Οι τελευταίες εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με έναν ειδικό στη Μαδρίτη της Ισπανίας, μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια θα μπορούμε να επιβραδύνουμε την οστεοαρθρίτιδα και να εξασφαλίσουμε στους ασθενείς μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι τελευταίες εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαρτίου, 2019

Επειδή η έγκαιρη διάγνωση είναι θεμελιώδης για να ελεγχθεί η οστεοαρθρίτιδα, όλες οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στον συγκεκριμένο τομέα μας φέρνουν πιο κοντά σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Διαβάστε εδώ για τις τελευταίες εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας.

 

Ακτινογραφία χεριών με αρθρίτιδα, εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με έναν ειδικό στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Menéndez Pelayo στη Μαδρίτη της Ισπανίας και τις ως τώρα εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας, μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια θα μπορούμε να επιβραδύνουμε την οστεοαρθρίτιδα και να εξασφαλίσουμε στους ασθενείς με αυτήν τη νόσο μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αυτήν τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλείψουμε αυτήν τη χρόνια και καθηλωτική ασθένεια. Η επιστήμη συνεχίζει να κάνει μικρά βήματα που μας δίνουν ελπίδα.

Ποιες είναι η εξελίξεις που αφορούν την ασθένεια της οστεοαρθρίτιδας;

Όπως εξηγούν οι επαγγελματίες, σήμερα προκύπτει συνήθως πόνος όταν το 30% της άρθρωσης έχει καταστραφεί. Ωστόσο, αν μπορούμε να προβλέψουμε την ασθένεια, η πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική.

Οι μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας εξηγήσουμε τι μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύντομα θα μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει το 52% των γυναικών και το 29% των ανδρών. Τα πρώτα συμπτώματα τείνουν γενικά να παρουσιάζονται σε ηλικία μεταξύ 54 και 60 ετών και ακολουθούν το παρακάτω σχήμα:

 • Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συνηθισμένη στα χέρια (70%).
 • Έπειτα μεταφέρεται στα πόδια (40%).
 • Άλλα σημεία που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα γόνατα και οι γοφοί (10% και 3% αντίστοιχα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα. Εκτιμάται ότι το 80% των ανθρώπων άνω των 60 ετών υποφέρουν από κάποιου είδους πρόβλημα που συνδέεται με τη συγκεκριμένη νόσο.

 

Ανακαλύψτε επίσης το άρθρο: Μια νέα μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η αρθρίτιδα.

 

Όπως βλέπουμε, το πρόβλημα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον συγγενή ή φίλο που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους αναγνώστες μας πάσχουν από αυτήν τη νόσο και υποφέρουν στη σιωπή.

Αντίχειρας με αρθρίτιδα, εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας

Το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε την οστεοαρθρίτιδα είναι η έγκαιρη διάγνωση

Σύμφωνα με το Βιοϊατρικό Ινστιτούτο Μελέτης Πρωτεϊνών (Biomedical Institute of Protein Study (INIBIC)) στη Λα Κορούνια της Ισπανίας, μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια θα βλέπουμε διαφορετικά την νόσο αυτή. Οι εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας θα είναι τέτοιες που μπορούμε με αισιοδοξία να πούμε:

 • Η επιβράδυνση της οστεοαρθρίτιδας θα είναι δυνατή χάρη στην έγκαιρη διάγνωση.
 • Αυτήν τη στιγμή αναπτύσσεται ένα σύνολο διαγνωστικών τεστ για την οστεοαρθρίτιδα. Η ιδέα είναι ότι η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να ανιχνευθεί μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.
 • Όπως γνωρίζουμε, όταν πηγαίνουμε στον γιατρό για να μας βοηθήσει είναι επειδή δεν αντέχουμε πλέον τον πόνο. Ο πόνος στα χέρια είναι τρομερός, μουδιάζουν τη νύχτα και υπάρχουν μικρές παραμορφώσεις.
 • Όταν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί. Επομένως το κλειδί είναι η αναγνώριση των σημαδιών της οστεοαρθρίτιδας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η πρωτεομική μελέτη

Σύμφωνα με τον ρευματολόγο Francisco Blanco, επιστημονικό διευθυντή του INIBIC, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη μελέτη της οστεοαρθρίτιδας.

