Διασταυρούμενη μόλυνση: Τι είναι και τι να κάνετε

Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες ασθένειας που προκαλείται από τρόφιμα. Από τι όμως αποτελείται; Τι μέτρα πρέπει να λάβετε για να την αποφύγετε; Συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε τα πάντα.
Διασταυρούμενη μόλυνση: Τι είναι και τι να κάνετε
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες ασθενειών που προκαλούνται από τρόφιμα. Αλλά πώς συμβαίνει; Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της τροφικής ασθένειας είναι η κακή διαχείριση των τροφών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας της Ισπανίας, η αποθήκευση, το μαγείρεμα, το πλύσιμο πρώτων υλών και η υγιεινή των σκευών είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για πιθανή τροφική δηλητηρίαση.

Όταν οι διαδικασίες παραγωγής, συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων δεν ελέγχονται σωστά, αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης.

Διασταυρούμενη μόλυνση: τι είναι αυτό;

Αυτό συμβαίνει όταν βιολογικοί, φυσικοί ή χημικοί ρύποι περνούν από ένα τρόφιμο που τα έχει σε άλλο.

Οι βιολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς και μύκητες. Μπορεί ακόμα να είναι θραύσματα από ατσάλι, γυαλί, πλαστικά ή μαλλιά. Οι χημικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε όπως τα υπολείμματα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, απολυμαντικών κ.λπ.

Η σωστή αποθήκευση φαγητού στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση.

λεμόνι σε ψυγείο
Η διασταυρούμενη μόλυνση συμβαίνει όταν ένας τοξικός παράγοντας σε ένα φαγητό μολύνει ένα άλλο

Άμεση διασταυρούμενη μόλυνση

Εμφανίζεται όταν μια τροφική τοξίνη έρχεται σε άμεση επαφή με κάποιο άλλο τρόφιμο. Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά έρχονται σε επαφή με άλλο που δεν είναι μολυσμένο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν αναμειγνύετε μια μολυσμένη ντομάτα με τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχει μια σαλάτα.

Υπάρχει επίσης άμεση διασταυρούμενη μόλυνση όταν αποθηκεύετε εσφαλμένα τρόφιμα στο ψυγείο και τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα έρχονται σε επαφή με πρώτες ύλες.

Έμμεση διασταυρούμενη μόλυνση

Παρομοίως, αυτό συμβαίνει όταν οι μολυσματικοί παράγοντες περνούν από το ένα αντικείμενο στο άλλο μέσω ενός τρίτου στοιχείου. Θα μπορούσε να είναι ένα μαχαίρι, ένα ξύλο κοπής, άλλες μορφές εξοπλισμού κουζίνας ή ακόμα και τα χέρια. Ένα σαφές παράδειγμα είναι η χρήση ενός μαχαιριού που χρησιμοποιήσατε για να κόψετε το ωμό κρέας και στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε για να κόψετε μια φέτα τυρί.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το χειρισμό φαγητού

Έτσι, η σωστή υγιεινή του χώρου όπου προετοιμάζετε το φαγητό, όπως σκεύη, εξοπλισμός και άλλα, είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή διασταυρούμενων μολύνσεων. Με την υγιεινή, εννοούμε τη διατήρηση της συνολικής καθαριότητας και την απολύμανση όλων των χώρων και του εξοπλισμού εργασίας. Έτσι:

 • Αφαιρέστε ορατές ακαθαρσίες από επιφάνειες, όπως τα υπολείμματα των τροφίμων, χρησιμοποιώντας νερό, απορρυπαντικά και βούρτσες, μεταξύ άλλων στοιχείων.
 • Απολύμανση για την εξάλειψη των μικροοργανισμών μέσω χημικών ουσιών όπως λευκαντικό και ζεστό νερό. Λάβετε υπόψη ότι η απολύμανση δεν υποκαθιστά τον καθαρισμό. Στην πραγματικότητα, είναι αποτελεσματική μόνο για αντικείμενα που έχετε ήδη πλύνει.
 • Ξεκινήστε με το πιο βρώμικο και προχωρήστε στο πιο καθαρό.
πλύσιμο λαχανικών
Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, πρέπει να διασφαλίσετε τη σωστή υγιεινή των τροφίμων και της κουζίνας, ειδικά των επιφανειών όπου σκοπεύετε να χειριστείτε τα τρόφιμα.

Διασταυρούμενη μόλυνση: μέτρα για την αποφυγή της

Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Κρατήστε τα καθαριστικά και τα χημικά για την απολύμανση αποθηκευμένα σε ειδικό μέρος, μακριά από τρόφιμα.
 • Καθαρίζετε περιοδικά τις επιφάνειες εργασίας της κουζίνας με ζεστό νερό και απορρυπαντικά. Ποτέ μην τα αφήσετε να έρθουν σε επαφή με ζώα που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας.
 • Χρησιμοποιήστε πετσέτες μιας χρήσης για τον καθαρισμό επιφανειών. Όταν χρησιμοποιείτε πετσέτες κουζίνας ή πετσέτες, πρέπει να τις αντικαθιστάτε όποτε είναι απαραίτητο.
 • Ξεπλύνετε την κατεργασμένη επιφάνεια και τα σκεύη μετά την απολύμανση για να αφαιρέσετε πλήρως τυχόν υπολείμματα απολυμαντικών. Μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό και χλωρίνη μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή το απορρυπαντικό απενεργοποιεί τη λεύκανση και αυτό μειώνει την απολυμαντική του δράση.
 • Κατά την προετοιμασία φαγητού, βεβαιωθείτε ότι τα απαραίτητα σκεύη και εξοπλισμός είναι καθαρά και έχουν απολυμανθεί σωστά.
 • Μόλις τελειώσετε με τον χειρισμό ωμού φαγητού και πριν από το χειρισμό μαγειρεμένων προϊόντων, καθαρίστε και απολυμάνετε όλα τα σκεύη, τον εξοπλισμό και τα τραπέζια.
 • Καλύψτε το φαγητό με πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε το μέσα σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχείο πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
 • Τοποθετήστε ωμά τρόφιμα στο κάτω μέρος του ψυγείου για να αποφύγετε τη μόλυνση στα έτοιμα προς κατανάλωση αντικείμενα. Προστατέψτε τυχόν κοψίματα ή τραυματισμούς με αδιάβροχους επιδέσμους και αντιμετωπίστε τα με αντισηπτικό. Επίσης, μην μαγειρεύετε εάν είστε άρρωστοι ή έχετε δερματική λοίμωξη.
 • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού. Πλένετε καλά τα χέρια επίσης όποτε χειρίζεστε ωμά τρόφιμα.

Πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε

Υπάρχουν πολλά σημεία μόλυνσης και είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί εάν ένα τμήμα τροφής ήρθε σε επαφή με κάποιο άλλο ή όχι. Ωστόσο, εάν λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω κατά το χειρισμό τροφίμων, σίγουρα θα μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης από τρόφιμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.