Τα καλύτερα 9 μικρά δέντρα για να φυτέψετε σε γλάστρες

Τα μικρά δέντρα για φύτευση σε γλάστρες είναι μια εξαιρετική επιλογή όσον αφορά την κηπουρική. Είναι σαν να έχετε ένα μίνι-δάσος, αλλά χωρίς να το φυτεύετε απευθείας στο έδαφος.
Τα καλύτερα 9 μικρά δέντρα για να φυτέψετε σε γλάστρες

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου, 2023

Τα μικρά δέντρα για φύτευση σε γλάστρες είναι μια εξαιρετική επιλογή για το σπίτι. Είναι σαν να έχετε ένα μίνι-δάσος, αλλά χωρίς να το φυτεύετε απευθείας στο έδαφος.

Αν και τα περισσότερα είδη αναπτύσσονται καλύτερα στο έδαφος, αυτά τα δέντρα που θα σας δείξουμε έχουν τις ιδιότητες να επιβιώνουν και να καρποφορούν και σε γλάστρες. Αποκομίζετε από αυτά τα ίδια πλεονεκτήματα που αποκομίζετε από τα δέντρα που έχουν φυτευτεί στο έδαφος αλλά η διαφορά έγκειται στην ευκολία της φροντίδας τους και στη δυνατότητα μετακίνησής τους. Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα.

Γιατί να επιλέξετε μικρά δέντρα για φύτευση σε γλάστρα;

Γενικά, τα δέντρα έχουν ύψος τουλάχιστον 5 μέτρα και διακλαδίζονται από το έδαφος. Ωστόσο, υπάρχουν δέντρα με σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης που ανέχονται το κλάδεμα και είναι κατάλληλα για φύτευση σε γλάστρες.

Όταν καλλιεργείτε θάμνους μέτριων διαστάσεων, προσθέτετε μια διακοσμητική πινελιά, αφού πρόκειται για φυτά που παράγουν πολύχρωμα λουλούδια και καρπούς, εκτός από το οπτικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με τη διακύμανση του ύψους και των φύλλων τους. Επιπλέον, αρωματίζουν το περιβάλλον και προσφέρουν στυλ.

Υπέρ αυτού του τύπου βλάστησης, η έρευνα που αναπτύχθηκε από οικολόγους του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα και εξετάστηκε από το PHYSORG, εξηγεί ότι τα κανονικά δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στα φύλλα και τις ρίζες τους. Στην περίπτωση των μικρών δέντρων, διαπίστωσαν ότι αποθηκεύουν άνθρακα για 74 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ τα μεγάλα δέντρα κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά κατά μέσο όρο σε 54 έως 57 χρόνια. Έτσι, τα φυτά “νάνοι” ζουν περισσότερο και αναπτύσσονται πιο αργά.

Τα καλύτερα μικρά δέντρα για να φυτέψετε σε γλάστρες

Η ποικιλία των δέντρων που αναπτύσσονται αργά είναι μεγάλη. Ακολουθούν 9 είδη που είναι ιδανικά για τον κήπο ή τη βεράντα σας, αφού μεγαλώνουν σε γλάστρα.

1. Ιαπωνικός σφένδαμος

Ο Βοτανικός Κήπος του Μιζούρι επισημαίνει ότι ο Acer palmatum ή αλλιώς ιαπωνικός σφένδαμος είναι ένα μικρό δέντρο που φτάνει μέχρι τις 65 cm και σπάνια ξεπερνά το 1 μέτρο. Είναι περιζήτητο για μικρούς κήπους και ευδοκιμεί σε γλάστρες χάρη στην αργή ανάπτυξη και το τακτικό κλάδεμα. Οι λάτρεις του μπονσάι θεωρούν τον ιαπωνικό σφένδαμο ένα από τα αγαπημένα τους δέντρα.

Japanese bonsai.
Ένα δέντρο Acer palmatum που αναπτύσσεται σε μπονσάι.

2. Λεμονιές

Η φύτευση λεμονιάς σε γλάστρα είναι μια πράξη δοκιμασμένη στο χρόνο, καθώς στο παρελθόν οι πλούσιες οικογένειες συχνά διατηρούσαν φυτά λεμονιάς στα σπίτια τους.