 • Η πρωτεομική είναι η μελέτη των πρωτεϊνών, δηλαδή των συνδυασμών των πρωτεϊνών που λαμβάνονται από ένα γονιδίωμα.
 • Η πρωτεομική μελέτη των προσβεβλημένων ιστών έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν βιοδείκτες.
 • Οι δείκτες αυτοί επιτρέπουν τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας στα πρώτα στάδια με ποσοστό επιτυχίας 96%.

Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να επιβραδύνουμε την ασθένεια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια θα είναι διαθέσιμες πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα τείνει να ακολουθεί το ίδιο σχήμα επίθεσης. Εκκρίνονται ορισμένες ουσίες που σιγά-σιγά καταστρέφουν τον υγιή ιστό. Αν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους κατά αυτών των ουσιών, μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου.

Μικροβιολόγος με φιαλίδια αίματος, εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας

Η ανάγκη να ελέγξουμε την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνά ένα είδος ρευματικής νόσου και αποτελεί την τέταρτη αιτία ακινητοποίησης των ασθενών. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλαφρα και δεν αποτελεί μια απλή ενόχληση που παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι.

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να συσχετίζουν την οστεοαρθρίτιδα με μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Ωστόσο είναι απαραίτητο να αλλάξουμε αυτήν την ιδέα και να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Συμπτώματα και πρόληψη της αρθρίτιδας .

 

Γενικά υπάρχουν άνθρωποι που, αν και έχουν μια δραστήρια ζωή, πάσχουν από μια ασθένεια που τους καθηλώνει.

 • Η οστεοαρθρίτιδα μειώνει την ποιότητα ζωής και την κινητικότητα.
 • Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε το οικονομικό κόστος αυτής της ασθένειας: εγχειρήσεις, θεραπείες, φάρμακα κ.λπ.. Αν είχαμε επενδύσει περισσότερο στην έρευνα, πιθανώς θα είχαμε επιτυχία στον έλεγχο της οστεοαρθρίτιδας.
 • Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε μερικά χρόνια η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας θα βελτιωθεί. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή η συμμετοχή σε αθλήματα (όσο παράξενο και αν ακούγεται) πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί οστεοαρθρίτιδα.
 • Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής μας τείνουν με τον καιρό να καταστρέφουν υγιείς ιστούς.
Γυναίκα πλάι στη θάλασσα, εξελίξεις της οστεοαρθρίτιδας

Τα ιατρικά ιδρύματα έχουν επίγνωση αυτού του προβλήματος. Είναι ζωτικό να μπορούμε να διατηρούμε την οστεοαρθρίτιδα “υπό έλεγχο” για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής.

Ζωή με χρόνιο πόνο και ταλαιπωρία δεν είναι ζωή, παρόλο που μπορεί να συνηθίζουμε την κατάσταση.

Θα περιμένουμε μέχρι να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να τις μοιραστούμε μαζί σας. Γνωρίζετε κάποιον που θα θέλει να μάθει τις εξελίξεις πάνω στην ασθένεια της οστεοαρθρίτιδας;

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • University of Nottingham. (2014, February 26). Progress in osteoarthritis pain relief signaled by new research. ScienceDaily. Retrieved February 22, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140226074931.htm
 • National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. (2010). What Is Osteoarthritis? U.S. Department of Health and Human Services, (November), 1–4.
 • Monfort, J., Garcia-Giralt, N., López-Armada, M. J., Monllau, J. C., Bonilla, A., Benito, P., & Blanco, F. J. (2006). Decreased metalloproteinase production as a response to mechanical pressure in human cartilage: A mechanism for homeostatic regulation. Arthritis Research and Therapy8(5). https://doi.org/10.1186/ar2042

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.