Γιατί παθαίνω κράμπες στα πόδια: Τι φταίει;

Μπορείτε να πάθετε κράμπες στα πόδια εάν μείνετε πολύ καιρό στην ίδια στάση, λόγω προβλημάτων στους ηλεκτρολύτες ή λόγω νευρολογικών παθήσεων. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τις πιο κοινές αιτίες και πώς να τις αποφύγετε.
Γιατί παθαίνω κράμπες στα πόδια: Τι φταίει;

Τελευταία ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου, 2020

Πιθανότατα έχετε υποστεί κράμπες στα πόδια ή στα χέρια σας κάποια της ζωής σας. Γιατί όμως συμβαίνουν οι κράμπες;

Οι κράμπες είναι ακούσιες και ξαφνικές συσπάσεις των μυών που προκαλούν πόνο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός πάσχει από αυτές.

Κανονικά, οι κράμπες είναι προσωρινές και καλοήθεις. Ωστόσο, μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν την κίνηση του προσβεβλημένου μυός για λίγο. Αν και οι περισσότερες περνούν από μόνες τους, μερικές φορές μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι κράμπες στα πόδια είναι οι πιο συχνές. Συνήθως εκδηλώνονται τη νύχτα, αναγκάζοντας τον πάσχοντα να ξυπνήσει ξαφνικά λόγω του πόνου. Αν και οι αιτίες είναι ποικίλες, είναι γνωστό ότι η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία και ότι τείνουν να επηρεάζουν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Επειδή πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτές, αποφασίσαμε να εξηγήσουμε τους κύριους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν οι κράμπες και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποτρέψετε.

Γιατί συμβαίνουν οι κράμπες στα πόδια;

Οι κράμπες στα πόδια μπορούν να έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να ανακαλύψουν τον ακριβή μηχανισμό που τις προκαλεί και τις καταστάσεις που τις προκαλούν.

Ωστόσο, γνωρίζουν ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται κυρίως με τις κράμπες στα πόδια. Πρώτα απ ‘όλα, οι ερευνητές προτείνουν ότι εμφανίζονται ως επεισόδια κόπωσης και μυϊκής κόπωσης μετά την άσκηση.

Ένας άλλος κοινός λόγος είναι επειδή μένετε πολλές ώρες ξαπλωμένοι ή επειδή πιέζετε τους μύες των ποδιών σε ορισμένες θέσεις. Αυτό εξηγεί πολλές από τις περιπτώσεις που εκδηλώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες.

κράμπα σε πόδι

Οι κράμπες στα πόδια σχετίζονται επίσης με τη δραστηριότητα των κινητικών νευρώνων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την τόνωση της κίνησης των μυών. Έτσι, εμφανίζονται επίσης με ορισμένες νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Ομοίως, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τις κράμπες στα πόδια. Είναι μια σημαντική παρενέργεια των θεραπειών για τον καρκίνο. Σχεδόν το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο υποφέρουν από αυτές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πιο κοινή αιτία για τις κράμπες – και, ταυτόχρονα, η ευκολότερη διόρθωση – είναι η αφυδάτωση ή η μεταβολή των συγκεντρώσεων ορισμένων ηλεκτρολυτών στο αίμα. Οι δύο καταστάσεις συχνά συμβαδίζουν.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες. Αυτό σχετίζεται ακριβώς με αυτήν την ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο αίμα. Για παράδειγμα, το κάλιο. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι αγγειακές παθήσεις, όπως η απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών ή ορισμένων αγγείων των ποδιών, σχετίζονται επίσης με αυτές τις κράμπες.

κράμπα σε γάμπα

Πώς να αποτρέψετε ή να ανακουφίσετε τις κράμπες στα πόδια

Ανάλογα με την αιτία τους, οι κράμπες στα πόδια μπορούν να προληφθούν ή να ανακουφιστούν. Συνήθως διαρκούν περίπου εννέα λεπτά και τείνουν επίσης να επαναλαμβάνονται την ίδια ώρα της ημέρας ή την ίδια νύχτα. Έτσι, όταν οι κράμπες επαναλαμβάνονται, τα άτομα που πάσχουν από αυτές μπορεί να καταλήξουν να υποφέρουν από αϋπνία.

Το πρώτο βήμα για την αποτροπή τους είναι να προσπαθήσετε να μετακινείστε συχνά και να αποφεύγετε να παραμένετε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε διατάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ή λίγο πριν τον ύπνο. Το κρύο έχει επίσης συνδεθεί με κράμπες στα πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μείνετε σε ένα ζεστό περιβάλλον. Μόλις εμφανιστούν, μπορείτε να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε την περιοχή κάνοντας μασάζ στον προσβεβλημένο μυ.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη για την πρόληψή τους. Ορισμένοι γιατροί προτείνουν ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών ή συμπληρώματα νατρίου ή μαγνησίου. Ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη αποτελεσματικά.

Συμπέρασμα

Οι κράμπες στα πόδια είναι πολύ συχνές και μπορεί να προκληθούν από πολλά διαφορετικά πράγματα. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσουν. Εάν εμφανιστούν επανειλημμένα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε ότι σχετίζονται με άλλη πάθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.