Πόσο είναι ωφέλιμο να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα;

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί, μήπως το παρακάνω ή μήπως γυμνάζομαι λίγο; Η αλήθεια είναι ότι εξαρτάται από τον στόχο σας. Μάθετε σήμερα πόση άσκηση χρειάζεστε.
Πόσο είναι ωφέλιμο να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα;
Grecia Morillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Grecia Morillo.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Πόσο πρέπει να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα; Η φυσική άσκηση είναι ένα καταπληκτικός τρόπος για να έχετε μια υγιή και γεμάτη χρόνια ζωή, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχει τη δυνατότητα ν’ αποκτήσετε τη σιλουέτα που πάντα θέλατε.

Η απάντηση βασίζεται στον τύπο ασκήσεων που κάνετε, την ένταση και την ταχύτητα και την πρόοδό σας προς βαρύτερες και δυσκολότερες ασκήσεις.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πάντα για τη ρουτίνα γυμναστικής σας. Να θυμάστε ότι αν το παρακάνετε, μπορεί να προκληθεί ζημιά στο σώμα σας.

Ποιες είναι οι συνέπειες της υπερβολικής γυμναστικής;

Πόσο είναι ωφέλιμο να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα;
 • Σπάνε οι ίνες των μυών
 • Γενική αδυναμία και κόπωση
 • Δυνατός μυϊκός πόνος
 • Αυξημένη πίεση
 • Μείωση της λίμπιντο

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το ακόλουθο άρθρο:  6 διατάσεις για ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Πόσο πρέπει να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν με μια ρουτίνα ασκήσεων κομμένη και ραμμένη στο σώμα και τη φυσική τους αντοχή. Ωστόσο, πρέπει να είναι μια εντελώς εξατομικευμένη δραστηριότητα.

Δεν είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση. Επιπλέον, οι διαφορετικές φυσικές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν διάφορες συνέπειες αν ξεπερνάτε τα όρια αντοχής σας καθημερινά, ή ακόμη και για μια εβδομάδα.

Για να μάθετε πόσο πρέπει να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα, σκεφθείτε ποιος είναι ο στόχος σας. Εξάλλου, δεν είναι το ίδιο η εκγύμναση για το αδυνάτισμα με εκείνη της φυσικοθεραπείας.

Μειώνοντας τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με την ηλικία

γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα

Έχει φανεί ότι δυο ώρες ήπιας άσκησης την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος μετά τα 50.

 • Περπατώντας λίγες φορές την εβδομάδα, θα ενταχθείτε στο φυσιολογικό εύρος για ένα υγιές άτομο.
 • Ιδανικά, μπορείτε να κάνετε ήπιες συνεδρίες μέσα στην εβδομάδα και να γυμνάζεστε 10 ώρες συνολικά.

Αν θέλετε να κάψετε θερμίδες

Αν θέλετε να κάψετε θερμίδες μέσα από την άσκηση, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις συνεδρίες σας σε μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης. Θα πρέπει να τις μεγιστοποιήσετε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας και να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα.

 • Αν πάτε στο γυμναστήριο, μιλήστε στον γυμναστή σας και εκείνος θα μπορέσει να σας εντάξει σε μια ρουτίνα προσαρμοσμένη στη φυσική σας κατάσταση και τον σωματότυπό σας.
 • Για να κάψετε θερμίδες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι τρεις συνεδρίες των 20 λεπτών την εβδομάδα. Έπειτα, όσο δυναμώνετε αυξήστε τον χρόνο.

Αν θέλετε να τονίσετε τους μυς σας

Πρέπει να γυμνάζεστε κάθε εβδομάδα;

Για να δυναμώσετε και να τονίσετε τους μυς σας, δεν είναι καλή ιδέα η υπερβολική άσκηση. Οι μύες σας χρειάζονται ξεκούραση μετά από κάθε συνεδρία.

 • Οι ασκήσεις με βάρη σας βοηθούν να διατηρήσετε τη συνολική σας υγεία. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η γυμναστική με βάρη και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μειώνουν τον κίνδυνο να υποφέρετε από διαβήτη τύπου 2 και υψηλή πίεση.
 • Σας προτείνουμε συνεδρίες των 120 λεπτών. Κάντε τις τρεις ημέρες την εβδομάδα για να δώσετε χρόνο στους μυς σας να ξεκουραστούν.

Σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά: 4 οφέλη από το καθημερινό περπάτημα

Αν θέλετε ν’ αυξήσετε τη φυσική σας αντοχή

Αυτός είναι ο στόχος σας; Τότε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ξεκινήσετε το τρέξιμο ή να κάνετε προπόνηση για αγώνες δρόμου. Αν θέλετε να φτάσετε σε σημείο να συμμετέχετε σε μαραθώνιο, θα πρέπει να προετοιμάσετε το σώμα σας και αυτό μπορείτε να το επιτύχετε μέσα από την προπόνηση.

Πρώτα, όμως, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις φυσικές σας ικανότητες και να διατηρείτε πάντοτε υγιές το σώμα σας.

Ξεκινήστε με ρουτίνες που ποικίλουν σε διάρκεια μέσα στην εβδομάδα. Κάντε το όμως χωρίς να εξαντλείτε την ενέργειά σας, κάτι το οποίο θα σας κάνει να κουραστείτε πιο εύκολα.

Μια ώρα την ημέρα, με μια μέρα πλήρους ξεκούρασης, είναι αρκετή για να πετύχετε τον στόχο σας και να φτάσετε τον χιλιομετρικό σας στόχο. Να ξέρετε ότι ο τελικός μας στόχος είναι η μεγάλη αντοχή.

Πέραν του ν’ αποκτήσετε το σώμα και την υγεία που θέλατε πάντα, οι ορμόνες στις οποίες θα δώσετε ώθηση με την καθημερινή σας άσκηση, θα αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας σε κάθε ηλικία.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.