Τρεις συστάσεις για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης κάνει κακό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε τρεις συστάσεις για να την μειώσετε.
Τρεις συστάσεις για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι απαραίτητο να προχωρήστε στη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας, καθώς αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τις διατροφικές σας συνήθειες. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος της πρόσληψής της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σύνθετων ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα δυνατό!

Η ζάχαρη υπάρχει σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα και το να γνωρίζουμε ποια από αυτά την περιέχει είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται να μετριάσουμε σκόπιμα την κατανάλωσή της.

Πρέπει επίσης να περιορίσετε άλλα συστατικά στα συνήθη προϊόντα για να το επιτύχετε. Μπορείτε πραγματικά να το κάνετε χωρίς να εγκαταλείψετε τα νόστιμα γεύματα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς.

Τα προστιθέμενα και εξευγενισμένα σάκχαρα είναι επιβλαβή

Η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία, οι οποίοι είναι επίσης παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, η τακτική πρόσληψη αυτής της ουσίας οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τον διαβήτη τύπου 2, συνέπεια της δυσλειτουργίας του παγκρέατος, αλλά και γενικότερα προβλήματα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πρέπει να είστε επιλεκτικοί όταν πρόκειται για την προέλευση της ζάχαρης. Δεν είναι το ίδιο να τρώτε μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης μέσω βιομηχανικών προϊόντων με την τακτική κατανάλωση φρούτων, σε μεταβολικό επίπεδο.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο φυσικού θανάτου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση εξευγενισμένων ή προστιθέμενων σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος.

Μια σειρά από φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια, και πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε μεταξύ των φυσικών και αυτών από βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαλείπουσα νηστεία για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας

Το πρωινό είναι το πιο κρίσιμο γεύμα από ποιοτική άποψη. Ωστόσο, οι άνθρωποι τείνουν να περιλαμβάνουν γλυκά σε αυτό. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ραφιναρισμένης ζάχαρης.

Για το λόγο αυτό, η παράλειψη αυτών στο πρωινό είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης στη διατροφή σας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, δεν έχει μόνο θετικές συνέπειες στη μεταβολική υγεία αλλά προκαλεί επίσης απάντηση στη σύνθεση του σώματος του ατόμου.

Αφήστε στην άκρη τα αναψυκτικά

Αυτά τα ποτά αυξάνουν απότομα την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σας. Μπορείτε να επιλέξετε εκείνα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αλλά αυτές μπορεί να είναι χειρότερες όσον αφορά τη διατροφή.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προωθήσουν αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Επιπλέον, η επίδραση τέτοιων ουσιών στο μικροβίωμα του εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας.

Με λίγα λόγια, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας είναι να μην καταναλώνετε αναψυκτικά. Το νερό πρέπει να είναι η πηγή προτεραιότητας ενυδάτωσης.

Ένα άτομο που προσπαθεί να μειώσει τη ζάχαρη από τη διατροφή του.
Η παράλειψη ψωμιού στο πρωινό είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας.

Διαβάστε ακόμη: Υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης: Τι είναι χειρότερο;

Δώστε προτεραιότητα στα φρέσκα τρόφιμα για τη μείωση της ζάχαρης

Αναφέραμε παραπάνω ότι η προέλευση των θρεπτικών συστατικών είναι σημαντική. Επιπλέον, πρέπει να αξιολογήσετε τα τρόφιμα στη διατροφή σας εκτός από τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης.

Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων σε σχέση με τα βιομηχανικά επεξεργασμένα. Στην πραγματικότητα καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη όταν τρώτε περισσότερα φρούτα και η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών είναι υψηλότερη. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα λαχανικά καθυστερεί την απορρόφησή τους και μειώνει την επίδρασή τους στο πάγκρεας.

Μείωση της ζάχαρης για καλύτερη υγεία

Όπως μπορείτε να δείτε, η μείωση της ποσότητας ζάχαρης στη διατροφή σας θα έχει θετικό αντίκτυπο στην άμεση υγεία και στους μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η πιθανότητα παχυσαρκίας θα μειωθεί, όπως και η συχνότητα μεταβολικών ασθενειών.

Οι τρεις στρατηγικές που παρουσιάστηκαν παραπάνω θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης εάν τις εφαρμόσετε στην πράξη. Μην περιμένετε άλλο για να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας. Τέλος, λάβετε υπόψη ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Ter Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Bays, Harold E. ““Sick fat,” metabolic disease, and atherosclerosis.” The American journal of medicine 122.1 (2009): S26-S37.
  • Hannou, Sarah A., et al. “Fructose metabolism and metabolic disease.” The Journal of clinical investigation 128.2 (2018): 545-555.
  • Singh, Jyoti, et al. “Nutritional Interventions and Considerations for the development of low calorie or sugar free foods.” Current diabetes reviews 16.4 (2020): 301-312.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.