7 πολύχρωμες ορχιδέες εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας

Οι ορχιδέες εσωτερικού χώρου προσθέτουν μια πινελιά κομψότητας σε κάθε δωμάτιο. Μάθετε ποιες ποικιλίες είναι οι καλύτερες για το σπίτι σας σε αυτό το άρθρο.
7 πολύχρωμες ορχιδέες εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 11 Απριλίου, 2023

Αν θέλετε να μάθετε για τις ορχιδέες εσωτερικού χώρου, ήρθατε στο σωστό μέρος, γιατί θα σας δείξουμε ποιες ποικιλίες είναι ιδανικές για τη διακόσμηση δωματίων.

Υπάρχουν χιλιάδες είδη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Ακόμη και για όσους δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς στην κηπουρική, η φροντίδα των λουλουδιών της οικογένειας Orchidaceae δεν αποτελεί μεγάλη δέσμευση. Σας προσκαλούμε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτές.

Ορχιδέες εσωτερικού χώρου: Ένα λουλούδι με μεγάλη σημασία

Τα λουλούδια ορχιδέας απέκτησαν σημασία τη βικτοριανή εποχή, όταν οι άνθρωποι τα έπαιρναν ως απόδειξη αγάπης και στοργής από κάποιον άλλο, θεωρώντας τα εξωτικά λουλούδια. Έτσι, όσο πιο σπάνιο ήταν το είδος, τόσο πιο βαθύ υποτίθεται ότι ήταν το συναίσθημα.

Ομοίως, συνδέθηκαν με την πολυτέλεια, επειδή δεν ήταν τόσο εύκολο να αποκτηθούν. Φέρνονταν από τροπικές περιοχές και μόνο λίγοι μπορούσαν να τα αγοράσουν.

Σήμερα όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα μπουκέτο στο ανθοπωλείο ή να καλλιεργήσει ορχιδέες στο σπίτι.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό: Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

Οι καλύτερες ορχιδέες εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Σε κάθε κήπο, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε πολλές μεταβλητές για την ανάπτυξη των ορχιδέων, όπως η υγρασία και το pH του χώματος και του νερού. Στους εσωτερικούς χώρους οι συνθήκες αλλάζουν, αλλά δεν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια αν επιλέξετε τα κατάλληλα φυτά. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις.

1. Oncidium

Η ποικιλία Oncidium περιλαμβάνει περίπου 300 είδη τροπικών και υποτροπικών αμερικανικών ορχιδέων, σημειώνει η Encyclopedia Brtiannica. Επίσης, αυτό το λουλούδι έχει και άλλα δημοφιλή ονόματα: “ορχιδέα της τίγρης”, “ορχιδέα της μέλισσας” και “χορεύτρια”, τα οποία αποδίδονται στην εμφάνισή της.

Πρόκειται για μια ποικιλία που εμφανίζει κηλίδες θερμού χρώματος στα πέταλα και μίνι άνθη συγκεντρωμένα στα κλαδιά. Σε εσωτερικούς χώρους, τα καταφέρνει καλά μακριά από τη ζέστη, καθώς λατρεύει τη δροσιά. Εάν το φυσικό φως εισχωρεί έντονα στο δωμάτιο, για να φροντίσετε την ορχιδέα τοποθετήστε διαφανείς κουρτίνες.

7 πολύχρωμες ορχιδέες εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας
Oncidium. Κρατήστε τις μακριά από τη ζέστη, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν σε εσωτερικούς χώρους

2. Phalaenopsis

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικολογίας του Μεξικού, το όνομα Phalaenopsis σημαίνει “αυτό που μοιάζει με πεταλούδα”. Έτσι, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πολλά: πρόκειται για ορχιδέες των οποίων τα άνθη μοιάζουν με πεταλούδες σε πτήση (στη φωτογραφία του εξωφύλλου).

Τα φυτά έχουν 3 πέταλα με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων ή είναι μονόχρωμα, οι ρίζες είναι παχιές και πράσινες. Καλό είναι να τα φυτεύετε σε διάφανες γλάστρες, ώστε να απολαμβάνουν το ηλιακό φως.

Στη διακόσμηση του σπιτιού, είναι καλή ιδέα να βάλετε 3 ορχιδέες πεταλούδες μαζί σε ένα δοχείο και θα έχετε μια απλή και κομψή σύνθεση λουλουδιών.

3. Ορχιδέες-πανσέδες

Η βοτανική ονομασία αυτής της ορχιδέας είναι Miltoniopsis. Το HortScience υποστηρίζει ότι τα φυτά αυτά έχουν μεγάλα, αρωματικά λουλούδια σε γοητευτικά χρώματα όπως το λευκό, το μοβ και το κόκκινο.

