Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια του νευρικού συστήματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο κοινή στους νέους.
Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας;
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία από τις απομυελινωτικές ασθένειες. Πρόκειται για ασθένειες του νευρικού συστήματος που τείνουν να επηρεάζουν νέους ενήλικες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν, καθώς και πότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική ασθένεια. Με άλλα λόγια, επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Κυρίως, βλάπτει τη μυελίνη. Είναι μια ουσία που καλύπτει τους άξονες των νευρώνων και τους προστατεύει, κάνοντας τη μετάδοση των σημάτων πιο γρήγορη.

Εάν επηρεάζεται η μυελίνη, το ίδιο ισχύει και για τη μετάδοση νευρικών παλμών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η ασθένεια προκαλείται από ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Επομένως, μπορεί να έχετε προδιάθεση να υποφέρετε από αυτήν τη νόσο μέσω της γενετικής.

Επίσης, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα του ίδιου του ατόμου επηρεάζουν τη μυελίνη.

Επειδή είναι μια χρόνια ασθένεια, δεν υπάρχει θεραπεία. Ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας έχει επί του παρόντος προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με ένα υγιές άτομο, αλλά θα ζει πάντα με αυτήν την ασθένεια.

εξέταση εγκεφάλου

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Όπως οι περισσότερες αυτοάνοσες ασθένειες, η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Επίσης, εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες, ιδιαίτερα μεταξύ 20 και 40 ετών.

Αν και είναι πιο συνηθισμένο να εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία, ακόμη και αργότερα. Έως και το 10% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν το πρώτο τους κρούσμα πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Αν και η πρόγνωση αυτής της κατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ειδικά από τον τύπο της νόσου που έχει κάθε ασθενής, η ηλικία έναρξης επηρεάζει επίσης την εξέλιξη. Με άλλα λόγια, τα άτομα που βιώνουν την έναρξη αργότερα στη ζωή τους έχουν χειρότερη πρόγνωση και συνήθως είναι πιο επιθετική.

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τύποι

Το πώς εμφανίζεται η σκλήρυνση κατά πλάκας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ασθένεια. Για παράδειγμα, εδώ είναι οι διαφορετικοί τύποι:

  • Υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS): Αυτή είναι η πιο κοινή. Η ασθένεια εκδηλώνεται μέσω εστιών. Όταν το άτομο δεν βρίσκεται σε ξέσπασμα, δεν υπάρχουν συμπτώματα.
  • Πρωτοβάθμια-προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS): Αντί να εμφανίζει εστίες, σε αυτήν τη μορφή, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα από την αρχή που εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Προοδευτική-υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας  (PRMS): Αυτός είναι ένας συνδυασμός των προηγούμενων. Σε αυτήν, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα που εξελίσσονται από την αρχή. Επίσης, υπάρχουν εστίες όπου τα συμπτώματα είναι χειρότερα.
άνδρας σε καρότσι

Συμπτώματα και διάγνωση

Υπάρχουν διαφορετικά συμπτώματα αυτής της ασθένειας και είναι διαφορετικά από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Αισθητικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει απώλεια αίσθησης ή περίεργες αισθήσεις σε ορισμένα μέρη του σώματος.
  • Θολή όραση που είναι ξαφνική ή συμβαίνει σταδιακά.
  • Αδυναμία στα άκρα, δυσκολία στο περπάτημα ή έλλειψη συντονισμού κατά την εκτέλεση κάποιων κινήσεων.

Η διάγνωση αυτής της ασθένειας είναι διαφορετική για κάθε ασθενή. Μερικές πρόσθετες εξετάσεις μπορεί επίσης να είναι απαραίτητες, όπως ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, μαγνητική τομογραφία ή εξετάσεις νευρικής ώθησης.

Τι πρέπει να θυμάστε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του νευρικού συστήματος. Όπως αναφέραμε, εμφανίζεται συνήθως για πρώτη φορά σε νεαρούς ενήλικες μεταξύ 20 και 40 ετών. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αν και μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα.

Είναι μια χρόνια ασθένεια που δεν έχει ακόμη θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που αποτρέπουν την εμφάνιση εστιών και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Με αυτόν τον τρόπο, τα συμπτώματα δεν θα επιδεινωθούν.

Για το λόγο αυτό, εάν παρατηρήσετε συμπτώματα ή ανησυχείτε, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να σας εντάξουν σε ένα πρόγραμμα θεραπείας το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.