Πείτε ΟΧΙ στην καούρα. Λύσεις για την καούρα.

Μάθετε τις πιο καλές θεραπείες για να καταπολεμήσετε την καούρα
Πείτε ΟΧΙ στην καούρα. Λύσεις για την καούρα.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Δεκεμβρίου, 2018

Λύσεις για την καούρα! Υπάρχει πληθώρα τρόπων για να καταπολεμήσετε την καούρα, η οποία αποτελεί μια πολύ ενοχλητική πεπτική ανισορροπία που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κι άλλες παθήσεις λόγω της μεταβολής του pH. Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να εξηγήσουμε τις πιθανές αιτίες καούρας και γιατί είναι καλύτερο να μην κάνουμε υπερβολική χρήση αντιόξινων. Θα μοιραστούμε, επίσης τις καλύτερες αρχαίες και φυσικές θεραπείες για την φυσική καταπολέμηση της καούρας.

Πιθανές αιτίες

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες καούρας ή αύξησης του γαστρικού οξέως είναι:

 • Κακή διατροφή ή υπέρβαση όξινων  τροφών.
 • Συνήθη κατανάλωση φαρμάκων όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή αντισυλληπτικά δια του στόματος.
 • Κακές συνήθειες.
 • Άγχος.
 • Όχι καλή πέψη.

Σχετικά με τα αντιόξινα

Μπορείτε να βρείτε αντιόξινα στα φαρμακεία και πολλοί άνθρωποι επίσης χρησιμοποιούν ανθρακικό νερό για να ανακουφίσουν την καούρα. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτές οι θεραπείες βοηθούν το πρόβλημα μόνο προσωρινά και στην πραγματικότητα ποτέ δεν το θεραπεύουν. Αντιθέτως, εάν χρησιμοποιείτε πολλά αντιόξινα, με την πάροδο του χρόνου θα μεταβάλλετε δραστικά τα οξέα στο στομάχι σας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλές ασθένειες.

Βλαβερές τροφές και λύσεις για την καούρα

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε, όσο το δυνατό και ιδιαίτερα σε μια κρίση υπεροξύτητας του στομάχου, τις ακόλουθες τροφές:

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα 
 • Τηγανητά φαγητά
 • Επεξεργασμένες τροφές
 • Βιομηχανικά ψημένα τρόφιμα
 • Αλκοόλ
 • Καφές
 • Τσάι Παραγουάης
 • Μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, πιπερόριζα (τζίντζερ) ή πιπέρι
 • Καπνός (κάπνισμα)

Ευεργετικές τροφές και λύσεις για την καούρα

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές , ωστόσο, που έχουν την ικανότητα να αλκαλοποιούν. Προωθούν την πέψη ή δρουν ως φυσικά αντιόξινα, όπως τα παρακάτω που ακολουθούν:

 • Λεμόνι: εκτός του ότι είναι ένα εσπεριδοειδές κι όξινο, το λεμόνι έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα οξέα άπαξ και φτάνει στο στομάχι. Για το λόγο αυτό συνήθως συνίσταται  η κατανάλωση λεμονιού (με μέτρο) σε συνδυασμό με γεύματα και χυμούς, αναμεμειγμένο με νερό.
 • Πατάτες: η πατάτα αποτελεί ένα σπουδαίο φυσικό αντιόξινο. Ο χυμός της δρα τέλεια για την αντιμετώπιση της καούρας στο στομάχι.
 • Κεχρί: το κεχρί είναι το μοναδικό αλκαλοποιητικό σιτηρό, που για τον λόγο αυτό θα πρέπει να το καταναλώνετε περισσότερο συχνά από τα άλλα σιτηρά όπως ρύζι, σιτάρι, κτλ.
 • Ανανάς: ο ανανάς διευκολύνει την πέψη χάρη στα πρωτεολυτικά του ένζυμα, αλλά δεν θα πρέπει να τον αναμειγνύετε με υδατάνθρακες (ψωμιά, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, ρύζι, κτλ.) Αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για πριν ή μετά την κατανάλωση λαχανικών ή σαλατών και κρέατος ή ψαριού.
 •  Λάχανο: το λάχανο βοηθάει στην θεραπεία του έλκους αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν το χωνεύουν καλά όταν είναι ωμό. Να το καταναλώνετε μαγειρεμένο με μια πρέζα κύμινο, ωμό αλλά ανακατεμένο με σάλτσα βινεγκρέτ ή ακόμη κι ως τουρσί.
 • Πιπεριά: η πιπεριά είναι ένα  αλκοειδές λαχανικό που δρα ως γαστρικό στυπτικό.
 • Σταφύλια: ένα από τα πιο αλκαλοποιητικά φρούτα, αλλά θα πρέπει να  καταναλώνετε κατά προτίμηση τα βιολογικά επειδή τα άλλα περιέχουν πολλά φυτοφάρμακα.
 • Σέλινο: το σέλινο αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό κι αλκαλοποιητικό λαχανικό. Να το προσθέτετε  στις σούπες και στα βραστά φαγητά, αλλά θα μπορούσατε επίσης να το τρώτε κι ωμό στις σαλάτες.