Γενικά τα δέντρα αυτά είναι μικρά- ωστόσο, οι πολύ παλιές λεμονιές μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 μέτρα.

Παρουσιάζουν πολλά παχιά και αγκαθωτά κλαδιά, καθώς και στρογγυλή και ευρεία κόμη. Η καλλιέργεια γίνεται με σπόρους, το δέντρο ανθίζει όλο το χρόνο και οι λεμονιές μυρίζουν καταπληκτικά.

3. Κουτσουπιά

Αυτό το δέντρο, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Cercis siliquastrum, έχει μέτρια-χαμηλή ταχύτητα ανάπτυξης. Είναι φυλλοβόλο είδος με στρογγυλά, πράσινα φύλλα και ροζ λουλούδια που φυτρώνουν σε ομάδες από τα ίδια τα κλαδιά.

Η αργή ανάπτυξη είναι αυτή που κάνει την κουτσουπιά ιδανική για γλάστρες. Και με το τακτικό κλάδεμα, μπορείτε να τη διατηρήσετε στο επιθυμητό μέγεθος.

4. Μικρά δέντρα για γλάστρες: Μηλιές και άγριες μηλιές

Η μηλιά υψώνεται 1 έως 2 μέτρα, ενώ τα “ημιάγρια” δέντρα κυμαίνονται από 3 έως 4 μέτρα και οι κανονικές μηλιές από 6 έως 9 μέτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Τα άνθη της μηλιάς ανθίζουν την άνοιξη και καρποφορούν το φθινόπωρο. Το μέγεθός τους είναι ευνοϊκό για καλλιέργεια σε γλάστρες, ιδίως μετά τον χειμώνα, όπως προτείνει το University of Minnesota Yard and Garden Extension.

Frutos del manzano silvestre.
Το φθινόπωρο μπορούν να συγκομιστούν οι καρποί της άγριας μηλιάς.

5. Ιταλικό κυπαρίσσι

Το Cupressus sempervirens, ή ιταλικό κυπαρίσσι, είναι ένα χαριτωμένο και ψηλό φυτό. Μπορείτε όμως να ελέγξετε την ανάπτυξή του και να του δώσετε μια λιτή εμφάνιση για γλάστρες. Το North Carolina State University Gardening Extension σχολιάζει ότι όσο πιο ώριμο είναι το δέντρο, τόσο πιο αργή ή σχεδόν ανύπαρκτη είναι η ανάπτυξή του.

6. Άγρια ελαιόδεντρα

Η επιστημονική ονομασία αυτού του είδους ελιάς είναι Olea europea sylvestris και είναι ένας μικρός θάμνος. Ο κορμός του είναι κοντός, η όψη του είναι στριμμένη, ανθίζει την άνοιξη και ο καρπός του είναι η ελιά.

Αν και αντέχει σε θερμοκρασίες έως -7 °C, έχοντας αυτά τα δέντρα σε γλάστρες καλό είναι να τα μεταφέρετε σε ασφαλή χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

7. Ροδακινιές

Η ροδακινιά (Prunus persica L. Batsch) είναι ένα θαμνώδες δέντρο που δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα σε ύψος, με λείο φλοιό και πράσινα φύλλα.

Για να φυτέψετε αυτό το οπωροφόρο φυτό στο σπίτι, χρειάζεστε ένα δοχείο ή μια γλάστρα μεγάλου μεγέθους, αλλά όχι τόσο ογκώδες ώστε να δυσκολεύει τη μετακίνησή του. Προετοιμάστε μια αποστράγγιση με πέτρες στον πυθμένα ή ανασηκώστε τη γλάστρα σε πόδια για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες υφαλμύρωσης, καθώς τα δέντρα αυτά απαιτούν καθημερινό πότισμα.

8. Δάφνη

Σύμφωνα με το τμήμα κηπουρικής του Wisconsin, μπορείτε να φυτέψετε δάφνες ως μονόκλωνο δέντρο ή ως πολύκλωνο θάμνο. Και μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν ιδανική υποψήφια για φύτευση σε γλάστρες!

Στην πραγματικότητα, ευδοκιμούν χωρίς δυσκολία σε γλάστρες, αρκεί να τις τοποθετήσετε σε ηλιόλουστη περιοχή και να παρέχετε υπόστρωμα που επιταχύνει την αποστράγγιση του νερού. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της δάφνης είναι το άρωμα των φύλλων της, που χρησιμοποιείται σε συνταγές μαγειρικής.

