Πώς θα δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση μητέρας-παιδιού

Κάθε μητέρα ονειρεύεται μια καλή σχέση με το παιδί της. Αυτό είναι κάτι εφικτό, όμως, όπως ισχύει για κάθε σχέση, περιλαμβάνει καθημερινή προσπάθεια με βάση την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη. Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.
Πώς θα δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση μητέρας-παιδιού
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μια ισχυρή σχέση μητέρας-παιδιού είναι ένα όνειρο που έχουν όλες οι μαμάδες.

Η αγάπη ανάμεσα σε μια μητέρα και το παιδί της είναι αληθινή και χωρίς όρους, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ωστόσο οι σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να καταλάβετε το παιδί σας και να καλλιεργήσετε τη σχέση μαζί του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλετε να έχετε μια καλή σχέση μητέρας-παιδιού;

1. Αφιερώστε χρόνο στους δυο σας

Πώς θα δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση μητέρας-παιδιού

Βρείτε χρόνο στο πρόγραμμά σας και αφιερώστε τον σε ποιοτικές στιγμές με το παιδί σας. Επιδοθείτε σε μια δραστηριότητα που αρέσει και στους δυο σας. Καθίστε με το παιδί σας και ρωτήστε για το πώς πάνε τα πράγματα στην προσωπική του ζωή, πώς τα πηγαίνει στο σχολείο ή δείτε μαζί μια ταινία.

Οι διακοπές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσετε ωραίες στιγμές με το παιδί σας.

Ακόμα και αν εργάζεστε κατά τη διάρκεια των διακοπών, αφήστε τα σαββατοκύριακά σας ελεύθερα και κάντε διασκεδαστικά πράγματα με το παιδί σας. Ωστόσο, σεβαστείτε τις στιγμές που το παιδί σας είναι απασχολημένο και δώστε του να καταλάβει ότι θα πρέπει και αυτό να σας σέβεται όταν είστε απασχολημένη. Και οι δυο σας θα πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει μια στιγμή για όλα και ότι, αν σήμερα δεν γίνει κάτι, αύριο είναι μια καινούργια μέρα.

2. Μάθετε τι αρέσει στο παιδί σας

Θέλετε να έχετε μια καλή σχέση μητέρας-παιδιού;

Μάθετε ποιες δραστηριότητες αρέσουν στο παιδί σας. Έτσι θα αποφασίσετε εύκολα ποια πράγματα μπορείτε να κάνετε μαζί. Παρατηρήστε τι κάνει το παιδί σας, όμως μην το παρακάνετε. Προσέξτε τι του αρέσει να κάνει τακτικά, ποιο είναι το αγαπημένο του χόμπι, ποια χρώματα του αρέσουν, ποια τηλεοπτικά προγράμματα παρακολουθεί και δίνετε προσοχή όταν σας μιλάει.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει φιλίες που ενθαρρύνουν την αρνητική συμπεριφορά. Αν δείτε το παιδί να διαβάζει, ρωτήστε το τι διαβάζει και γιατί του αρέσει. Αν το παιδί σας παρακολουθεί βίντεο κλιπ, δείτε και απολαύστε μερικά από αυτά μαζί του. Αν το παιδί σας παίζει, ρωτήστε τι παίζει και γιατί του αρέσει τόσο πολύ.

Έτσι θα εξασφαλίσετε ενδείξεις για τις προτιμήσεις του παιδιού σας και το παιδί σας θα χαρεί που δείχνετε ενδιαφέρον για τα πράγματα που του αρέσουν. Παρομοίως, θα είναι χαρούμενο επειδή το συνοδεύετε στις αγαπημένες του δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης: Ο εκπληκτικός ρόλος της μητέρας

3. Βοηθήστε το παιδί σας με τα μαθήματά του

σχέση μητέρας-παιδιού;, μαθήματα

Το να βοηθάτε το παιδί σας με τα μαθήματά του αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για να καλλιεργήσετε μια ισχυρή σχέση μητέρας-παιδιού. Η υποστήριξή σας όσον αφορά στα καθήκοντά του είναι μια χειρονομία που το παιδί σας θα θυμάται σε όλη του τη ζωή. Καθίστε με το παιδί και κάντε μαζί τις εργασίες του για το σπίτι. Ως μητέρα πρέπει να συμμετέχετε στην εκπαίδευση του παιδιού σας και να του παρέχετε όλη σας την υποστήριξη. Μη δίνετε στο παιδί σας τις απαντήσεις, απλώς βοηθάτε το να τις βρει μόνο του.