Παρόλο που αυτές οι τροφές συνίστανται ιδιαίτερα, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να τις ανεχτούν καλά. Εάν σας φαίνεται ότι κάποια από αυτές τις τροφές σας προκαλεί καούρα, θα πρέπει να την αφαιρέσετε από την διατροφή σας.

Λύσεις για την καούρα σταφυλια

Θεραπεία με πατάτα, λάχανο και καρότο

Μια άλλη θεραπεία βασισμένη στην διατροφή για την αντιμετώπιση της καούρας σε μια στιγμή κρίσης αποτελεί η κατανάλωση μόνο τριών λαχανικών για τρεις μέρες: πατάτες, λάχανο και καρότα. Εάν θέλετε, και το επιτρέπει η εποχή, θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα ακόμα λαχανικό που σας αρέσει. Θα μπορούσατε επίσης να καταναλώνετε μήλα σε διάφορες μορφές: βρασμένα, ψημένα, ωμά ή σε κρέμα.

Λύσεις για την καούρα

Λύσεις για την καούρα: Χυμός πατάτας κι ελαιολάδου

Στο παρελθόν συστηνόταν για ενενήντα μέρες η λήψη ενός χυμού αφεψήματος παρασκευασμένου από ένα τέταρτο μιας μεγάλης, ωμής πατάτας, καλά πλυμένης και καθαρισμένης (σχεδόν ένα τέταρτο ή ένα τρίτο ενός ποτηριού) ανακατεμένο με δυο μεγάλες κουταλιές έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αυτό το αντιφλεγμονώδες κι αλκαλοποιητικό σκεύασμα είναι πολύ δραστικό και θα παρατηρήσετε βελτίωση μετά από μόνο εννέα μέρες.

Μπορείτε να φτιάξετε χυμό από ωμή πατάτα μόνοι σας ή θα μπορούσατε να αγοράσετε από καταστήματα  διατροφής ή βοτάνων.

Λύσεις για την καούρα με πατατοχυμο

Αργιλώδες νερό

Ένα άλλο φυσικό αντιόξινο που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να φθείρετε το σώμα σας είναι το αργιλώδες νερό που χορηγείται από το στόμα. Πωλείται σε καταστήματα διατροφής ή βοτάνων. Αναμείξτε μια κουταλιά του γλυκού άργιλο με νερό κι ανακατέψτε χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι. Ανακατέψτε άλλη μια φορά μετά από 10 λεπτά και πιείτε το αφέψημα.

Ανθρακούχο νερό, μια από τις λύσεις για την καούρα

Έναν πολύ ευχάριστο τρόπο εξαφάνισης της καούρας από το σώμα αποτελεί η λήψη ανθρακούχου νερού και το μπάνιο σε θερμό ανθρακικό νερό. Κάθε spa-υδρομασάζ έχει κάποιο είδος νερού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε ποια είναι ανθρακικά. Το θαλασσινό νερό είναι επίσης αλκαλοποιητικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Romero, X., Navarro, P., & Noguera, J. (2005). Acidez y pH. Escuela Venezolana para la Enseñanza Química.
 • Bosch, A. (2004). Acidez y antiácidos. Offarm.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.