Τροφές για την καταπολέμηση του άγχους

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατανόηση του άγχους είναι στα χέρια σας. Για αυτό το λόγο είναι καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό για καλύτερα αποτελέσματα σε περίπτωση που το άγχος δυσχεραίνει τις καθημερινές σας ασχολίες ή το ρυθμό της ζωής σας.
Τροφές για την καταπολέμηση του άγχους

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η καταπολέμηση του άγχους χωρίς φάρμακα προϋποθέτει αλλαγές στον τρόπο ζωής και φυσικά στις διατροφικές συνήθειες. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και άλλες που το επιδεινώνουν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η επιλογή των κατάλληλων τροφών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του στρες. Μπορεί ακόμα και να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις καλύτερες τροφές για την καταπολέμησή του.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Φυσικά υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, αυτό όμως που πρέπει να διασφαλίσετε είναι ότι δεν καταναλώνετε τροφές που το επιδεινώνουν. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα εξής: τα τηγανητά, υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, εξευγενισμένα σάκχαρα και τα αλκοολούχα ποτά.

Η κατανάλωση ωστόσο ορισμένων τροφών μπορεί να είναι ευεργετική για μερικούς ανθρώπους και βλαβερή για άλλους. Αν πάσχετε από κρίσεις πανικού, θα ήταν καλύτερο να αποφεύγετε τον καφέ επειδή αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς και οδηγεί σε κρίσεις. Από την άλλη πλευρά, αν καταλαμβάνεστε γενικά από άγχος, ο καφές μπορεί να είναι ωφέλιμος για εσάς. Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι η καφεΐνη (φυσικά σε μικρές ποσότητες) οδηγεί σε σημαντική μείωση τους στρες καθώς και σε βελτίωση της διάθεσής τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο καφές για μερικούς μπορεί να είναι ένας σύμμαχος στην καταπολέμηση του άγχους ενώ για άλλους το εντελώς αντίθετο.

Εφτά τροφές για την καταπολέμηση του άγχους

Προϊόντα ολικής άλεσης

Όσοι είστε ανεκτικοί στη γλουτένη μπορείτε να επωφεληθείτε από τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πραγματικά προϊόντα ολικής άλεσης (οι «τροφές ολικής άλεσης» είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν μερικά επεξεργασμένα συστατικά) έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε ανθρώπους που καταλαμβάνονται από άγχος.

  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει στρες.
  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που προκαλεί χαλάρωση.
  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν την αίσθηση πείνας, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την καταπολέμηση του άγχους.

Φύκια

καταπολέμηση του άγχους με φυκια

Τα φύκια είναι το ίδιο ευεργετικά όσο και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Τα φύκια και άλλα άλγη φαίνεται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη επίσης. Αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση στα προϊόντα ολικής άλεσης για όσους δεν είναι ανεκτικοί στη γλουτένη.

Μπλε Μύρτιλα

Τα μπλε μύρτιλα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά θεωρούνται από αρκετούς ως υπερτροφή. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και σε φυτοθρεπτικά συστατικά με σειρά αντιοξειδωτικών που θεωρούνται ευεργετικά στη μείωση του άγχους. Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα ροδάκινα καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να έχουν κατευναστική επίδραση.

Acai berry

Το Acai berry αποτελεί τη νεότερη υπερτροφή και έχει λάβει αρκετή δημοσιότητα τελευταία. Μπορεί να μην αποτελεί το φρούτο-θαύμα για την απώλεια βάρους, αλλά είναι εξίσου πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως τα μπλε μύρτιλα και περιέχει υψηλότατα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Αμύγδαλα

καταπολέμηση του άγχους

Τα αμύγδαλα είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες τροφές. Περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης συναισθηματικής κατάστασης ενώ έχουν σίδηρο και υγιή λιπαρά. Τα υγιή λιπαρά αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής ενώ τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι γνωστό ότι προκαλούν πνευματική κόπωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στρες και έλλειψη ενέργειας.

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα η σοκολάτα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή γάλα αποτελεί σοφή επιλογή για όσους ζουν με άγχος και στρες. Σοκολάτα μειώνει την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες που προκαλεί συμπτώματα άγχους. Οδηγεί επίσης στη βελτίωση της διάθεσης.

Η ρίζα Maca

καταπολέμηση του άγχους με ριζα μακα

Τη ρίζα Maca μπορεί να μην τη βρείτε στα σούπερ μάρκετ αλλά μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη της σε ποικίλα φαγητά και ποτά. Την σκόνη θα την προμηθευτείτε κυρίως από μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Η ρίζα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνει περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο και ο σίδηρος, από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό. Τα δύο αυτά συστατικά είναι κρίσιμα για τον έλεγχο του άγχους. Συχνά χρησιμοποιείται και για αντοχή και ενέργεια.

Άλλες τροφές ενάντια στο άγχος και στο στρες

Μια υγιής διατροφή αποτελεί το καλύτερο τρόπο για τον έλεγχο του άγχους και του στρες. Στην πραγματικότητα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερο νερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση επηρεάζει τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων με στρες. Η αφυδάτωση προκαλεί επίσης άγχος.

Αναφορικά με τις τροφές, οποιαδήποτε τροφή με μαγνήσιο, βιταμίνη Β12 (και άλλες βιταμίνες της κατηγορίας Β), ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά είναι ευεργετική στον αγώνα σας κατά του άγχους. Υπάρχουν επίσης και φυτικά συμπληρώματα όπως η κάβα και η πασιφλόρα που είναι εξίσου ευεργετικά.

Έλεγχος του άγχους μέσω της διατροφής

Όλες οι προαναφερθέντες τροφές είναι φυσικά ευεργετικές στην καταπολέμηση του άγχους. Παρέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τα οποία χαλαρώνουν το μυαλό και το σώμα ενώ αυξάνουν την ενέργεια βελτιώνοντας τη διάθεσή σας. Συνδυάστε λοιπόν αυτές τις τροφές με μια ισορροπημένη διατροφή και αποφύγετε τα τηγανητά και οτιδήποτε βλαβερό. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε σημαντική διαφορά στα επίπεδα άγχους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατανόηση του άγχους είναι στα χέρια σας. Για αυτό το λόγο είναι καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό για καλύτερα αποτελέσματα σε περίπτωση που το άγχος δυσχεραίνει τις καθημερινές σας ασχολίες ή το ρυθμό της ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.
  • O’Mahony SM., Clarke G., Borre YE., Dinan TG., Cryan JF., Serotonin, tryptophan metabolism and the brain gut microbiome axis. Behav Brain Res, 2015. 277: 32-48.
  • Sadeghi O., Hassanzadeh Keshteli A., Afshar H., Esmailzadeh A., et al., The association of whole and refined grains consumption with psychological disorders among Iranian adults. Eur J Nutr, 2019. 58 (1): 211-225.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.