 ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη

Είναι τρομερά εύκολο να δείξουμε ευγνωμοσύνη. Αρκεί απλώς ένα χαμόγελο, ένα απλό ευχαριστώ ή ένα μικρό σημείωμα αφιερωμένο στο άτομο που ευχαριστείτε για ό,τι έχει κάνει για σας ή για το πόσο ευτυχισμένους σας κάνει.

Όπως βλέπετε, αυτό δεν απαιτεί πολλή ενέργεια, επειδή η ευγνωμοσύνη δεν απαιτεί καμία προσπάθεια. Ίσως γι’αυτό την ξεχνάμε τόσο συχνά.

Μερικές φορές όλα αυτά συμβαίνουν επειδή αγνοούμε το περιβάλλον μας. Είμαστε τόσο εγκλωβισμένοι στο δικό μας κόσμο που ξεχνάμε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Πόσες φορές έχετε σταματήσει για να σκεφτείτε αυτά που έχετε και πόσες πολλές έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεστε τίποτε άλλο επειδή τα έχετε ήδη όλα;

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας, που σας έχουν στηρίξει σε δύσκολες στιγμές; Είμαστε σίγουροι ότι περνάτε περισσότερο χρόνο σκεφτόμενοι όσους σας πλήγωσαν παρά εκείνους που σας έτειναν χείρα βοηθείας.

 ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη

Πιστεύουμε ότι οι φίλοι και οι συγγενείς μας θα είναι πάντα εκεί για μας. Ωστόσο δεν συνειδητοποιούμε ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες και τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να εκτιμήσουμε πραγματικά εκείνους που χάσαμε.

Πρέπει να μάθουμε να δείχνουμε ευγνωμοσύνη

Με όλα τα προβλήματα είναι δύσκολο να αισθανόμαστε ευγνώμονες αν δεν μάθουμε δείχνουμε ευγνωμοσύνη, όπως μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί και ειλικρινείς, να αγαπάμε κ.ο.κ..

Επομένως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω.

Η εξάσκηση τελειοποιεί.

  • Εστιάστε στο “τώρα”: Ζούμε τις ζωές μας σκεφτόμενοι συνεχώς το μέλλον και το παρελθόν. Αυτό μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη στιγμή και να έχουμε επίγνωση όλων εκείνων των πραγμάτων για τα οποία θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Ο διαχωρισμός μας από το παρόν μάς κάνει να λαχταράμε κάτι το οποίο έχουμε ήδη. Για να αποκτήσουμε επίγνωση του παρόντος πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε γύρω μας.
  • Μη θεωρείτε ποτέ τα πράγματα δεδομένα: υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας ξέρει ότι τον αγαπάτε, ότι η μητέρα σας ξέρει ότι την αγαπάτε. Είναι λάθος να τα θεωρείτε όλα αυτά δεδομένα. Οι άνθρωποι που είναι σημαντικοί για μας έχουν ανάγκη να το ακούσουν αυτό από το στόμα μας ή να τους το δείξουμε με τις πράξεις μας.
  • Μην περιμένετε τίποτα από τους άλλους: Ένα λάθος που μπορεί να κάνουμε είναι να περιμένουμε από τους άλλους να ενεργήσουν όπως εμείς. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα συμβεί, επομένως εγκαταλείψτε αυτή τη σκέψη. Ευγνωμοσύνη σημαίνει να μην περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα. Θα πρέπει να προσπαθείτε να αισθάνεστε έτσι από δική σας επιλογή, επειδή αυτό σας κάνει να νιώθετε όμορφα.
 ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η γενιά μου λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ».

 

Να αισθάνεστε κάθε μέρα ευγνωμοσύνη

Μόλις σηκώνεστε από το κρεβάτι, να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Και όταν πηγαίνετε για ύπνο, να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά πράγματα που βιώσατε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Μερικές φορές πρέπει επίσης να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη που είστε ζωντανοί και όχι μόνο για τους άλλους ανθρώπους στη ζωή σας. Αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε τυχεροί. Θα σας κάνει επίσης να χαμογελάτε κάθε μέρα όταν ξυπνάτε και όταν πηγαίνετε να κοιμηθείτε.

Δεν κοστίζει τίποτα και θα σας κάνει πολύ πιο ευτυχισμένους.

Να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για όλες τις ευκαιρίες που είχατε χάρη στην προσπάθειά σας και να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για τη δουλειά που ολοκληρώσατε χάρη στην επιμονή σας.

 ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη

Ζήστε τη ζωή σας αισθανόμενοι συνεχώς ευγνωμοσύνη για όλα τα υπέροχα πράγματα σε αυτή και, πάνω απ’όλα, λέγοντας ευχαριστώ στους ανθρώπους γύρω σας για όλα όσα συνεισφέρουν.

Όσο περισσότερο δείχνετε ευγνωμοσύνη, τόσο πιο εύκολο γίνεται και θα έρθει κάποια στιγμή που θα είναι πια συνήθεια.

Η ευγνωμοσύνη θα έχει γίνει κομμάτι του εαυτού σας. Αυτές είναι οι ωφέλειες που έχει η ευγνωμοσύνη!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.