Αποχαιρετίστε τα προβλήματα στοματικής υγείας

Αν και μπορείτε να τη φτιάξετε με οποιοδήποτε φυτικό λάδι, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων, προλαμβάνει την ουλίτιδα και άλλα προβλήματα της στοματικής υγείας.
Αποχαιρετίστε τα προβλήματα στοματικής υγείας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αποχαιρετίστε τα προβλήματα στοματικής υγείας. Τα προβλήματα στοματικής υγείας είναι κοινά και δεν οφείλονται πάντα στην κακή στοματική υγιεινή.

Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα ασθενειών, αντιδράσεων σε συγκεκριμένες τροφές και της ανάπτυξης βακτηρίων σε λιγότερο ορατές περιοχές του στόματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να θεραπεύσουν αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιώντας στοματικά διαλύματα απολύμανσης που υπόσχονται τον περιορισμό των παθογόνων.

Ωστόσο, η εναλλακτική ιατρική προσφέρει μια αρχαία αγιουρβερδική θεραπεία για την προώθηση της στοματικής υγείας.

Το νόημα της θεραπείας είναι να κάνετε στοματικές πλύσεις με φυτικό λάδι.

Με τη χρήση αντιβακτηριακών ελαίων θα μπορέσετε να εξαλείψετε την πέτρα, την κακοσμία και άλλα προβλήματα όπως την ουλίτιδα.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με το λάδι;

προβλήματα στοματικής υγείας με λειαο καρυδας

Για αυτή τη θεραπεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο φυτικό λάδι θέλετε, όπως σησαμέλαιο, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.

Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι το λάδι καρύδας είναι το πιο αποτελεσματικό. Τα λιπαρά οξέα και οι αντιβακτηριακές ουσίες που διαθέτει μειώνουν την παρουσία μικροοργανισμών.

Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχτεί επιστημονικώς ότι καταστρέφει το βακτήριο Streptococcus mutans το οποίο ευθύνεται για την αποσύνθεση των δοντιών καθώς και άλλων προβλημάτων της στοματικής υγείας.

Οι αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του είναι υπεύθυνες για αυτά τα υγιεινά οφέλη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε μια στοματική πλύση με ένα κουτάλι της σούπας λάδι καρύδας για 3 με 5 λεπτά.

Ποια τα οφέλη της στοματικής υγείας από το έλαιο καρύδας;

Το έλαιο καρύδας είναι βρώσιμο και έχει ευχάριστη γεύση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πολύ εύκολα σαν στοματικό διάλυμα ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για σπιτική οδοντόκρεμα.

Λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητά του να καταστρέφει τα παθογόνα στο στόμα, η τακτική του χρήση θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικά οφέλη που αξίζει να αναφέρουμε.

Αποφύγετε τις ασθένειες των ούλων

προβλήματα στοματικής υγείας - ουλα

Το έλαιο καρύδας έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και στην πρόληψη της ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων της στοματικής υγείας.

Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πλάκα η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο σχηματισμό φλεγμονών.

Η χρήση του λαδιού καρύδας μειώνει τα υπολείμματα αυτών των βακτηρίων και τροποποιεί το περιβάλλον που χρειάζονται για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν.

Είναι επίσης χρήσιμο για τη θεραπεία και την πρόληψη σφραγισμάτων και της αιμορραγίας των ούλων.

Καταπολεμήστε τον πόνο της γνάθου

Οι ιδιότητες αυτού του βρώσιμου ελαίου ενδυναμώνουν τη γνάθο και προλαμβάνουν τις λοιμώξεις, τις φλεγμονές και τον πόνο.

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν τη χρήση του ως συμπληρωματική θεραπεία για τον πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση.

Απαλλαγείτε από την κακοσμία

προβλήματα στοματικής υγείας - κακοσμια

Η κακοσμία είναι ένα πρόβλημα που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνικότητα και την αυτοπεποίθησή μας.

Οφείλεται στα άχρηστα προϊόντα και στα αέρια που αποβάλλουν τα βακτήρια που ζουν στο στόμα. Αυτά τα βακτήρια ευδοκιμούν στις λιγότερο προσβάσιμες κοιλότητες και εσοχές του στόματος.

Οι στοματικές πλύσεις και το οδοντικό νήμα είναι δυο εξαιρετικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα από τη ρίζα του. Αντί να καταφεύγετε σε προϊόντα που περιέχουν σκληρές αλκοόλες, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ένα απολύτως φυσικό και βρώσιμο λάδι.

Έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την παρουσία των βακτηρίων στα δόντια και στη γλώσσα ενώ παράλληλα εξουδετερώνει την κακοσμία.

Λευκάνετε τα δόντια σας

Αν και δεν θα μπορέσει να λευκάνει τα δόντια σας όπως μια επαγγελματική θεραπεία, το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κίτρινων λεκέδων που σχηματίζονται στην επιφάνεια των δοντιών ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής.

Η χρήση του ως στοματικό διάλυμα και οδοντόκρεμα καθαρίζει τα δόντια και εμποδίζει την εμφάνιση αυτής της αντιαισθητικής λευκής επίστρωσης στη γλώσσα.

Πώς χρησιμοποιώ το λάδι καρύδας ως στοματικό διάλυμα;

προβλήματα στοματικής υγείας με μαγειρική σόδα

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε μια στοματική πλύση με μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας για μερικά λεπτά.

Μπορείτε να το συνδυάσετε επίσης με λίγη μαγειρική σόδα για να φτιάξετε μια φυσική οδοντόκρεμα.

Να θυμάστε ότι το λάδι στερεοποιείται στο κρύο και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να το αδειάζετε στο νεροχύτη μετά τη στοματική πλύση. Αδειάστε το σε μια χαρτοπετσέτα ή σε ένα κύπελλο και έπειτα πετάξτε το στα σκουπίδια.

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν την εφαρμογή της θεραπείας κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας, λίγο πριν το πρωινό σας γεύμα. Ωστόσο, μπορείτε να την εφαρμόσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό νερό αν η ελαιώδης αίσθηση σας προκαλεί δυσφορία.

Είστε έτοιμοι να το δοκιμάσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Peedikayil, F. C., Remy, V., John, S., Chandru, T. P., Sreenivasan, P., & Bijapur, G. A. (2016). Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexidine on Streptococcus mutans: An in vivo study. Journal of International Society of Preventive and Community Dentistry, 6(5), 447–452. https://doi.org/10.4103/2231-0762.192934
  • Asokan, S., Emmadi, P., Sivakumar, N., Kumar, Rs., & Raghuraman, R. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Kaushik, M., Reddy, P., Roshni, Udameshi, P., Mehra, N., & Marwaha, A. (2016). The effect of coconut oil pulling on Streptococcus mutans count in saliva in comparison with chlorhexidine mouthwash. Journal of Contemporary Dental Practice17(1), 38–41. https://doi.org/10.5005/jp-journals-10024-1800
  • Asokan, S., Saravana Kumar, R., Emmadi, P., Raghuraman, R., & Sivakumar, N. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry, 29(2), 90–94. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Shanbhag VK. Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. J Tradit Complement Med. 2016;7(1):106–109. Published 2016 Jun 6. doi:10.1016/j.jtcme.2016.05.004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.