Λειτουργεί επίσης ως διακοσμητικό στοιχείο. Η ανθοφορία της γίνεται την άνοιξη, εποχή που στολίζει τον κήπο σας με τα κίτρινα μπουμπούκια της.

9. Μανόλια Αστέρας

Η ανάπτυξη αυτών των θάμνων είναι μέτρια έως γρήγορη, αυξάνοντας το μέγεθός τους από 30 έως πάνω από 60 cm ετησίως, αναφέρει το Arbor Day Foundation. Αυτή η κατηγορία μανόλιας είναι πιο συμπαγής, επιτρέποντας την άνετη φύτευση σε γλάστρες. Έχουν ρομαντικά άνθη, με πέταλα σε σχήμα αστεριού και εξαίσιο άρωμα, τα οποία κοσμούν ένα πυκνό δέντρο με πράσινα φύλλα.

A magnolia.
Το λουλούδι της αστεροειδούς μανόλιας είναι πολύ εντυπωσιακό και θα κοσμήσει κάθε κήπο.

Φροντίδα για τα μικρά δέντρα που φυτεύονται σε γλάστρες

Οι γλάστρες για τη φύτευση μικρών δέντρων πρέπει να είναι ευρύχωρες, ώστε οι ρίζες να λειτουργούν σωστά και η παροχή θρεπτικών στοιχείων να είναι ομοιόμορφη. Για τη φροντίδα των δέντρων, λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Ανάλογα με το είδος του φυτού, τοποθετήστε το σε σημείο όπου δέχεται την κατάλληλη ηλιακή ακτινοβολία.
  • Τηρείτε το τακτικό κλάδεμα και τον καθαρισμό για την πρόληψη ασθενειών και παρασίτων.
  • Τη στιγμή της απόκτησης του δέντρου, φροντίστε να συμβουλευτείτε τους ειδικούς για τη συντήρησή του.
  • Αντικαταστήστε τα ανώτερα στρώματα του κομπόστ με λίπασμα με βάση την άργιλο την άνοιξη.
  • Μετά από τουλάχιστον 4 χρόνια ή όταν παρατηρήσετε ότι το δείγμα ξεπερνά τις αναλογίες, αλλάξτε το σε άλλη γλάστρα.
  • Τα δέντρα σε γλάστρες μπορεί να ξεραθούν ταχύτερα από ό,τι στο έδαφος, γι’ αυτό επιλέξτε ένα κατάλληλο δοχείο για τον έλεγχο της υγρασίας.
  • Αν ζείτε σε θερμή περιοχή, μπορείτε να διατηρείτε τα δείγματα εσπεριδοειδών σε γλάστρες έξω όλο το χρόνο. Ωστόσο, αν ζείτε σε περιοχή με χειμερινές νύχτες κάτω από 10 °C, θα πρέπει να τα βάζετε σε ζεστότερα μέρη.

Τα δέντρα που είναι συμβατά με το τοπικό κλίμα θα τα πάνε πάντα καλύτερα.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: 10 φυτά που μπορείτε εύκολα να μεγαλώσετε στον κήπο σας

Πώς να καταλάβετε ποια μικρά δέντρα είναι κατάλληλα για γλάστρες

Τα κωνοφόρα φυτά νάνοι είναι εκείνα που είναι γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύσσονται αργά και να παραμένουν μικρά. Ωστόσο, προσθέτουν ότι ο όρος “νάνος” είναι σχετικός, οπότε μην αγοράσετε ένα δέντρο νάνο χωρίς να ρωτήσετε για το μέγεθος που θα έχει όταν αναπτυχθεί πλήρως.

Ο στόχος είναι να γνωρίζετε εξαρχής τα χαρακτηριστικά του θάμνου και να σχεδιάσετε τη φύτευση με βάση τις διαστάσεις. Με αυτές τις σημαντικές πληροφορίες, μπορείτε να καθορίσετε αν πραγματικά θα πάρετε στο σπίτι σας ένα δέντρο που είναι κατάλληλο για γλάστρα. Γνωρίζετε, λοιπόν, ήδη ποιο είδος δέντρου θα φυτέψετε στον κήπο του σπιτιού σας;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.