Παχυσαρκογόνα: Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της διατροφής σας;

Τα παχυσαρκογόνα εντοπίζονται συχνά στα πλαστικά, και όταν εξαπλώνονται στα φαγητά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ορμονική υγεία σας. Με αυτό κατά νου, θέλουμε να απαντήσουμε στο ακόλουθο ερώτημα: Είναι τα παχυσαρκογόνα ο μεγαλύτερος εχθρός της διατροφής σας;
Παχυσαρκογόνα: Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της διατροφής σας;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα παχυσαρκογόνα είναι τεχνητές ουσίες οι οποίες παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούν σε παραπανίσιο βάρος ή στην παχυσαρκία. Έτσι, τα παχυσαρκογόνα ίσως αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό της διατροφής σας.

Αυτοί οι τύποι ουσιών αυξάνουν τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους. Επιπλέον, η επίδρασή τους είναι ακόμη πιο βλαβερή όταν συμβαίνει στα πρώτα στάδια ζωής και επαναλαμβανόμενα. Επιπροσθέτως, ίσως σχετίζονται και με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων νόσων.

Οι φθαλάτες είναι παχυσαρκογόνα

Οι φθαλάτες είναι μια σειρά συμπλεγμάτων τα οποία προστίθενται σε ορισμένα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Από μόνες τους δεν είναι τοξικές και το συκώτι μπορεί να τις διασπάσει. Όμως, μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία σας. Και αυτό αληθεύει περισσότερο για το βάρος.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemosphere ανακάλυψε ότι η έκθεση εγκύων σε αυτά τα συμπλέγματα προκάλεσε χαμηλό βάρος στα μωρά κατά τη γέννα. Ωστόσο, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους σε μετέπειτα στάδια, συμπεριλαμβανομένης και της ενήλικης ζωής.

Αυτές τις ουσίες μπορούμε να τις βρούμε στα καλλυντικά, στα πλαστικά, και στα καθαριστικά προϊόντα. Μπορούν να επιδράσουν στο ενδοκρινικό σύστημα, εμποδίζοντας τη λειτουργία του.

Διάφορα φυσικά καλλυντικά

Δισφαινόλη Α

Αυτό το χημικό σύμπλεγμα εντοπίζεται πολύ συχνά στα πλαστικά, όπως επίσης και στα τενεκεδάκια των αναψυκτικών. Ο κίνδυνος βρίσκεται, κατά περίπτωση, στην εξάπλωσή του από τη συσκευασία στα φαγητό ή το ρόφημα που περιέχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκει τον δρόμο του προς το ανθρώπινο σώμα κατά την κατανάλωση του προϊόντος.

Διάφορα άρθρα όπως αυτό που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Enviromental Health συνδέουν την έκθεση σε αυτού του είδους τα συμπλέγματα με τις μεταβολικές νόσους. Για την ακρίβεια, αυτές οι ουσίες είναι ικανές να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη και υπέρτασης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγονται αυτές οι ασθένειες.

Πολλά πλαστικά μπουκάλια

Άλλα παχυσαρκογόνα: Καπνός

Ο καπνός εμπίπτει στην κατηγορία των παχυσαρκογόνων. Σε αυτή την περίπτωση, συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Prevention Research.  Τόσο ενεργητικοί, όσο και παθητικοί καπνιστές μπορούν να βιώσουν ορμονικές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία τους.

Πώς ν’ αποφεύγετε αυτές τις ουσίες

Σε ό,τι αφορά τη φροντίδα της υγείας σας, χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια από το να προσέχετε απλά τι τρώτε. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως και οι συσκευασίες μπορούν να περιέχουν μία σειρά βλαβερών ουσιών.

Γι’ αυτό, όποτε είναι δυνατό, θα πρέπει να επιλέγετε τροφές οι οποίες παράγονται οικολογικά και δε χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες πλαστικών για τη συσκευασία τους. Ακόμη μία χρήσιμη στρατηγική είναι ν’ αποφεύγετε να γεμίζετε ξανά τα πλαστικά μπουκάλια νερού και να τα αντικαταστήσετε με γυάλινα δοχεία ή δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι.

Υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες τους οποίους δε μπορείτε να ελέγξετε εύκολα. Για παράδειγμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος ή το παθητικό κάπνισμα είναι πράγματα τα οποία δε μπορεί να αποφύγετε εύκολα.

Έτσι, είναι απαραίτητο ν’ αυξήσετε την πρόσληψη τροφών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέτοιου είδους ουσίες είναι ικανές να καταπολεμήσουν τη ζημιά στο DNA των κυττάρων. Επιπλέον, βελτιώνουν την ορμονική λειτουργία.

Τα παχυσαρκογόνα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της διατροφής σας

Η σχέση ανάμεσα στα παχυσαρκογόνα και την υγεία δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα προϊόντα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας. Η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία δεν είναι οι μόνοι παράγοντες για τους οποίους τα παχυσαρκογόνα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της διατροφής σας. Μπορούν να οδηγήσουν σε αρκετές σοβαρές ασθένειες επίσης.

Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε όσο το δυνατό περισσότερο. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα από οικολογικές πηγές και να μην επαναχρησιμοποιείτε πλαστικές συσκευασίες. Ακόμη, όταν πρόκειται να επιλέξετε καλλυντικά, θα πρέπει να προσέχετε τις ετικέτες ώστε να σιγουρεύεστε πως δεν περιέχουν τις ουσίες που αναφέραμε παραπάνω.

Να θυμάστε ότι είναι δύσκολο να εξαλείψετε εντελώς την έκθεση σε αυτά τα προϊόντα. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν αδύνατο. Έτσι, είναι σημαντικό να ρυθμίζετε τη διατροφή σας ώστε να παρέχετε στο σώμα σας τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για ν’ αποφύγει την οξείδωση.

Επιπροσθέτως, μια καλή διατροφή θα σας βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Ταυτόχρονα, θα μειώσει τα σημάδια που σχετίζονται με τη φτωχή υγεία του μεταβολισμού.

Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η συχνή άσκησηΟ συνδυασμός σωματικών δραστηριοτήτων και σωστής διατροφής είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για την προαγωγή της καλής υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jin F., Thaiparambil J., Ramya Donepudi S., Vantaku V., et al., Tobacco specific carcinogens induce hypermethylation, DNA adducts, and DNA damage in bladder cancer. Cancer Prev Res, 2017. 10 (10): 588-597.
  • Song Q., Li R., Zhao Y., Zhu Q., et al., Evaluating effects of prenatal exposure to phthalates on neonatal birth weight: structural equation model approaches. Chemosphere, 2018. 205: 674-681.
  • Ranciere F., Lyons JG., Loh VHY., Botton J., et al., Bisphenol A and the risk o cardiometaboli disorders: a systematic review with meta analysis of the epidemiological evidence. Environ Health, 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.