Συγχαρείτε το παιδί σας όταν πάρει καλούς βαθμούς στο σχολείο και δείξτε του ότι είστε υπερήφανη για αυτό. Και αν περάσει μια δύσκολη μέρα, δείξτε του ότι μπορεί να έρθει να σας μιλήσει για οποιοδήποτε πρόβλημα. Φροντίστε η μάθηση να μην είναι κοπιαστική. Βοηθήστε το παιδί σας να μελετήσει για τις εξετάσεις ζητώντας του να εξηγήσει το μάθημα μέσω παιχνιδιών με λέξεις.

4. Μιλάτε με το παιδί σας και ακούτε το

Η επικοινωνία είναι η βάση κάθε σχέσης και η σχέση μητέρας-παιδιού δεν αποτελεί εξαίρεση. Θα πρέπει να ακούτε το παιδί σας, να του δίνετε να καταλάβει ότι μπορεί να σας προσεγγίσει όποτε το έχει ανάγκη. Δώστε του να καταλάβει ότι θα είστε εκεί για να το ακούσετε, να το καταλάβετε και να του δώσετε συμβουλές.

Όταν μιλάτε με το παιδί σας, να δείχνετε καλοσύνη και να εστιάζετε στην ουσία της συζήτησης. Έτσι το παιδί σας δεν θα πλήττει ούτε θα νομίζει ότι θέλετε να του κάνετε κήρυγμα. Κοιτάτε το παιδί σας στα μάτια και ζητάτε του να κάνει το ίδιο.

Δείξτε ενδιαφέρον για τα πράγματα που ενδιαφέρουν το παιδί σας. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας θέλει να πάει σινεμά με φίλους, μην του στερήσετε την ευκαιρία να το κάνει. Ρωτήστε ποιες ταινίες παίζονται και με ποιους θα πάει.

Δείτε το άρθρο: Το να λέτε όχι δεν σας κάνει κακή μητέρα

5. Στηρίξτε το παιδί σας

καλή σχέση μητέρας-παιδιού , στήριξη

Η υποστήριξη αποτελεί ουσιαστικό βήμα για να καλλιεργήσετε μια ισχυρή σχέση μητέρας-παιδιού. Μόλις ανακαλύψετε τα ταλέντα του παιδιού σας, ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει σε δραστηριότητες: κολύμβηση, χορό, μουσική κ.λπ.. Αυτές θα πρέπει να αντιστοιχούν στις προτιμήσεις του παιδιού και θα πρέπει να στηρίζετε το παιδί σας σε κάθε του βήμα.

Κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να παρευρίσκεστε σε σημαντικά γεγονότα ή σε σημαντικές δραστηριότητες της ζωής του παιδιού και να του λέτε ενθαρρυντικά λόγια. Δείξτε του ότι, ανεξάρτητα από το πώς πάνε τα πράγματα, πάντα θα είστε υπερήφανη για αυτό και πάντα θα είστε εκεί για να του χαμογελάτε και να το χειροκροτάτε.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρευρεθείτε σε κάποιο σημαντικό γεγονός, καταστήστε σαφές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Όμως, πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να υπολογίζει σε σας όταν χρειάζεται και ότι πιστεύετε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

6. Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας

Τα παιδιά μερικές φορές λένε ψέματα. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το κάνετε και εσείς και έτσι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια κανονική συμπεριφορά. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Τηρείτε τις υποσχέσεις σας και μάθετε στο παιδί σας να τηρεί τον λόγο του. Αν πει ότι θα κάνει κάτι, πείτε του να το κάνει.

Όταν δείτε ότι το παιδί σας ανταποκρίνεται υπεύθυνα στα καθήκοντά του, μπορείτε να αρχίσετε να το εμπιστεύεστε περισσότερο. Πότε-πότε παρηγορείτε το παιδί σας και ανταμείβετέ το όταν φέρεται καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.