10 λόγοι για να πίνετε πράσινο τσάι καθημερινά

23 Δεκεμβρίου 2018
Μεταξύ των πολλαπλών ωφελειών του, το πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη καθώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το πράσινο τσάι αποτελεί βασικό κομμάτι της ασιατικής κουλτούρας εδώ και αιώνες και οι Ασιάτες πίνουν πράσινο τσάι καθημερινά. Αυτό το ρόφημα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στο σώμα. Μεταξύ άλλων, ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες.

Εκτός από όλα αυτά, τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά και να αποφύγουμε χρόνια προβλήματα όπως είναι ο καρκίνος. Ξέρετε τι μπορεί να σας προσφέρει το πράσινο τσάι; Στο σημερινό άρθρο σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε τα 10 απίστευτα οφέλη του πράσινου τσαγιού καθώς και τους λόγους που πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι καθημερινά.

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση της δράσης επιβλαβών μορίων, όπως των ελεύθερων ριζών. Το πράσινο τσάι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και χάρη σε αυτά θεωρείται εξαιρετικός σύμμαχος για την καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

2. Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει το πράσινο τσάι μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Σε άλλη μελέτη, παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώθηκε κατά 18%.

Μια μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα συνέδεσε την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

3. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

πίνετε πράσινο τσάι καθημερινά - καρδιά

Τα ίδια αντιοξειδωτικά καθιστούν το πράσινο τσάι εξίσου χρήσιμο για τη ρύθμιση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης που υπάρχει στο αίμα ενώ παράλληλα προλαμβάνουν τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.

Χάρη σε αυτό το όφελος θεωρείται ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και άλλων προβλημάτων που συνδέονται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος γενικότερα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 7 συμπτώματα του καρδιακού φυσήματος

4. Βελτιώνει την υγεία του ήπατος

Το συκώτι σας είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα των τοξινών που συσσωρεύονται στο αίμα και επηρεάζουν γενικά την υγεία. Η συσσώρευση αυτών των τοξινών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την κατάλληλη λειτουργία των υπολοίπων οργάνων.

Η καθημερινή κατανάλωση μιας κούπας πράσινου τσαγιού είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για να καθαρίσετε το συκώτι σας ώστε να λειτουργεί σωστά. Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού προλαμβάνει τη φθορά που προκαλούν οι τοξίνες, όπως το αλκοόλ, και προλαμβάνει τις φλεγμονές.

5. Τονώνει το μεταβολισμό σας και προωθεί την απώλεια βάρους

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να εμποδίσει και να περιορίσει την απόκτηση περιττών κιλών. Μια μελέτη έδειξε ότι η ικανότητα αυτού του ροφήματος να παρεμποδίζει την οξείδωση του λίπους στο σώμα, βοήθησε πραγματικά τους συμμετέχοντες να χάσουν κιλά μέσα σε τρεις μήνες.

Ανακαλύφτηκε επίσης ότι το να πίνετε πράσινο τσάι καθημερινά βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Επίσης, βελτιώνει την ικανότητα καύσης θερμίδων και επιπλέον προστατεύει την υγεία της καρδιάς σας.

6. Στηρίζει το πεπτικό σύστημα

πίνετε πράσινο τσάι καθημερινά - πεπτικό

Το πράσινο τσάι έχει ήπια καθαρτική δράση και προλαμβάνει ή θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα περιορίζει τα αέρια, το πρήξιμο και άλλα προβλήματα σχετικά με την πέψη σας.

7. Πίνετε πράσινο τσάι καθημερινά: Προλαμβάνει το διαβήτη

Μερικές από τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη ακόμη και του διαβήτη τύπου 1 και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το πεπτικό σύστημα;

8. Βελτιώνει την υγεία των δοντιών

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική έχει χρησιμοποιήσει το πράσινο τσάι για την προστασία της υγείας των δοντιών, την καταπολέμηση λοιμώξεων του στόματος και τον έλεγχο προβλημάτων κακοσμίας.

9. Προλαμβάνει την αρθρίτιδα

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι είναι ένα πανίσχυρο παυσίπονο. Καταπολεμά τις φλεγμονές και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να διακόψει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.  Και ακόμη να εμποδίσει τη διάσπαση των χόνδρων σε άτομα που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες.

10. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στο πράσινο τσάι, το καθιστούν έναν από τους καλύτερους φίλους του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων όπως επίσης και σε κοινές αναπνευστικές παθήσεις όπως κρυολογήματα και γρίπη.