Πώς να ανακουφίσετε τη φαγούρα των ούλων του μωρού

Η ανακούφιση από τα ούλα του μωρού μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Θα θέλατε να μάθετε πώς μπορείτε να το κάνετε; Μάθετε περισσότερα εδώ!
Πώς να ανακουφίσετε τη φαγούρα των ούλων του μωρού
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι περισσότεροι γονείς με μωρό αναρωτιούνται πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη φαγούρα των ούλων του μωρού τους.

Η οδοντοφυΐα είναι η διαδικασία κατά την οποία τα δόντια αρχίζουν να αναδύονται από τα ούλα του μωρού. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, αν και ορισμένα παιδιά ξεκινούν νωρίτερα (και άλλα αργότερα). Συχνά συμπτώματα είναι το υπερβολικό κλάμα, η ανάγκη για μάσημα αντικειμένων, η ευερεθιστότητα, ούλα που πονάνε και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

Η ανακούφιση από τη φαγούρα των ούλων ενός μωρού είναι μια επίπονη εργασία που πρέπει να ολοκληρώσουν οι γονείς. Έχετε ιδέα πώς μπορείτε να το κάνετε;

Εδώ είναι μερικές ιδέες!

Συμβουλές για την ανακούφιση από την φαγούρα των ούλων του μωρού

Πώς να ανακουφίσετε τη φαγούρα των ούλων του μωρού
Η διαδικασία της οδοντοφυΐας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και επώδυνη για ορισμένα παιδιά.

Αυτή είναι συνήθως μια ενοχλητική διαδικασία για μερικά μωρά. Οι δύο κάτω κοπτήρες σχεδόν πάντα βγαίνουν πρώτοι. Ακολουθούν τα δύο άνω μπροστινά δόντια, αν και κάθε παιδί έχει διαφορετικό μοτίβο ανάπτυξης, οπότε αν δεν βγουν με αυτή τη σειρά, μην ανησυχείτε.

Εάν περνάτε αυτή τη διαδικασία, εδώ είναι μερικές συστάσεις για να ανακουφίσετε τη φαγούρα των ούλων του μωρού σας. Ωστόσο, εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να φάει ή δεν δέχεται το στήθος ή το μπουκάλι, να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Τρίψτε τα ούλα τους

Με ένα καθαρό δάχτυλο ή μια βρεγμένη γάζα, τρίψτε τα ούλα του μωρού σας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ανακουφίσει τη δυσφορία του. Θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι με ένα μόνο δάχτυλο.

Φαγούρα των ούλων: Ψύξτε τα ούλα τους

Χρησιμοποιήστε κρύο κουτάλι για να καταπραΰνετε τα ούλα του μωρού σας. Δεν πρέπει να βυθίζονται σε ζάχαρη ή άλλες ουσίες, όπως μέλι ή χυμό.

Δώστε τους κάτι που μπορούν να μασήσουν

Το αντικείμενο μάσησης πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε το μωρό σας να μην μπορεί να το καταπιεί ή να πνιγεί. Επίσης, το υλικό δεν πρέπει να σπάει σε μικρά κομμάτια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού με αναρρόφηση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υγρή πετσέτα που είχατε βάλει στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Θα πρέπει να την βγάλετε από την κατάψυξη πριν παγώσει και να την πλύνετε μετά τη χρήση.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε λαστιχένιους δακτυλίους οδοντοφυΐας, αποφύγετε εκείνους που περιέχουν υγρό για να αποφύγετε ατυχήματα εάν διαρρεύσουν. Εάν έχετε αυτά τα δόντια, ψύξτε τα στο ψυγείο και όχι στην κατάψυξη.

Τα κρύα τρόφιμα είναι εξαιρετικά για τη φαγούρα στα ούλα

Θα πρέπει να δίνετε μόνο μπισκότα οδοντοφυΐας και κατεψυγμένα ή κρύα τρόφιμα σε παιδιά που τρώνε ήδη στερεά τρόφιμα. Εάν δεν τρώνε ακόμη αυτά τα τρόφιμα, είναι καλύτερο να απέχουν. Να παρακολουθείτε πάντα το παιδί σας για να αποφύγετε τους κινδύνους πνιγμού.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό

Εάν το μωρό σας είναι πολύ ευερέθιστο ή πονάει, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας ώστε να σας συνταγογραφήσει μια δόση παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης για να ανακουφίσει την ενόχληση.

Τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας

Υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας για να αποφύγετε να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του μωρού σας. Πρώτον, μην βάζετε ασπιρίνη στα δόντια του μωρού σας ή μην τρίβετε αλκοόλ στα ούλα του.

Μην δένετε ή κρεμάτε ένα δαχτυλίδι οδοντοφυΐας στο λαιμό του μωρού σας ή σε άλλο μέρος του σώματος για να μην κολλήσει σε οποιοδήποτε αντικείμενο και κινδυνεύει να στραγγαλιστεί. Αποφύγετε επίσης τα κεχριμπαρένια κολιέ οδοντοφυΐας, καθώς οι χάντρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό όταν ξεκολλήσουν.

Επίσης, μην χρησιμοποιείτε τζελ οδοντοφυΐας ή δισκία οδοντοφυΐας, εκτός εάν σας το ζητήσει ο παιδίατρος, διότι μπορεί να γίνουν μη ασφαλή για τα μωρά.

Μην κόβετε τα ούλα του παιδιού σας για να βοηθήσει το δόντι να βγει γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Τέλος, αποφύγετε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα γιατί μπορεί να περιέχουν συστατικά που είναι επικίνδυνα για τα βρέφη.

Άλλα συμπτώματα οδοντοφυΐας

Ένα μωρό κλαίει λόγω φαγούρας στα ούλα
Η τερηδόνα με μπιμπερό είναι μια καταστροφική διαδικασία του δοντιού που προκαλείται από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Η οδοντοφυΐα είναι μια διαδικασία που περιβάλλεται από μύθους σχετικά με τα συμπτώματα και τις θεραπείες. Όσο για τα σάλια, οφείλονται στο αυξημένο σάλιο: οι αδένες έχουν επιταχύνει τη λειτουργία τους επειδή το σώμα προσαρμόζεται σε άλλα τρόφιμα εκτός από το γάλα.

Όσον αφορά τη βλέννα, η παρουσία της δεν έχει καμία σχέση με τα νέα δόντια, καθώς και τον πυρετό. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας λόγω φλεγμονής των ούλων. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξασθενήσει από αυτό και να προκληθεί πυρετός.

Όσον αφορά τη διάρροια, δεν έχει βρεθεί σχέση μεταξύ σταθερών μαλακών κοπράνων ή κολίτιδας και οδοντοφυΐας. Σε περίπτωση πυρετού, βλέννας και διάρροιας, συνιστάται να δείτε έναν γιατρό.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορείτε να παρατηρήσετε κατά την οδοντοφυΐα είναι η έλλειψη όρεξης, αν και η πραγματικότητα είναι ότι δεν χάνουν την επιθυμία να φάνε, αλλά η ενόχληση στην περιοχή τους δυσκολεύει περισσότερο να φάνε.

Πώς να φροντίσετε τη φαγούρα των ούλων του μωρού σας και τα νέα δόντια του

Αφού τελειώσει το πρόβλημα των ούλων του μωρού, πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια των μωρών γιατί η τερηδόνα μπορεί να επιταχύνει την πτώση τους και να αφήσει κενά μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα καινούργια. Επομένως, πριν βγουν και καθημερινά πρέπει να καθαρίζετε τα ούλα του μωρού σας με γάζα ή καθαρό, υγρό πανί μόνο με νερό.

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα δόντια, βουρτσίστε με νερό και μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, χρησιμοποιήστε περισσότερη. Μην αφήνετε το παιδί σας να την καταπιεί ή να την φάει γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο. Όταν βγουν όλα τα δόντια, βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα μετά το φαγητό.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το να αφήνετε το μπουκάλι ενώ κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό χυμό ή γάλα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερηδόνα στα παιδιά. Επομένως, αυτό είναι κάτι που οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά στα παιδιά να ξεκινούν οδοντιατρικούς ελέγχους γύρω στα πρώτα τους γενέθλια, οπότε θα πρέπει να τα πάτε στον οδοντίατρο μετά από αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.