Οι Miltoniopsis απαιτούν νερό κάθε μέρα με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Αν θέλετε να αναδείξετε τα βελούδινα πέταλά τους, βάλτε τις σε μέρος που το φόντο κάνει αντίθεση με τα χρώματά τους.

7 πολύχρωμες ορχιδέες εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας
Miltoniopsis. Η μοβ παραλλαγή είναι πολύ εντυπωσιακή για εσωτερική διακόσμηση.

4. Ορχιδέες εσωτερικού χώρου: Cattleya

Εάν το σπίτι σας δεν έχει ταβάνι από πολυαιθυλένιο, τότε οι Cattleyas είναι μια καλή επιλογή. Η Κολομβιανή Εταιρεία για τις Ορχιδέες επισημαίνει ότι το υλικό αυτό δεν αρέσει σε αυτή την ποικιλία λουλουδιών. Προσθέτουν ότι είναι απαραίτητο ένα παχύ υπόστρωμα με κομμάτια κορμού, οπότε κατά την προετοιμασία της γλάστρας λάβετε υπόψη τις προτάσεις των ειδικών.

Η ορχιδέα Cattleya είναι μία από τις πιο διάσημες, σε σημείο που καταγράφεται ως “η βασίλισσα” του είδους. Η ανάπτυξή της γίνεται μέσω ψευδοβολβών και απαιτεί καλή δόση φωτός, αν και όχι άμεσο ηλιακό φως.

Το φυτό βγάζει το πολύ 3 μεγάλα άνθη, τα οποία ζουν έως και 1 μήνα. Οι αποχρώσεις που ξεχωρίζουν είναι οι ακόλουθες:

  • Λευκό.
  • Ροζ.
  • Μοβ.
  • Πορτοκαλί.
  • Κίτρινο.

Είναι δυνατή η ανάμειξη των χρωμάτων των Cattleyas για τη δημιουργία μοναδικών παλετών.

5. Coelogyne

Σύμφωνα με τη Λέσχη Φίλων Ορχιδέας, ενδείκνυται η καλλιέργεια αυτού του είδους σε γλάστρες. Επιπλέον, τα άνθη είναι λευκά με ξεχωριστό κίτρινο κέντρο, ιδανικό για να αναδεικνύονται τα λεπτά, επιμήκη πέταλα. Είναι επίσης μία από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες για τον στολισμό κλειστών χώρων.

6. Ορχιδέες εσωτερικού χώρου: Zygopetalum

Η Αμερικανική Εταιρεία Ορχιδέας συνιστά το “μεγάλωμα” της ποικιλίας σε ενδιάμεσες θερμοκρασίες, καθώς η υγρασία και το κρύο θα οδηγήσουν σε κηλίδες στα φύλλα και θα τα κάνουν να φαίνονται αντιαισθητικά. Έτσι, αν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα, τα φυτά αυτά ευδοκιμούν χωρίς δυσκολία.

Χρειάζεται αντικατάσταση του υποστρώματος κάθε έξι μήνες και φροντίζουμε για τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Τα φυτά Zygopetalum ξεχωρίζουν επίσης για το εξαίσιο άρωμά τους και την ένταση των μοβ και κίτρινων χρωμάτων τους.

7 πολύχρωμες ορχιδέες εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας
Zygopetalum. Χρειάζεται αλλαγή υποστρώματος κάθε 6 μήνες.

7. Dendrobrium

Αυτό το είδος ορχιδέας θέλει να βρίσκεται κοντά σε παράθυρο, ώστε να φτάνει σε αυτήν η ζεστασιά του ήλιου. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι ανθίζει την άνοιξη.

Τα φυτά αυτά ανθίζουν σε κοντά τσαμπιά με μικρά και μεγάλα πέταλα σε χρώματα κοινά για το είδος, αλλά και εξωτικά καφέ και ένα εντυπωσιακό πράσινο.

Πώς να φροντίζετε ορχιδέες εσωτερικού χώρου

Οι ορχιδέες κινούνται μεταξύ μεγαλοπρέπειας και λεπτότητας, γι’ αυτό και μερικοί άνθρωποι διστάζουν πριν τις αποκτήσουν. Αυτό οφείλεται σε λανθασμένη σκέψη για απαιτητική φροντίδα, ενώ η αλήθεια είναι ότι το φυτό ζει ήσυχα, αρκεί να έχει βασικές περιβαλλοντικές συνθήκες:

  • Πρώτον, έμμεσο φως.
  • Στη συνέχεια, ελεγχόμενο πότισμα.
  • Τέλος, απόσταση από τον ξηρό αέρα.

Έχοντας ένα μπουκέτο ορχιδέες σε ένα δοχείο ή γλάστρα με λίγα λουλούδια θα είναι αρκετό για να δώσει μια εκλεπτυσμένη διακόσμηση στους χώρους. Τολμάτε να απολαύσετε το μεγαλείο αυτού του είδους στο σαλόνι του σπιτιού σας;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.